Η υπόθεση της δολοφονίας του 58χρονου κτηνοτρόφου Ανδρέα Κανάκη από το Μπιτζαριανό, ο οποίος έπεσε νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι, τον Μάρτιο του 2016, αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης. Μία δίκη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι στο πρωτόδικο δικαστήριο είχαν «σπάσει» τα ισόβια για τον 60χρονο σήμερα κατηγορούμενο. Οι ένορκοι έκριναν ότι ενήργησε υπό καθεστώς οργής και θλίψης λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς των συμμετεχόντων στο συμβάν που προηγήθηκε της δολοφονίας.
Ωστόσο ο αντεισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης άσκησε έφεση ως προς ως την αναγνώριση του επίμαχου ελαφρυντικού και έτσι η υπόθεση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα κριθεί από μηδενική βάση.
Στον κατηγορούμενο είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 28 ετών κατά συγχώνευση.
Οι χρόνιες προστριβές για τις κτηματικές διαφορές και τα βοσκοτόπια ήταν αφορμή για το άγριο φονικό. Ο 58χρονος κτηνοτρόφος έπεσε νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι, η οποία του συνέθλιψε το πρόσωπο.
Ο κατηγορούμενος φέρεται ακόμα να πυροβόλησε και εναντίον 38χρονου, φίλου του θύματος, ο οποίος υποστηρίζει ότι σε κατάσταση σοκ άρχισε να τρέχει ζιγκ-ζαγκ για να γλυτώσει τη ζωή του.
Παραδόθηκε μία μέρα μετά τη δολοφονία και μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε επίθεση από το θύμα και άλλους δύο. Προσπάθησε να απεγκλωβιστεί από τα χέρια τους, πάλεψαν και τότε το όπλο εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 58χρονου.
Η αδελφή του θύματος στη διάρκεια της κατάθεσής της στο πρωτόδικο δικαστήριο ανέφερε ότι το 1993 ο κατηγορούμενος είχε χτυπήσει τον αδελφό της με μία μαγκούρα και του είχε συνθλίψει το χέρι. «Επτά μήνες έκανε να εργαστεί». Υποστήριξε ακόμα ότι την Πρωτομαγιά του 2015 ο κατηγορούμενος είχε απειλήσει τον αδελφό της μπροστά στα μάτια της. «Τι έχεις και τα βάζεις με τον αδελφό μου;» τον ρώτησα. «Θα τον σκοτώσω» μου είπε κουνώντας το δάκτυλο του. «Του είχα πει να πάει στην Αστυνομία, όμως είχε καλή ψυχή και δεν τα ήθελε αυτά».
Τι ακριβώς συνέβη στον βοσκότοπο τη μοιραία ημέρα, τι προηγήθηκε των πυροβολισμών, πόσοι και ποιοι ήταν παρόντες ήταν ζητήματα που απασχόλησαν έντονα την ακροαματική διαδικασία και αποτέλεσαν σημείο τριβής μεταξύ των αντίδικων πλευρών.