Ένα ελικόπτερο Erickson (βαρέως τύπου) θα βρίσκεται και φέτος μόνιμα στην Κρήτη, στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες του νησιού αλλά και περιοχών της νοτίου Ελλάδος, όπως για παράδειγμα τα Κύθηρα. Το ελικόπτερο Erickson θα εδρεύει στα Χανιά.
Αυτό είναι μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού ανά την Ελλάδα, όπως τον παρουσίασαν χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Ο κ. Χρυσοχοίδης αναφέρθηκε κυρίως στην πρότυπη, όπως την χαρακτήρισε, δουλειά που έχει γίνει ως προς τη νέα αντίληψη και προσέγγιση στην αντιπυρική περίοδο με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν την εκδήλωση του κακού, δήλωσε χαρακτηριστικά. «Στόχος μας είναι η αποτροπή του κακού και όχι η εκ των υστερών μεμψιμοιρία για το τι θα μπορούσε να έχει γίνει. Και με αυτήν την αντίληψη, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να θωρακίσουμε τη χώρα μας».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι οι δυνάμεις φέτος είναι ενισχυμένες σε όλα τα επίπεδα – τόσο σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, που είναι πλέον 69, όσο και τις επίγειες δυνάμεις, αλλά και τα δασικά περίπολα, που φτάνουν τα 820 σε όλη την χώρα , ενώ πέρυσι ήταν 764.
«Διανύουμε την αντιπυρική περίοδο και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σχεδιασμό μας. Ένα σχεδιασμό στην καρδιά του οποίου βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός και η άμεση απόκριση. Καθώς όσο πιο άμεση είναι η επέμβαση τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται και η κατάσβεση, πριν προλάβει η φωτιά να εξαπλωθεί» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος ανέφερε αναλυτικά:
«Τα εναέρια μέσα κατανέμονται σε 25 βάσεις, που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας, καθώς η γεωγραφική διασπορά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της άμεσης απόκρισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά εδρεύει στη Θεσσαλονίκη ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου (Erickson), το οποίο ενισχύει την επιχειρησιακή δυνατότητα αεροπυρόσβεσης στην Βόρεια Ελλάδα.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που στον εναέριο στόλο εντάσσονται 6 αεροσκάφη ελαφρού τύπου (AirTractors), τα οποία θα αναπτυχθούν σε 3 ζεύγη (από 1 ζεύγος στο Τατόι, την Αγχίαλο και την Ανδραβίδα), καλύπτοντας τους άξονες του Αιγαίου, του Ιονίου καθώς και μέρος του ηπειρωτικού κορμού. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της αεροπυρόσβεσης και η ένταξή τους στον εναέριο στόλο έρχεται να καλύψει ανάγκες που αναδείχθηκαν από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Τα AirTractors είναι πιο ευέλικτα και αποδοτικά, καθώς ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ανάγλυφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος πτήσης φτάνει τις 5 ώρες έμφορτο, ενώ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν υδροληψία από λίμνες ή τη θάλασσα, μειώνοντας έτσι τον κύκλο ρίψεων (δηλαδή το χρόνο που απαιτείται για μετάβαση από το σημείο συμβάντος στο σημείο υδροληψίας και επιστροφή στο συμβάν).
Επίσης, μια νέα προσθήκη σε σχέση με την περσινή αντιπυρική είναι η ένταξη στον εναέριο στόλο ενός αμφίβιου μεσαίου τύπου αεροσκάφους (Beriev), το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 12 τόνους νερού και να κάνει χρήση επιβραδυντικού αφρογόνου. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά προσωπικού. Το αεροσκάφος είναι τύπου jet, μπορεί δηλαδή να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά και να προσθαλασσωθεί, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση του χρόνου απόκρισης σε περίπτωση συμβάντος.
Και φέτος, για δεύτερη χρονιά, σε συνέχεια του ν. 4662/2020, ο οποίος αναδιαμορφώνει το μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενταχθεί στον εναέριο στόλο για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς των αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων Ιονίου και Αιγαίου, 2 ελικόπτερα μεσαίου τύπου (Β214), τα οποία έχουν και δυνατότητα αεροπυρόσβεσης.
Και φέτος, όπως και πέρσι, η δυνατότητα αεροπυρόσβεσης στα νότια της χώρας, περιλαμβάνει και ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου (Erickson) με έδρα τα Χανιά, το οποίο καλύπτει το σύνολο της Κρήτης αλλά και άλλες περιοχές στα νότια της χώρας, όπως τα Κύθηρα».
Να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη σχετική εισήγηση προς το ΚΥΣΕΑ, η οποία προβλέπει την προμήθεια οκτώ καινούργιων αεροσκαφών Canadair, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιά CL-215.
Παράλληλα, προβλέπεται και η αναβάθμιση των υφιστάμενων Canadair CL-415 σε CL-515. Όπως τονίστηκε από τα οκτώ νέα αεροσκάφη τα δύο θα είναι διαθέσιμα προς χρήση στο Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. rescEU.
Για τα νέα αεροσκάφη, όπως και για την περαιτέρω αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να εγκριθεί κονδύλι ύψους 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο θα προέρχεται κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΤΕ).