Ξανά τη λέξη «ένοχος» άκουσε χθες ο Ηρακλειώτης γιατρός, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης κατηγορούμενος για τη σεξουαλική κακοποίηση (γενετήσιες πράξεις) του ανήλικου γιου της πρώην συζύγου του.
Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό και στον γιατρό, στον οποίο έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών.
Η χθεσινή δίκη αποτελεί πτυχή μίας συνολικότερης υπόθεσης που απασχολεί τη Δικαιοσύνη και σε κακουργηματικό επίπεδο.
Οι καταγγελλόμενες πράξεις αφορούν το ίδιο παιδί-σήμερα έχει ενηλικιωθεί-αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και γι’ αυτό έχει υπάρξει και διαφορετικός νομικός χαρακτηρισμός.
Μόλις τον περασμένο Ιούνιο ο ίδιος γιατρός κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου για τις κατηγορίες του βιασμού ανηλίκου, της αποπλάνησης, της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια.
Καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης δεκαέξι ετών, δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και δόθηκε υπό όρους ανασταλτικό στην έφεση. Πλέον εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Όπως έχει ήδη γραφτεί –και αναφέρεται στο κατηγορητήριο-όλα φέρεται να ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2005 και ενώ το παιδί ήταν μαθητής της α’ τάξης του δημοτικού.
Έχει καταγγελθεί ότι ο πατριός το οδήγησε στην τουαλέτα και εκμεταλλευόμενος την παιδική του αφέλεια, ασέλγησε σε βάρος του. Ανάλογες καταγγελίες υπήρξαν για το υπόγειο του σπιτιού τους ή όταν βρίσκονταν οι δύο τους μετά από επισκέψεις στον οδοντίατρο.
Ο ανήλικος φέρεται να μίλησε στη μητέρα του αρκετά χρόνια μετά, όταν πλέον ο κατηγορούμενος αποχώρησε από την οικογενειακή τους στέγη. Κατά το βούλευμα, τότε ένιωσε «απελευθερωμένος» και ασφαλής.
Το αγόρι, το οποίο σήμερα έχει ενηλικιωθεί, είναι ένα ταλαιπωρημένο πλάσμα καθώς στο παρελθόν νόσησε με καρκίνο και υποβλήθηκε σε εντατικές θεραπείες, από την άλλη λόγω διαγνωσμένης ψυχικής διαταραχής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.
Η ψυχική κατάσταση του παιδιού αποτέλεσε κομβικό σημείο στη δίκη, ιδιαίτερα από την πλευρά της υπεράσπισης που προσκόμισε έγγραφα με διάγνωση σχιζοφρένειας.
Το δικαστήριο προσπάθησε να διερευνήσει με εξονυχιστικό τρόπο αν όσα κατήγγειλε το παιδί πράγματι συνέβησαν ή ήταν παραλήρημα ψυχικής διαταραχής. Καταλυτικό ρόλο στην κρίση του δικαστηρίου φέρεται να διαδραμάτισαν οι καταθέσεις ειδικών, ψυχιάτρου του ΠΑΓΝΗ αλλά και παιδοψυχιάτρου.
Ο γιατρός επιμένει στην αθωότητα του, υποστηρίζοντας ότι βιώνει έναν γολγοθά.