Αμέτρητες καταγγελίες δέχεται η Δημοτική Αστυνομία για δεκάδες εγκαταλελειμμένα οχήματα, που εντοπίζονται σε διαφορετικά σημεία του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να προκαλούν την έντονη αντίδραση των πολιτών.
Όπως προκύπτει, ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων οχημάτων στα οποία έχει παρέμβει αθροιστικά η Δημοτική Αστυνομία, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 700, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα αιτήματα των πολιτών που ζητούν την απομάκρυνσή τους, καθώς σταδιακά μετατρέπονται σε εστία ρύπανσης της πόλης.
Όπως εξηγεί ο μέχρι χθες αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Μανόλης Χαιρέτης, πρόκειται για ένα ενεργό πρόβλημα που συνεχώς εντείνεται και δεν είναι απλό και εύκολο στη διαχείρισή του.
Μετά από κάθε καταγγελία που γίνεται για ένα εγκαταλελειμμένο όχημα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο διαχείρισης το οποίο θα πρέπει να ακολουθείται πιστά και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δείχνουν κατανόηση οι πολίτες όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχει μια χρονοτριβή στην απομάκρυνση των οχημάτων.
Όπως τονίζει, η διαχείριση είναι διαφορετική εάν το όχημα έχει πινακίδες σε σχέση με το αν δεν διαθέτει πινακίδες, διότι στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσει ένας ακόμα πιο ενδελεχής έλεγχος.
Ο ίδιος σημειώνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι καλή πρακτική να εγκαταλείπουν τα οχήματά τους στον δρόμο, διότι είναι ένα αντικοινωνικό φαινόμενο, αφού οι δρόμοι είναι κοινόχρηστοι και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.
Ο κ. Χαιρέτης, τονίζει ότι υπάρχουν οχήματα που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους επειδή φεύγουν από τη ζωή ή επειδή τους αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας ή επειδή εμφανίζουν εμπλοκή στη λειτουργία τους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει τα οχήματα να μεταφέρονται σε ιδιωτικό χώρο και να μη δεσμεύουν τους ελάχιστους χώρους στάθμευσης που υπάρχουν στην πόλη.
Ο κ. Χαιρέτης τονίζει ότι θα πρέπει οι πολίτες, εάν έχουν αποφασίσει ότι δεν θέλουν να κρατήσουν άλλο το όχημά τους, διότι θεωρούν ότι έχει καταστραφεί, να μην το εγκαταλείπουν στον δρόμο αλλά να επικοινωνούν με την Υπηρεσία για να προχωρά η διαδικασία για την απομάκρυνσή του.
Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι οξύ πρόβλημα με τα εγκαταλελειμμένα οχήματα εντοπίζεται και έξω από τα συνεργεία αυτοκινήτων, όπου συχνά πολίτες πηγαίνουν για επισκευή το όχημά τους και στην πορεία τα αφήνουν εκεί είτε γιατί δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα αποκατάστασης, είτε επειδή δεν μπορούν να επισκευαστούν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια απίστευτη όχληση.
