H Kαταστροφική πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης

Μέσα από τις καταθέσεις περίπου 30 φοιτητών, που βρίσκονταν στον χώρο το πρωί της Κυριακής, από κάμερες εξωτερικά του πανεπιστημίου,  αλλά και από την αυτοψία που γίνεται σε δύσκολες συνθήκες μέσα σε στάχτες και  αποκαΐδια προσπαθούν πυροσβέστες του ανακριτικού γραφείου Ηρακλείου και δύο συνάδελφοί τους από την Αθήνα να βρουν την άκρη του νήματος που κάηκε μαζί με τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατα στελέχη της Π.Υ, «η φωτιά ξεκίνησε από χώρο κάτω από την εστία των φοιτητών, όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι, καθώς πρόκειται για χώρους εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, όπου τα πάντα έχουν λιώσει από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν».

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής είναι το γεγονός ότι, ενώ υπήρχαν συστήματα πυρασφάλειας, που είναι άγνωστο εάν λειτούργησαν, όπως έγραψε η «Π», διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε φάκελος πυρασφάλειας! ‘Ένα κτήριο δεκαετιών λειτουργούσε χωρίς τον απαραίτητο για τη λειτουργία του φάκελο, που σημαίνει ότι δεν είχε συνταχθεί και δεν είχε κατατεθεί η απαιτούμενη μελέτη πυρασφάλειας στην Πυροσβεστική.

Πυροσβέστες που μίλησαν στην «Π» επανέλαβαν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ως προς την αφετηρία της, χθες επρόκειτο να δοθεί στις Αρχές το σχεδιάγραμμα των χώρων του Πανεπιστημίου προκειμένου να φανεί ποια ήταν η χρήση της κάθε εγκατάστασης που αποτεφρώθηκε.

Συνεχίζεται η αυτοψία των πυροσβεστών στα καμένα

Σημαντική βοήθεια

Όσους συνετέλεσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης ευχαριστεί, με μήνυμά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευρυπίδης Κουκιαδάκης.

«Ήταν πολύ σημαντική η άμεση ανταπόκριση και η έγκαιρη συμμετοχή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς εμπλεκόμενων υπηρεσίων αλλά και ιδιωτών και πρέπει να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας». Επίσης, συνεχάρη όλα τα στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ευχαρίστησε τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, τους εθελοντές και ιδιαιτέρως τους ιδιώτες ιδιοκτήτες υδροφόρων.

Συγκεκριμένα τα υδροφόρα οχήματα Κώστα Κουρουγκιαβούρη και Ανδρέα Κουρούπη, τις Μεταφορές Υγρών Τροφίμων των αδελφών Κοκοσάλη (Γιώργος και Νεκτάριος Κοκοσάλης) και του Φάνη Βασιλάκη, οι οποίοι έσπευσαν συνδράμοντας στη μεταφορά νερού καθώς και στην “Υδρομινωική Ελευθέριος Ελληνάκης” για την προσφορά του νερού.  Ακόμα ευχαρίστησε τον Δήμο Χερσονήσου και τη ΔΕΗ που ανταποκρίθηκαν με την αποστολή των υδροφόρων που διέθεταν.

H Kαταστροφική πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης

Παρέμβαση για τις ζημιές

Την ανάγκη για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέσω και της αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων, επεσήμανε σε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο επιτελεί σημαντικότατο εκπαιδευτικό έργο και έχει ερευνητικό ρόλο από την ίδρυσή του το 1973 έως σήμερα. Σε αρκετές διεθνείς αξιολογήσεις καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων και είναι μεταξύ των 200 καλύτερων στην Ευρώπη.

Η επιστημονική καταξίωση φαίνεται από τους χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν κάθε χρόνο σε αυτό. Τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, καθώς μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε υποδομές και απείλησε ζωές φοιτητών και προσωπικού χωρίς ευτυχώς θύματα. Από τη φωτιά καταστράφηκε ένα μέρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου, ενώ και οι φοιτητικές εστίες του Ιδρύματος που φιλοξενούν φοιτητές έχουν υποστεί ζημιές.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Ποιες δυνατότητες και ποια κονδύλια της Ε.Ε. μπορούν να αξιοποιήσουν οι πρυτανικές Αρχές και το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, που είναι υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων για την αποκατάσταση των ζημιών;».