Βραχνάς για το Ηράκλειο τα ακαθάριστα οικόπεδα

Μεγάλο «αγκάθι» αποδεικνύεται για τη Λότζια το επίμαχο θέμα των ακάθαρτων οικοπέδων που ζώνουν το Ηράκλειο και είναι χωρίς υπερβολή κίνδυνος-θάνατος, καθώς αποτελούν εν δυνάμει εστίες πρόκλησης πυρκαγιών.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες συνδυαστικά με τους ισχυρούς ανέμους μπορεί να θεριέψουν με χαρακτηριστική ευκολία τεράστιες πυρκαγιές σε ακάθαρτα οικόπεδα, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν φροντίζει να απομακρύνουν τα ξερά χόρτα.

Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Κορώνι Μαγαρά κατέγραψε την αγωνία των περίοικων αλλά και το ξέσπασμά τους για τον Δήμο Ηρακλείου για το κατά πόσο έχει αναλάβει τις ευθύνες του όχι μόνο σε σχέση με τα ιδιωτικά οικόπεδα αλλά και σε σχέση με τα δημοτικά, που σήμερα θα έπρεπε να έχουν καθαριστεί στο σύνολό τους.

Ειδικότερα αυτό το οποίο τονίζεται είναι ότι ο Δήμος όφειλε να λειτουργήσει πρώτος παραδειγματικά και να προχωρήσει στον καθαρισμό των δικών του οικοπέδων, πριν δείχνει με το δάκτυλο τους πολίτες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, τους οποίους ασφαλώς και θα πρέπει να ελέγχει.

Η «Π» προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει χθες με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Καραντινό για το κρίσιμο αυτό θέμα, καθώς είναι της δικής του διοικητικής ευθύνης ο καθαρισμός των ακινήτων, για τον οποίο διατυπώνονται παράπονα και ταυτόχρονα εκφράζεται η μεγάλη αγωνία του κόσμου που βλέπει ότι υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα…

Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να κυνηγά τον πολίτη και να είναι πλημμελής στα δικά του ακίνητα, τονίζουν με νόημα ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι καλούνται μέχρι τέλος του μήνα να έχουν καταθέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τις συντεταγμένες του ακινήτου τους το οποίο έχουν καθαρίσει, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαρύτατα πρόστιμα.

Για το επίμαχο θέμα ο αντιδήμαρχος Μανόλης Χαιρέτης, αναφερόμενος στη δραστηριότητα της Δημοτικής Αστυνομίας για το ζήτημα, τονίζει ότι η υπηρεσία ανταποκρίνεται στα αιτήματα των πολιτών και στις οδηγίες που παίρνει από τον Δήμο Ηρακλείου και πραγματοποιεί αυτοψίες.

Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι στα μισά οικόπεδα από αυτά που γίνονται αυτοψίες απαιτείται καθαρισμός και στην κατεύθυνση αυτή γίνεται ο σχετικός συντονισμός.

Ο αντιδήμαρχος Μ. Χαιρέτης τονίζει ότι με τις σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί θα πρέπει να γίνεται στα οικόπεδα καθαρισμός, άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων, καθώς και συντήρηση των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται ρητά η απόρριψη των παραπάνω υπολειμμάτων σε κάδους απορριμμάτων ή ανακύκλωσης, η εγκατάλειψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο Ηρακλείου, θα εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις αυτόματα στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

-Υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα

-Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως φυλλόστρωμα, ξερά χόρτα και κατακείμενα ξερά κλαδιά

-Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξης της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου

-Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους

-Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή απορριμμάτων καθώς και

-Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.