ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Έρωτας με τα... Μαθηματικά!

Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Η σχέση τους με τα Μαθηματικά ξεκίνησε από το Δημοτικό και, πλέον, οι δεσμοί είναι τόσο ισχυροί που δε σπάνε με τίποτα!

Δύο μαθητές από την Κρήτη, ο Γιώργος Καγιαμπάκης, από το Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου, και ο Παναγιώτης Κουφάκης, από το Λύκειο Σητείας, είναι ανάμεσα στους 50 μαθητές που διακρίθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδη» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Ο Γιώργος, μαθητής της Γ΄Γυμνασίου, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των «μικρών» και ο Παναγιώτης Κουφάκης, Β΄ Λυκείου, απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία «μεγάλων».

Θα συμμετάσχουν στον Προκριματικό Διαγωνισμό για την τελική επιλογή των Εθνικών ομάδων που θα γίνει στις 16 Απριλίου στην Αθήνα.

Ο Γιώργος μετράει ήδη τέσσερα μετάλλια καθώς το πρώτο και μάλιστα αργυρό, το κατέκτησε το 2019 όντας μαθητής της ΣΤ Δημοτικού, συμμετέχοντας ήδη στους διαγωνισμούς Γυμνασίου.

Για τον Παναγιώτη είναι το 2ο μετάλλιο καθώς κατέκτησε άλλο ένα το 2020 στους “μικρούς” όταν φοιτούσε στην Γ Γυμνασίου.

Ο Γιώργος Καγιαμπάκης αναφέρει στην «Π» πως άρχισε να διαγωνίζεται σε θέματα επιπέδου Γυμνασίου από την Ε΄Δημοτικού και σε επίπεδο Δημοτικού από την Γ΄τάξη. Ο δάσκαλός του στο 14ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου, κ. Γιώργος Χουρδάκης, ήταν εκείνος που διέκρινε την αγάπη του για τα μαθηματικά και τον ενθάρρυνε να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς.

Ο παππούς, από χόμπι, τον έκανε να τα αγαπήσει από μικρή ηλικία. Σε ερώτηση της «Π», απαντά πως θα τον ενδιέφερε να ασχοληθεί με τα Μαθηματικά σε επαγγελματικό επίπεδο ή με τη Φυσική, θα ήθελε να σπουδάσει κάτι σχετικό και φαντάζεται τον εαυτό του καθηγητή ή ερευνητή.

Του αρέσει να παίζει πιάνο, γενικότερα η μουσική, να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει την Άλκη Ζέη.

Όπως περιγράφει, τον εξάπτει το γεγονός ότι ξεκινάει να λύσει μία άσκηση και σκέφτεται κάτι για να καταλήξει στη λύση της, μπορεί να μην είναι η εύκολη και προτεινόμενη αλλά, τελικά, τα καταφέρνει χωρίς βοήθεια, αυτή η πρόκληση του αρέσει.

Ο Παναγιώτης Κουφάκης λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμός της ΕΜΕ από την Δ΄τάξη του Δημοτικού. Οι γονείς του, οι οποίοι δεν ασκούν σχετικό επάγγελμα, διέκριναν την κλίση του και τον παρότρυναν να συνεχίσει.

Παρόλο που πλέον ο χρόνος του είναι περιορισμένος, λόγω των σχολικών του υποχρεώσεων, δε σταματά να ασχολείται με τα μαθηματικά, βρίσκει ασκήσεις και τις λύνει.

Από το βιογραφικό του δε λείπουν διακρίσεις από διαγωνισμούς φυσικής ενώ είναι ενεργό μέλος του παγκόσμιου οργανισμού της MENSA και είχε πάρει υποτροφία για καλοκαιρινά μαθήματα στο αμερικανικό κολέγιο Ανατόλια, τα οποία είχε παρακολουθήσει στην ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού.

Ο Γιώργος Καγιαμπάκης
Οι μαθητές που συμμετείχαν στον «Αρχιμήδη»

Η 39η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα “Ο Αρχιμήδης” διεξήχθη σε όλη την Ελλάδα το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί την 3η φάση των ετήσιων διαγωνισμών της ΕΜΕ (ΘΑΛΗΣ-ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ-ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ) και σκοπό έχει την επιλογή των μαθητών που θα στελεχώσουν τις Εθνικές Ομάδες που θα  εκπροσωπήσουν την χώρα μας στις διεθνείς Ολυμπιάδες και Βαλκανιάδες Μαθηματικών.

Συμμετέχουν στην πρώτη φάση πάνω από 15000 μαθητές από τους οποίους τελικά προκρίνονται περίπου 600 (300 από Γυμνάσιο, 300 από Λύκειο) οι οποίοι και συμμετέχουν στον Αρχιμήδη με κοινά θέματα για κάθε βαθμίδα.

Για φέτος και πέρυσι, λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, ο ΘΑΛΗΣ πραγματοποιήθηκε στις σχολικές μονάδες και δεν έγινε καθόλου ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, ενώ ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ δεν διεξήχθη μόνο στην Αθήνα όπως μέχρι το 2020 αλλά σε διάφορα περιφερειακά κέντρα ανά την Ελλάδα.

Για την Κρήτη το εξεταστικό κέντρο ήταν στα Χανιά στο 2ο ΓΕΛ. Συμμετείχαν συνολικά 26 μαθητές, δέκα από Ηράκλειο, δύο από Λασίθι και 14 από Χανιά.

Από το Ηράκλειο συμμετείχαν οι μαθητές:

Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: Αγγελάκης Γεώργιος, Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης

Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: Μπροτζάκης Πέτρος, Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης

Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: Ουρανός Χαράλαμπος, 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: Καγιαμπάκης Γεώργιος, Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης

Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: Σιγανός Διογένης 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ: Καμαριανάκη Ειρήνη Ευτυχία, 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου

Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ: Ρεθεμιωτάκης Γεώργιος 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου

Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ: Γρεβετζάκης Γεώργιος Παγκρήτιον

Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ: Θεοδωράκη Πελαγία Φωτεινή, 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου

Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ: Ταβερναράκης Μάνος, Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης.

Ο Παναγιώτης Κουφάκης
Ο Παναγιώτης Κουφάκης

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηρακλείου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, κ. Ανδρέας Βαρβεράκης, αναφέρει πως «όλοι οι μαθητές έδωσαν σκληρή μάχη με πολύ υψηλής δυσκολίας θέματα. Τα θέματα αυτά απαιτούν σκληρή δουλειά σε βάθος χρόνου και φυσικά και το απαραίτητο ταλέντο.

Το Παράρτημα Ηρακλείου της ΕΜΕ υποστηρίζει όλα αυτά τα παιδιά με τα δωρεάν μαθήματα που πραγματοποιούσε μέχρι το 2020 για όσους μαθητές ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας περιοριστήκαμε στα μαθήματα των Ομίλων Αριστείας του Πρότυπου ΓΕΛ Ηρακλείου καθώς και σε κάποια λίγα εξ αποστάσεως μαθήματα που κάναμε το τελευταίο διάστημα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Παναγιώτης ερχόταν ανελλιπώς κάθε Σάββατο από την Σητεία για να παρακολουθήσει αυτά τα μαθήματα, ενώ ο Γιώργος συμμετέχει από την Ε Δημοτικού. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να τα επαναλάβουμε από την επόμενη σχολική χρονιά.

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία μέσω αρκετών παραρτημάτων της οργανώνει αντίστοιχα μαθήματα και προσπαθεί μέσω των διαγωνισμών της να ενθαρρύνει τους μικρούς αλλά και μεγαλύτερους μαθητές να ασχοληθούν με την ουσία των Μαθηματικών που δεν είναι άλλο από τα μαθηματικά προβλήματα και τις μαθηματικές προκλήσεις. Μέσα από όλα αυτά αναδεικνύονται κάθε χρόνο νέα ταλέντα τα οποία διαπρέπουν αργότερα σπουδάζοντας συνήθως κάποια από τις θετικές επιστήμες. Φυσικά απευθυνόμαστε σε όλους τους μαθητές με πρώτο στόχο να γνωρίσουν την ευχάριστη όψη των μαθηματικών και να καταπολεμήσουμε την μαθηματικοφοβία. Όσοι είναι περισσότερο ικανοί θα φτάσουν σε ένα υψηλότερο επίπεδο.

Άλλωστε τα Μαθηματικά μπορεί να τα προσεγγίσει κανείς και από τους διαγωνισμούς μας για μικρότερες ηλικίες όπως ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ (β Δημοτικού με Γ Γυμνασίου) ή το ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (μικρός Ευκλείδης για Ε, ΣΤ Δημοτικού).»