ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Παράταση στους εργολάβους για τις προσφορές τους
Από τη σύσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Μικρή παράταση λόγω πανδημίας, έλαβαν τα ενδιαφερόμενα σχήματα για να καταθέσουν τις προσφορές του αναφορικά με το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί η χθεσινή, ωστόσο το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έκρινε σκόπιμο να δοθεί παράταση έως και τις 24 Ιανουαρίου.

Ο διαγωνισμός πάντως βρίσκεται στην τελική ευθεία, αφού αρκετοί είναι οι «παίκτες» που επιθυμούν να διεκδικήσουν την κατασκευή του 22,5 χιλιομέτρων τμήματος του νέου οδικού άξονα της Κρήτης. Το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη είναι το πρώτο από τα τρία τμήματα που φθάνει στο δρόμο των προσφορών, με Υπουργείο και κυβέρνηση να έχουν θέσει ως στόχο την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου ως το Πάσχα και την υπογραφή σύμβασης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ως και το τέλος του 2022.

Για το έργο έχουν προκριθεί τα σχήματα της «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις», «ΤΕΡΝΑ», «ΑΒΑΞ» σε συνεργασία με το fund “Marguerite” και η κοινοπραξία «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTERTOLL». Το κόστος του έργου για το συγκεκριμένο τμήμα υπολογίζεται στα 360 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο συμβατικός χρόνος κατασκευής εκτιμάται στα τέσσερα χρόνια.

Στο μεταξύ, το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, δεν είναι το μοναδικό τμήμα του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα για το οποίο προχωρούν οι διαδικασίες. Το Υπουργείο Υποδομών έχει φθάσει στο τελικό στάδιο τα τεύχη δημοπράτησης για το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων. Στόχος του Υπουργείου είναι ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί ως τις αρχές του νέου έτους με κόστος κατασκευής τα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου τμήματος καλύπτεται, όπως έχει ανακοινώσει ήδη η «Π»,  τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από πόρους του ΕΣΠΑ. Στόχος του Υπουργείου και για το συγκεκριμένο τμήματα, είναι να οριστεί προσωρινός ανάδοχος άμεσα και να υπογραφεί η σχετική σύμβαση μέσα στο 2022.

Απώτερος στόχος και για τα δύο τμήματα, είναι να παραδοθούν στην κυκλοφορία και να είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι το τέλος του 2026, που είναι η χρονιά λήξης της περιόδου έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή πάντως, το βασικό τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα από το Ηράκλειο έως και τη Χερσόνησο, βρίσκεται λίγο πιο πίσω, καθώς αναμένεται η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Για το συγκεκριμένο τμήμα, υπάρχει η εκτίμηση, ότι οι πρώτες προσφορές από τους υποψήφιους αναδόχους θα μπορέσουν να δοθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Επειδή το συγκεκριμένο έργο θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο σύμβασης παραχώρησης, υπάρχει η εκτίμηση ότι εντός του νέου έτους θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος, αλλά λόγω της πολυπλοκότητας του έργου, η υπογραφή της σύμβασης, το πιθανότερο είναι να μετατεθεί για το 2023.

Με βάση τις ανακοινώσεις κυβέρνησης και αρμόδιου Υπουργείου πάντως, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, όταν θα ολοκληρωθεί, θα διαθέτει συνολικά 46 ανισόπεδους κόμβους, 15 σήραγγες συνολικού μήκους 14,5 χιλιομέτρων και 40 γέφυρες συνολικού μήκους 8,67 χιλιομέτρων.

Με βάση το σχεδιασμό, το έργο έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την «Ολυμπία Οδό» αφού ένα μεγάλο μέρος των έργων, θα αφορά τη διαπλάτυνση του ήδη υπάρχοντος άξονα.

Συνολικά ο Βόρειος Όδικος Άξονας από τα Χανιά έως και τον Άγιο Νικόλαο αναμένεται να λειτουργήσει το 2028. Την ίδια στιγμή βέβαια, προχωρούν και οι μελέτες για το τμήμα από τον Άγιο Νικόλαο έως και τη Σητεία, καθώς και από τα Χανιά έως και την Κίσσαμο.

Έρευνα για το Γούρνες – Χερσόνησος

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού με ομόφωνη απόφασή της διαπιστώνει παράβαση των άρθρων 1 παρ. 1 του Ν. 3959/2011, όπως ισχύει και του άρθρου 101 παρ. 1 ΣΛΕΕ για νόθευση του διαγωνισμό δημοπράτησης δημοσίου έργου υποδομής, «Γούρνες – Χερσόνησος» και επιβάλλει στην εμπλεκόμενη επιχείρηση ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ («ΑΘΩΝΙΚΗ») για την παράβαση πρόστιμο ύψους € 5,828.55.

Στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξήγαγε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού σε διαγωνισμούς δημοπράτησης δημόσιων έργων υποδομής, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 3959/2011, και του άρθρου 101 της ΣΛΕΕ,

η ΓΔΑ διενήργησε στις 25.01.2017 επιτόπιο έλεγχο στις εταιρείες ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Α.Τ.Ε. και ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.  κατά τον οποίο εντοπίστηκε έγγραφο από το οποίο προκύπτει η εμπλοκή της εταιρείας ΑΘΩΝΙΚΗ σε οριζόντια σύμπραξη κατά τη δημοπράτηση του έργου «Γούρνες-Χερσόνησος».