Όσοι περίμεναν πως με τη δημιουργία του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα στο Ηράκλειο θα υπάρξει και μια νέα περιφερειακή οδός για να εξυπηρετεί τις αστικές μεταφορές εντός πόλης, θα πρέπει να το ξεχάσουν.
Κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια του Υπουργείου ούτε κατά διάνοια. Με επίσημη δήλωσή του μάλιστα ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του Υπουργείου κάνει σαφές ότι «περιφερειακός άξονας που θα παρακάμπτει τόσο νότια το Ηράκλειο, δεν έχει έρεισμα από πλευράς βιωσιμότητας».
Οπότε τι σχεδιάζουν να κάνουν κυβέρνηση και υπουργείο; Το μεγαλόπνοο σχέδιο για τις επόμενες δεκαετίες είναι να βελτιωθούν λίγο ο ασφαλτοτάπητας, τα στηθαία, τα φωτιστικά σώματα και να κλείσουν κάποιοι κόμβοι, με το παράλληλο άνοιγμα ενός νέου στο ύψος του ΠΑΓΝΗ. Και στο καλύτερο σενάριο, αυτός ο «νέος» κλειστός αυτοκινητόδρομος δεν θα είναι και τόσο κλειστός, αφού δεν θα περιλαμβάνει διόδια στο κομμάτι του αστικού ιστού.
Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν μπόρεσε να γίνει δεκτό από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο ζητά προσθήκες και βελτιώσεις, που το Υπουργείο είναι αναγκαίο να υλοποιήσει. Οι φορείς πάντως και οι αιρετοί επιμένουν ότι αν όντως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζει τον νέο άξονα των επόμενων δεκαετιών και όχι μπαλώματα σε έναν άξονα που όταν κατασκευάστηκε εξυπηρετούσε 70.000 κατοίκους και τώρα 180.000, θα πρέπει να κοιτάξει μία και μόνη λύση:
Αυτή της υπογειοποίησης του ΒΟΑΚ στον αστικό ιστό του Ηρακλείου. Κι αν όχι την υπογειοποίηση και στα 25 χιλιόμετρα του μήκους του, τουλάχιστον την τμηματική υπογειοποίηση για τη βελτίωση της προσβασιμότητας.
Κάτι τέτοιο βέβαια δεν φαίνεται να είναι καν στα σχέδια του Υπουργείου, αλλά ούτε και των υποψήφιων αναδόχων που εποφθαλμιούν το έργο. Γιατί ασφαλώς και έχει πολύ μεγάλο κόστος. Γι’ αυτό και από το Υπουργείο απλά αφήνουν να εννοηθεί πως θα υπάρξει ένα «παράπλευρο δίκτυο», χωρίς όμως να είναι πλήρες αφενός και χωρίς να προσδιορίζεται η χάραξή του.
Αυτά πάντως δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο, αφού η μελέτη που έθεσε προς διαβούλευση δεν λαμβάνει υπόψη της σοβαρά θέματα. Όπως για παράδειγμα, το κρίσιμο και σημαντικό ζήτημα της «διχοτόμησης» του βόρειου και του νότιου τμήματος της πόλης, κυρίως στο ύψος της Παπαναστασίου. Η μελέτη επίσης δεν λαμβάνει καν υπόψη της, τη σύνδεση του Βόρειου Οδικού Άξονα με τη Βιομηχανική Περιοχή που αναπτύσσεται ραγδαία, όπου βρίσκεται το Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, αλλά και προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.
Η μελέτη ακόμα δεν λαμβάνει καν υπόψη το γεγονός πως στην περιοχή της Φοινικιάς υπάρχει βιοτεχνικό πάρκο, δεν διευκρινίζει πόσες είσοδοι ή έξοδοι θα διατηρηθούν και δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα, όπως το ποια πολιτική θα ακολουθηθεί με τα διόδια.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι το «μεγαλόπνοο σχέδιο» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όχι μόνο δεν είναι «μεγαλόπνοο», αλλά απλώς έρχεται να μπαλώσει κάποιες τρύπες, αναφορικά μάλιστα με την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας που έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια αντοχών της ως προς τις κινήσεις οχημάτων εντός του αστικού ιστού.
Η επιστροφή της μελέτης στο Υπουργείου αλλά και η παρουσία του γενικού διευθυντή του Υπουργείου στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκτιμάται ότι πιθανά να λειτουργήσει διευκολυντικά σε σχέση με την προσέγγιση των μελετητών, η οποία και δεν προτείνει καμία λύση σε βασικά προβλήματα της πόλης. Παρ’ όλα αυτά, οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε η διάθεση, ούτε όμως και η πρόθεση από τους υποψήφιους ανάδοχους να προχωρήσουν σε πραγματικά καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.