«Όχι» στη διχοτόμηση του Ηρακλείου, που ναρκοθετεί το παρόν και το μέλλον της πόλης είπε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο επίμαχο θέμα της οδικής παράκαμψης του Ηρακλείου με τον ΒΟΑΚ, που κατέγραψε έντονες αντιδράσεις στο Σώμα. Στη διάρκεια της συζήτησης καυτηριάστηκε το θέμα των διοδίων, αλλά και των ανοικτών θεμάτων που αφήνει η Κυβέρνηση, μεταφέροντας σε Περιφέρεια και Δήμο την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, διευθέτησης ρεμάτων και διανοίξεων, τα οποία αποτελούν εργολαβική ευθύνη.
Οι πιο μετριοπαθείς υποστήριξαν ότι το Υπουργείο Υποδομών κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση υιοθετώντας το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων που κατέθεσε ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που ξεκαθάρισαν ότι ο διάλογος ήταν προσχηματικός και αν δεν λυθούν τώρα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, θάβεται το μέλλον της πόλης τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια.
Κοινή θέση όλων των πλευρών είναι ότι η μελέτη και η ευθύνη για τη δημιουργία πλήρους παράπλευρου οδικού δικτύου κατά μήκος του ΒΟΑΚ στα όρια του Δήμου Ηρακλείου πρέπει να γίνει με την ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου και να συνδεθεί η κατασκευή του δικτύου με το μείζον έργο του αυτοκινητόδρομου.
Επίσης διατυπώθηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστεί από την παρούσα μελέτη του ΒΟΑΚ και η βελτίωση των συμβολών της ΕΟ97 με τις οδούς Ευαρεστου και Αγίου Μεθοδίου και να υλοποιηθεί με το βασικό έργο προχωρώντας σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες απαλλοτριώσεων.
Επίσης το Σώμα κατέστησε σαφές ότι ζητά την άμεση υλοποίηση άνω διαβάσεων με κατασκευή σηράγγων εκσκαφής και επανεπίχωσης (cut and cover), αν όχι σε όλες, στις περισσότερες θέσεις που έχουν προταθεί (Πρόταση Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και ΤΕΕΤΑΚ για Εσταυρωμένο, Ουλαφ Πάλμε, λ. Κνωσού και Αλικαρνασσό, ΒΙΠΕ). Η αποκατάσταση της σύνδεσης των νοτίων και βορείων περιοχών της πόλης είναι επιβεβλημένη, καθώς μέχρι σήμερα είναι προβληματική λόγω της μεγάλης διαφοροποίησης της ανάπτυξης του Ηρακλείου σε σχέση με την περίοδο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου.
Σε ό,τι αφορά την αλλαγή χάραξης στο Κακό Όρος, κρίνεται απαραίτητη η επανεξέταση της βέλτιστης λύσης, ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωση του χωροθετημένου οικοδομικού συνεταιρισμού της περιοχής. Θεωρείται μη αποδεκτή η μετάθεση της ευθύνης μελέτης της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων που σχετίζονται με τον ΒΟΑΚ σε άλλον φορέα.
Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε ότι ο νέος αυτοκινητόδρομος πρέπει να είναι λειτουργικός και ασφαλής σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι απαραίτητο να μελετηθούν όλα τα δεδομένα που αφορούν στα υφιστάμενα τεχνικά και στα υδατορέματα ώστε να υλοποιηθεί κάθε απαιτούμενη παρέμβαση για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων και για την ασφαλή απορροή των ομβρίων στους υφιστάμενους αποδέκτες.