ΒΟΑΚ: «Μπερδέματα» με το Ταμείο Ανάκαμψης σε δύο τμήματα

Από τον πάγκο του Ταμείου Ανάκαμψης περνούν 108 έργα που είτε απεντάσσονται, είτε τροποποιούνται και αναδιατυπώνεται το πλαίσιο της εμπρόθεσμης ολοκλήρωσής τους, με την ελληνική Κυβέρνηση να ζητάει, για κάποια από αυτά, καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος.

Στο κάδρο των ελέγχων μπαίνει μοιραία και η πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών για δύο υποέργα του Β.Ο.Α.Κ. και συγκεκριμένα Χερσόνησος – Νεάπολη και Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, για τα οποία χτυπάει «καμπανάκι» μετά τις μνημειώδεις καθυστερήσεις που κατέγραψαν, με αποτέλεσμα όλο το χρονοδιάγραμμα να τεθεί εκτός σε σχέση με την αρχική στόχευση που είχε τεθεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα δύο κομβικά έργα του Β.Ο.Α.Κ. βρίσκονται κυριολεκτικά στην «κόψη του ξυραφιού», μετά την εμπλοκή των απαλλοτριώσεων που ανέτρεψαν δραματικά τα χρονοδιαγράμματά τους και μένει να δούμε εάν θα επιτευχθεί ο στόχος της παραμονής τους στο Ταμείο Ανάκαμψης σε νέο χρονικό ορίζοντα παράδοσης.

Τα στοιχεία επεξεργάστηκε ο Παύλος Γερουλάνος, υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομίας – Ταμείο Ανάκαμψης ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Πρόκειται για έργα που αφορούν από την πολιτική προστασία, την ενέργεια, την κοινωνική πολιτική και τη δημόσια διοίκηση μέχρι έργα υποδομής και έργα αποκατάστασης των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Daniel». Ενδεικτικά, οκτώ μέτρα δεν είναι πλέον εφικτά εν μέρει ή πλήρως λόγω «απροσδόκητων καθυστερήσεων» που σχετίζονται με τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων. Ανάμεσα σε αυτά είναι: 1) Η ολοκλήρωση όλων των υποέργων για την προστασία της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας εθνικού δικτύου μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών. 2) Το ορόσημο 82 του μέτρου 16911, που αφορά την ολοκλήρωση του έργου εναέριων μέσων για τη διαχείριση κρίσεων και την πολιτική προστασία, όπως η αναβάθμιση επτά αεροσκαφών Canadair CL415 σε CL515. 3) Η ολοκλήρωση κατασκευής και θέση σε λειτουργία 13 περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας. 4) Το ορόσημο που αφορά στην ολοκλήρωση του έργου «Διαλειτουργικότητα και ανάπτυξη υπηρεσιών Διαδικτύου». Ανάμεσα στα οκτώ αυτά έργα είναι και το ορόσημο του μέτρου 16827 που αφορά στη στρατηγική και πολιτικές για τη διακυβέρνηση δεδομένων στον δημόσιο τομέα και για τη διασφάλιση συμμόρφωσης με το GDPR.Συγκεκριμένα, αυτά τα 8 μέτρα είναι: Τα ορόσημα 261 και 262 του μέτρου 16630 που αφορούν στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) και συγκεκριμένα την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών του B.O.A.K. (ορόσημο 261 – ολοκλήρωση του 60 % της αξίας των κατασκευαστικών εργασιών του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, έγκριση από ανεξάρτητο μηχανικό για το υποέργο 2: Χερσόνησος– Νεάπολη και το υποέργο 3: Νεάπολη–Άγιος Νικόλαος) καθώς και την ολοκλήρωση του έργου (ορόσημο 262 – ολοκλήρωση του 100 % της αξίας των εργασιών με την πιστοποίηση ανεξάρτητου μηχανικού με το πιστοποιητικό ολοκλήρωσης να φέρει έγκριση του Υπουργείου Υποδομών). Σύμφωνα με το κείμενο, η Ελλάδα ζήτησε να αφαιρεθεί ο ενδιάμεσος στόχος 261 που ήταν προγραμματισμένος για το 2ο τρίμηνο του 2025.