Αντιδράσεις από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον ΒΟΑΚ
Στα 18 δισ. τα τουριστικά έσοδα

Σημαντικές παρεμβάσεις, αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε το πρωτοσέλιδο της «Π» αναφορικά με τις εξελίξεις στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Η παραδοχή της κυβέρνησης, ότι το έργο έχει παραμείνει στάσιμο από το 2018, αλλά και η επιλογή της να σταματήσει τον δημόσιο διάλογο και τον διάλογο ανάμεσα σε φορείς, όπως ήταν λογικό, προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση.

Εντονότατες ήταν και οι αντιδράσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο ισχυρίζεται πως ο ίδιος ο υπουργός της κυβέρνηση Μητσοτάκη Κώστας Καραμανλής, έρχεται τρία χρόνια μετά να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους λοιδορούσε και χαρακτήριζε γονατογραφήματα.

Η εξέλιξη έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση, με το έργο κατασκευής του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα να αποτελεί πεδίο αντιπάραθεσης κι έντονων προβληματισμών, κυρίως επειδή δεν λαμβάνει καν υπόψη του, ούτε την υφιστάμενη κατάσταση στο Ηράκλειο, ούτε όμως και τις επενδύσεις και αλλαγές που προβλέπονται άμεσα για την πόλη.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων, ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης εκφράζει τις εντονότατες ανησυχίες του για το έργο, ενώ καυτηριάζει τη λογική της κυβέρνησης.

Ο Χάρης Μαμουλάκης
Ο Χάρης Μαμουλάκης

Με αφορμή μάλιστα την ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον ΒΟΑΚ, με την οποία στην ουσία παραδέχεται την καθυστέρηση στη διαδικασία που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και συνεχίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών καθυστέρησε την υλοποίηση του έργου του ΒΟΑΚ για 3 και πλέον χρόνια, απαξιώνοντας το σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο όμως σήμερα υλοποιεί μέχρι κεραίας, με μόνη διαφορά την προσθήκη διοδίων για όλους τους οδηγούς.

Σήμερα, ο κ. Καραμανλής επικαλούμενος το κατεπείγον της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης, αγνοεί όσα προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί δημόσιων έργων, για να παρακάμψει τον δημόσιο διάλογο για το φυσικό αντικείμενο του έργου. Με αυτό τον τρόπο η ηγεσία του Υπουργείου παρακάμπτει και την δημοκρατική της υποχρέωση να ακούσει τη φωνή της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων και να συνδιαμορφώσει μαζί τους ένα έργο που είναι απαραίτητο πάνω από όλα για την Κρήτη.

Καλούμε το Υπουργείο Υποδομών να αναθεωρήσει την απόφαση και να ενσωματώσει στον σχεδιασμό του υπό προκήρυξη έργου τις παρατηρήσεις των τοπικών φορέων (Περιφέρειας Κρήτης, ΤΕΕ/ΤΑΚ, κ.α.) όπως εξάλλου ορίζει και η κείμενη νομοθεσία».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Υπ. Υποδομών & Μεταφορών: «Λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ της δημοσίευσης της Πρόσκλησης Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Α΄ Φάση Διαγωνισμού (2018), της Προεπιλογής των Υποψηφίων (22-03-2019), το Δημόσιο, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα της ταχύτερης δυνατής έναρξης της εκτέλεσης του Έργου, αποφάσισε και προχώρησε δια των Υπηρεσιών του στην οριστικοποίηση του Βασικού Σχεδιασμού του Έργου και με βάση αυτήν στην απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότησή του.

Κατόπιν τούτου κατέστη περιττή η προβλεφθείσα στην Προκήρυξη «Β΄ Φάση: Διάλογος – Οριστικοποίηση Βασικού Σχεδιασμού».