Το μεγάλο κεφάλαιο της λήψης νερού με τη διαδικασία της αφαλάτωσης ετοιμάζεται να ανοίξει ο Δήμος Ηρακλείου, καθώς μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να παραλάβει και επισήμως τη σχετική προμελέτη την οποία έχει αναθέσει, με την προοπτική να προστεθεί σαν εναλλακτική λύση στο σύστημα υδροδότησης της πόλης.
Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή προσανατολίζεται στη διαμόρφωση ενός μικτού συστήματος υδροδότησης, στο πλαίσιο του οποίου εμφανίζεται διατεθειμένη να εξετάσει και το σενάριο της αφαλάτωσης, χτίζοντας ένα μικτό σύστημα υδροδότησης.
Όπως ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, έχει ανατεθεί μια τεχνοοικονομική μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας θα εξετάζονται δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο είναι το κόστος άντλησης νερού από τον Αλμυρό, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται και το κόστος λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης. Το δεύτερο ζήτημα που θα εξεταστεί μέσα από την προμελέτη είναι το κόστος της εγκατάστασης αγωγών που θα μεταφέρουν νερό από τον Αλμυρό στην δεξαμενή της ΔΕΥΑΗ στην Ούλαφ Πάλμε.
Απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση
Στο μεταξύ, η λύση της αφαλάτωσης βρίσκεται στην τελευταία θέση της μελέτης της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, όχι μόνο διότι είναι εξαιρετικά κοστοβόρα και ενεργοβόρα λύση, αλλά και γιατί το παραγόμενο νερό είναι βιομηχανικό και δεν είναι φυσικό νερό.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων, κυρία Αγγελική Μαρτίνου, «το 2021 η υπηρεσία σε εφαρμογή της Εθνικής Νομοθεσίας που είναι το Διαχειριστικό Σχέδιο για τα νερά της Κρήτης κατάφερε να υλοποιήσει -παρά την υποστελέχωσή της- την εν λόγω δράση, στο πλαίσιο της οποίας έγινε μια συλλογή όλων των μελετών που υπήρχαν σε τεχνική επάρκεια, ώστε να μπορεί να υπάρξει σύγκριση.
Έγινε διαβούλευση και με κοινό και φορείς και υπήρξε βαθμολόγηση από όλους τους φορείς και τότε, οι λύσεις που υπήρχαν, αξιολογήθηκαν και μπήκαν σε σειρά προτίμησης.
Τότε, η αφαλάτωση μπήκε στην τελευταία θέση, κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους και για λόγους κόστους και στάλθηκε από τη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου και Ηρακλείου πως έχουν δικαίωμα να εκπονήσουν όποια μελέτη θέλουν· αλλά να επισημάνω το γεγονός ότι, σε κάθε περίπτωση, κάθε έργο θα πρέπει να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά από την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης και στη συνέχεια να λάβουν και την ανάλογη άδεια που απαιτείται από την υπηρεσία».
Η αφαλάτωση βρίσκεται στον πάτο της αξιολόγησης της Αποκεντρωμένης
Στο μεταξύ, το μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Φώτης Πανταζόγλου, με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι «στην αξιολόγηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η αφαλάτωση κατατάχθηκε ως τελευταία επιλογή ανάμεσα στις προτάσεις που αξιολογήθηκαν.
Η αφαλάτωση ξεκίνησε στη 10ετία του ’70 με υφάλμυρο νερό και προοπτικά εξελίχθηκε και στο θαλασσινό νερό. Επιλέχθηκε να ενεργοποιηθεί σε περιοχές που είχαν οξύ πρόβλημα υδροδότησης, καθώς δεν διέθεταν γεωτρήσεις και έπρεπε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων σε νερό».
Ο ίδιος εξηγεί ότι το νερό της αφαλάτωσης είναι επεξεργασμένο, βιομηχανικό, καθώς δεν προέρχεται από φυσική πηγή, γεγονός που του αφαιρεί ιχνοστοιχεία του και συνίσταται ο εμπλουτισμός του προκειμένου να έχει ιχνοστοιχεία». Ο κ. Πανταζόγλου σημειώνει ότι «το νερό της αφαλάτωσης έχει υψηλότατο κόστος, διότι απαιτεί μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τις γεωτρήσεις.
Επίσης υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση του αλμόλοιπου, δηλαδή του υπολείμματος του επεξεργασμένου νερού και το που θα οδηγηθεί».