Βιάννος: Έπεσαν οι υπογραφές για τα δίκτυα αποχέτευσης σε Αμιρά και Μάρθα

Τη σύμβαση για το έργο: «κατασκευή δικτύων αποχέτευσης των οικισμών Αμιρών και Μάρθας του Δήμου Βιάννου» με προϋπολογισμό  1.562.000,00  ευρώ, υπέγραψε το πρωί της Δευτέρας ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης  και ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας  παρουσία των Αντιδημάρχων Χαράλαμπου Κονδυλάκη,  Θεόδωρου Καρτσάκη, Γιώργου Βιαννιτάκη, των Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων Αμιρών και Μάρθας, της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου  Μαρίας Νερατζάκη  και του ειδικού Συμβούλου του Δημάρχου πολιτικού μηχανικού  Βασίλη Μανταδάκη .

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών και περιλαμβάνει:

Α. Τα αποχετευτικά δίκτυα για την συλλογή-μεταφορά-διάθεση των λυμάτων του οικισμού της Μάρθας. Τα αποχετευτικά δίκτυα αποτελούνται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα : 

– Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης συλλογής και μεταφοράς λυμάτων – Βαρυτικά δίκτυα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων του 100% της αποχετευόμενης του οικισμού της Μάρθας, προς την σηπτική – αντλιοστάσιο. 

– Καταθλιπτικός αγωγός μεταφοράς προεπεξεργασμένων λυμάτων από την νέα σηπτική δεξαμενή-αντλιοστάσιο προς το γήπεδο της Ε.Ε.Λ. (Αγωγός από HDPE 10 atm, D63, συνολικού μήκους περίπου 464 μ.). 

-Καταθλιπτικός αγωγός διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων από την ΕΕΛ έως τα πρανή του ρέματος στα δυτικά (Αγωγός από HDPE 10 atm, D75, συνολικού μήκους περίπου 609 μ.). 

-Διάτρητος καταθλιπτικός αγωγός διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων στα πρανή του ρέματος στα δυτικά (Αγωγός από HDPE 10 atm, D63, συνολικού μήκους περίπου 96 μ.).  Καταθλιπτικοί αγωγοί διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων από την ΕΕΛ έως την περιοχή διάθεσης – άρδευσης στα δυτικά .

H εγκατάσταση της νέας Σηπτικής Δεξαμενής – Αντλιοστασίου,που θα δέχεται το 100% των λυμάτων του βόρειου τμήματος του οισκιμού της Μάρθας, και η οποία θα αποτελείται από

– Αντλιοστάσιο εξόδου προς Ε.Ε.Λ.

– χώρος ηλεκτρ. Πίνακα, Η/Ζ, κτλ 

– Μονάδα εξουδετέρωσης οσμαερίων 

-Λοιπά έργα υποδομής (διαμόρφωση χώρου, περίφραξη, ύδρευση, ηλεκτροφωτισμός) 

Β. Τα αποχετευτικά δίκτυα για την συλλογή-μεταφορά-διάθεση των λυμάτων του οικισμού των Αμιρών. Τα αποχετευτικά δίκτυα αποτελούνται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα : 

– Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης συλλογής και μεταφοράς λυμάτων – Βαρυτικά δίκτυα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων έως την ΕΕΛ. (Αγωγός ακαθάρτων από PE, διπλού δομημένου τοιχώματος, SN8, D200, Συνολικού μήκους περίπου 523 μ.). 

– Καταθλιπτικός αγωγός διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων από την ΕΕΛ έως τα πρανή του ρέματος στα ανατολικά (Αγωγός από HDPE 10 atm, D75, συνολικού μήκους περίπου 135 μ.). 

-Διάτρητος καταθλιπτικός αγωγός διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων στα πρανή του ρέματος στα ανατολικά (Αγωγός από HDPE 10 atm, D75, συνολικού μήκους περίπου 55 μ.). 

– Καταθλιπτικοί αγωγοί διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων από την ΕΕΛ έως την περιοχή διάθεσης – άρδευσης στα νότια-νοτιοανατολικά (Αγωγοί από HDPE 10 atm, D75 και D50 συνολικού μήκους περίπου 468 μ. και 228 μ. αντίστοιχα). 

– Η κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης των πρανών όπου προβλέπεται η όδευση τμήματος εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης του οικισμού των Αμιρών σύμφωνα με τα σχέδια της Οριζοντιογραφίας .

Προβλέπεται επίσης  η  κατασκευή μερικών υποδομών για την αντιμετώπιση των όμβριων υδάτων-προς συμπλήρωση των υφιστάμενων και συγκεκριμένα: 

α) Δίκτυο όμβριων μήκους 90μ με τα αντίστοιχα φρεάτια υδροσυλλογής

 β) Κανάλι όμβριων μήκους 50μ με τις απαραίτητες εσχάρες υδροσυλλογής

Το έργο – που ξεκινά άμεσα – αφορά στην ολοκληρωμένη  επεξεργασία των υγρών αποβλήτων  στους οικισμούς Αμιράς και Μάρθας του Δήμου Βιάννου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της για την Αυτοδιοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών Αντώνης Τρίτσης  με προϋπολογισμό 1.562.000,00  €.

Ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης μετά από την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπογράψαμε σήμερα άλλη μια σύμβαση που αφορά την κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των οικισμών Αμιρών και Μάρθας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που θα ξεκινήσει η κατασκευή των εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των συγκεκριμένων οικισμών. Είναι ένα σημαντικό  έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου διαχείρισης αστικών λυμάτων. 

Με την κατασκευή του, θα ολοκληρωθεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα αποχετευτικών έργων στο δήμο μας ενώ ήδη έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες και είμαστε στην αναζήτηση χρηματοδότησης για τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης  των οικισμών Ψαρής Φοράδας, Κάτω Σύμης , Πεύκου, Αγίου Βασιλείου και Κεφαλοβρυσίου. Στο τελικό στάδιο επίσης βρίσκεται η εκπόνηση μελέτης για τα αντίστοιχα έργα των οικισμών του λεκανοπεδίου της Εμπάρου. Με στρατηγικό  σχεδιασμό  και συντονισμένη  προσπάθεια συνεχίζουμε στην διεκδίκηση των έργων για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων».