βασανισμένο άλογο
Εμφανή τα σημάδια της ασιτίας στο σκελετωμένο άλογο

Συγκίνηση αλλά και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της ιστορίας του βασανισμένου αλόγου, σε περιοχή του νομού Ηρακλείου, το οποίο εντοπίστηκε από εθελοντές της “Ζωφόρου” σε άθλια πραγματικά κατάσταση. Το άλογο, όπως περιγράφεται αλλά και όπως αποκαλύπτεται από τις φωτογραφίες, ήταν φανερά υποσιτισμένο, δεμένο με ένα σχοινί, απροστάτευτο και ακάλυπτο στις καιρικές συνθήκες, με αιμορραγία και μόλυνση στο πίσω μέρος του ποδιού του. Ένα ζωντανό «απολίθωμα» που ζούσε μαρτυρικά.

Η κινητοποίηση όλων ήταν άμεση: εθελοντές, αστυνομία αλλά και κτηνίατρος ώστε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στο ζώο, να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί, να απομακρυνθεί από τον τόπο του μαρτυρίου του.

Όμως ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος για τη διάσωσή του. Είναι πραγματικά συγκλονιστική η περιγραφή των εθελοντών ότι όταν το έβαλαν με εισαγγελική εντολή στο τρέιλερ για να το μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο: «κοίταζε και έβγαζε ήχους σαν να κατάλαβε ότι τώρα όλα θα πάνε καλά. Με αγάπη. Αυτή την αγάπη που κάνει θαύματα.!

Τα ζώα είναι πλήρως συναισθανόμενα όντα».

Όσον αφορά στον άνθρωπο που φέρεται να ευθύνεται γι’ αυτό τον βασανιστικό τρόπο ζωής του ζώου, συνελήφθη, σχηματίστηκε σε βάρος του ποινική δικογραφία, παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος καθώς η υπόθεση αναβλήθηκε για την Παρασκευή.

Παράλληλα από το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Μύρωνα επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 30.300 ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η “Ζωφόρος” αναφέρει ότι με βάση τον κτηνίατρο Στέλιο Πηρουνάκη, ο οποίος έσπευσε στο σημείο, το άλογο είναι ηλικίας 10-11 ετών. Από το πίσω πόδι έλειπε ολόκληρη η οπλή. Ο κτηνίατρος έκανε ενέσεις στο ταλαιπωρημένο ζώο για να ανακουφιστεί από τους πόνους.

«Το άλογο αν και κακοποιημένο ήταν πολύ συνεργάσιμο με ένα βλέμμα πόνου και φόβου μαζί που ραγίζει την καρδιά. Ευχαριστούμε τους ανιδιοτελείς εθελοντές Μπίλι, Έφη, Κατερίνα, Κ.Λ ,Κ.Φ, που με αυτοθυσία άφησαν την ηρεμία τους, το ρυθμό τους και έτρεξαν να σώσουν ένα πλάσμα που υπέφερε, ενώ δεν έφταιγε αυτό!

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται επίσης για τον κτηνίατρο αλλά και τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, τον αστυνομικό διευθυντή Νίκο Χρυσάκη και τον διοικητή του Α.Τ. Αγίου Μύρωνα, Μανόλη Ρινακάκη.

Και επειδή όπως προαναφέρθηκε, ο αγώνας για την αποκατάσταση του ζώου είναι μακρύς και επίμονος, οι εθελοντές ζητούν την στήριξη του κόσμου: «θα χρειαστούμε τη δική σας βοήθεια, την βοήθεια για να μπορέσουμε να το στηρίξουμε με τροφές, βιταμίνες, αντιβιώσεις, γιατρό, γάζες κλπ.  Τα έξοδα είναι πάρα πολλά και μόνοι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς την δική σας ΣΤΗΡΙΞΗ.

Ας του δώσουμε μια ελπίδα να γιατρευτεί εξωτερικά κι εσωτερικά. Ας του δείξουμε την άλλη πλευρά, αυτή που δεν γνώρισε, την πλευρά της φροντίδας και της αγάπης.

Για στήριξη εδώ: https://www.zophoros.gr/donate/».