Άρχισε ήδη για το ΜέΡΑ25 η προεκλογική εκστρατεία και μάλιστα από το Ηράκλειο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης.
«Οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν από κόμματα και κινήσεις που λέμε ότι θέλουμε να ανατρέψουμε το ολιγαρχικό κατεστημένο, τουλάχιστον έναν διάλογο που να αφήνει ανοικτή την προοπτική μιας τέτοιας ανατροπής» ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για να προσθέσει:
«Θέση του κόμματος που αναδείχθηκε και από το συνέδριο είναι η ανάγκη προεκλογικών συνεργασιών, στη βάση των προγραμμάτων των κομμάτων και όχι μετεκλογικές συνεργασίες, με τη μορφή της «μοιρασιάς υπουργείων. Μετά από μια εκλογική αναμέτρηση, εντός των τριήμερων που προβλέπει το Σύνταγμα, είναι αδύνατον να λάβει χώρα σοβαρή συζήτηση για σοβαρό, συνεκτικό προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα -πόσο μάλιστα να συμφωνηθεί και να εγκριθεί από τη βάση».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε πως μια τέτοιου είδους συζήτηση έχει μοναδικό σκοπό να μοιραστούν υπουργεία και τίποτα περισσότερο, με την ίδιο να τονίζει πως το κόμμα του ιδρύθηκε για να υπηρετεί ανθρώπους κι όχι αξιώματα.
«Αν δεν γίνει προεκλογικά, οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΜέΡΑ25 δεσμεύονται να καταψηφίσουν εκ προοιμίου κάθε κυβερνητικό σχήμα», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι «στο ΜέΡΑ25 θεωρούμε προτιμότερο να μην σχηματιστεί καμία κυβέρνηση παρά να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα εισάγει νέα αντι-λαϊκά μέτρα προς όφελος της ολιγαρχίας και εις βάρος της βιωσιμότητας της κοινωνίας».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015,
ανέφερε πως «ανεξάρτητα από την, εκ των υστέρων, τραγική ακύρωση του αποτελέσματος και της πρωτοφανούς δυναμικής του, το δημοψήφισμα προκάλεσε ρωγμή στο πολιτικό κατασκεύασμα της μεταδημοκρατικής Ελλάδας. Σηματοδότησε την κορύφωση της λαϊκής αντίστασης στην κατεδάφιση της μεταπολιτευτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας».
Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με εκπροσώπους ερευνητών και ερευνητριών στο Ηράκλειο.
Οι εκπρόσωποι των ερευνητών έθεσαν το ζήτημα της επισφάλειας, των ολιγόμηνων συμβάσεων, της ασφάλισης, των αποδοχών και των λεγόμενων «παραδοτέων» στις υποτροφίες. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε σε μια διαδικασία προλεταριοποίησης των ερευνητών για να παράγουν υπεραξίες του συστήματος που αλώνουν το πανεπιστήμιο. «Θέλουμε πανεπιστημιακή κοινότητα, όχι επιχείρηση» επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τους ερευνητές να συμφωνούν πως δεν πρέπει να μπει η ιδέα του εργοδότη, του μάνατζερ και του κέρδους στο πανεπιστήμιο.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ακόμα την ανάγκη να μην υπάρχουν παραδοτέα, να αυξηθεί η χρηματοδότηση του δημοσίου πανεπιστημίου, να λαμβάνουν οι ερευνητές 1.500 ευρώ καθαρά και να έχουν ασφάλιση και η έρευνα να είναι αυτόνομη και εποπτευόμενη. «Θέλουν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ΙΕΚ με συνθήκες αγοραίες, ενώ τα παιδιά τους θα πηγαίνουν να σπουδάζουν στο εξωτερικό σε άλλες συνθήκες» ανέφερε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης και κατέληξε πως: «Αυτό κάνει η κ. Κεραμέως φέρνοντας το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».