Β. Πεντάρης: «Γιατί ψήφισα τον Σαρτζετάκη»

Ο Βαγγέλης Πεντάρης είχε μιλήσει τον Σεπτέμβριο του 2020 στην «Π» για αυτό το περιστατικό.

Ήταν μία βεντέτα που είχε κοστίσει τη ζωή στον 14χρονο αδελφό του, Ανδρέα. «Ο πατέρας σαν πληγωμένο θηρίο βίωσε την απώλεια του Ανδρέα ως τραγωδία, προσβολή για την τιμή και την περηφάνεια του», αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο για τη ζωή του. Όπως αναφέρει, 16 χρονών τότε εκείνος, ένιωθε ότι έπρεπε να ξεπλύνει τη ντροπή. Παίρνει εκδίκηση για το χαμό του αδελφού του και σκοτώνει στα Χανιά τον αρχηγό της οικογένειας των Σαρτζετάκηδων, Ευτύχη, γνωστό και ως «Κανάρη».

Για το περιστατικό, είχε πει στην «Π», «τότε ήμουν 16 ετών, η ηλικία αυτή δε γνωρίζει συνέπειες, τα επακόλουθα». Όπως λέει, στην κοινωνία τότε υπήρχαν πολλές βεντέτες και ο κόσμος επαινούσε όποιον έπαιρνε εκδίκηση για το χαμό ενός δικού του ανθρώπου. Έτσι κι εκείνος αποφάσισε να δράσει.

Χρόνια αργότερα, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, όμως, αποφάσισε να κάνει εκείνο που θεώρησε σωστό. Το 1985 ψηφίζει το Χρήστο Σαρτζετάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αν δεν τον ψήφιζα θα ήμουν προδότης της Δημοκρατίας, της Ελλάδας, του κόμματος και του Ανδρέα Παπανδρέου», εξηγεί στην «Π» το σκεπτικό του.

Θυμάται τις στιγμές που ακολούθησαν, δεν αισθανόταν καλά και χρειάστηκε να ακουμπήσει στο έδρανο του τότε υφυπουργού Παιδείας, Πέτρου Μώραλη, ο οποίος τον πήρε από το χέρι και τον κέρασε έναν χυμό στο καφενείο της Βουλής. Ενημέρωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου για την κατάστασή του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε κοντά του, τον είδε δακρυσμένο και τον ρώτησε τι συμβαίνει. «Του είπα ότι ψήφισα τους φονιάδες του αδελφού μου, αλλά και του δασκάλου, που είχε σκοτωθεί τότε. Το έκανα για να μη ρίξω την κυβέρνηση και να μη γίνω προδότης», αναφέρει ο κ. Πεντάρης.

Τότε, ο Παπανδρέου τον κάλεσε για φαγητό στο σπίτι του στο Καστρί, όπου τον υποδέχτηκε ο ίδιος μερικές μέρες αργότερα. Του είπε ότι καλώς είχε πράξει στην ηλικία των 16 ετών, είχε κάνει ό,τι πρότασσε η παράδοση της Κρήτης.

Ο ίδιος με τον Χρήστο Σαρτζετάκη δεν είχε κακές σχέσεις, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε μεγαλώσει στην Κρήτη, δεν είχε καμία σχέση με τη βεντέτα. Μάλιστα, είχε παρευρεθεί όταν η Ακαδημία Αθηνών είχε βραβεύσει τον Βαγγέλη Πεντάρη και τον είχε χειροκροτήσει. Πριν εκδοθεί το βιβλίο, ο κ. Πεντάρης μίλησε με τον κ. Σαρτζετάκη, ο οποίος και του είπε πως δεν έχει να προσθέσει ούτε να αφαιρέσει τίποτα σε όσα αναφέρονται.