Αλλεπάλληλες επαφές με την τοπική ηγεσία της Κρήτης είχε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τα έργα του νησιού που όπως είπε είναι προτεραιότητα.
Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον ΒΟΑΚ όπου εξελίσσονται ομαλά οι δύο διαγωνιστικές διαδικασίες, για το αεροδρόμιο Καστελλίου όπου η υπογραφή της σύμβασης θα οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά και για τον δρόμο Μεσσαράς που διαβεβαίωσε ότι παρά τις αστοχίες που έχουν σημειωθεί υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια για την εμπρόθεσμη παράδοσή του.
Ειδικότερα ο κ. Τζανακόπουλος συναντήθηκε με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, με την οποία συζήτησαν το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως επίσης και το μείζον θέμα της προστασίας και διαχείρισης του υδατικού δυναμικού και τις προεκτάσεις του σε σχέση με την κοστολόγηση και τιμολόγησή του.
Ο υπουργός παρέμεινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση περισσότερο από μία ώρα και μετείχε επιπλέον σε σύσκεψη εργασίας με υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Υδάτων και του Γραφείου της Συντονίστριας. Αμέσως μετά ο υπουργός Επικρατείας, επισκέφθηκε την Περιφέρεια όπου είχε συνάντηση με τον κ. Αρναουτάκη, ο οποίος ενημέρωσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο εκτός των άλλων και για τα προβλήματα με το νομοσχέδιο που αφορά το νέο σύστημα εξετάσεων υποψήφιων οδηγών. Μάλιστα ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξεταστούν οι προτάσεις της Περιφέρειας από την κυβέρνηση ο κ. Τζανακόπουλος.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «για την κυβέρνηση η Κρήτη αποτελεί μια πολύ μεγάλη προτεραιότητα και υπάρχουν πολλά έργα υποδομής που είχαν παγώσει κι είχαν μείνει στα συρτάρια για πολλά χρόνια και αυτή τη στιγμή είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπάρχει μια επιτάχυνση. Τρία δισ. περίπου είναι τα έργα που προωθούνται».
Σε σχέση με τον ΒΟΑΚ ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι είχε ειδική συζήτηση με τον υπουργό Υποδομών από τον οποίο και ενημερώθηκε ότι «οι διαγωνισμοί επιταχύνονται και παρά πολύ σύντομα, ακόμα και εντός του 2019, είναι πιθανόν να εκκινήσει η υλοποίηση του έργου, ενώ για το δρόμο της Μεσσαράς με ενημέρωσε πως τον Μάρτη θα ολοκληρωθεί το έργο ενώ για το αεροδρόμιο επιταχύνονται οι διαδικασίες».
Το σύστημα εξετάσεων
Στη διάρκεια της συνάντησης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για το νέο σύστημα εξετάσεων υποψήφιων οδηγών και μίλησε αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν 6.000 περίπου άνθρωποι στην Κρήτη αναμένοντας να εξεταστούν για δίπλωμα οδήγησης καθώς και τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν για τα μηχανολογικά τμήματα και τις Σχολές Οδηγών που αντιμετωπίζουν επί μήνες τεράστιο πρόβλημα. Ενημέρωσε δε τον υπουργό πως «έχουμε έτοιμες προτάσεις ως Περιφέρεια και θεωρούμε πως μπορεί να βρεθεί λύση», αναφερόμενος στη σχετική απόφαση και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε πως «οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του διαλόγου».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα δεσμεύθηκε πως οι προτάσεις που θα στείλει απόψε η Περιφέρεια Κρήτης θα μελετηθούν. «Εμείς θα μελετήσουμε τις προτάσεις που θα καταθέσετε και θα μπορέσουμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις σε όποια πιθανά γκρίζα σημεία υπάρχουν».
Στη συνέχεια ο κ.Τζανακόπουλος είχε συνάντηση με τον πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης, Νίκο Κατσαράκη, από τον οποίο ενημερώθηκε ότι η αρμόδια επιτροπή, που συστάθηκε για τη διερεύνηση των προοπτικών του ΤΕΙ Κρήτης, κατέθεσε το πόρισμά της στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, και περιμένει σύντομα την αποδοχή του πορίσματος για την ανωτατοποίηση του Ιδρύματος.
Ο υπουργός τόνισε ότι «η εκπαίδευση αποτελεί κυρίαρχο και πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την αναβάθμιση της πολιτιστικής και κοινωνικής αντίληψης των πολιτών σε όλη τη χώρα.
Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα αυτό που θα γίνει στο ΤΕΙ Κρήτης, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί το κύρος του με ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο σπουδών (το οποίο ούτως ή άλλως παρέχει) και νομίζω ότι σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια εσείς θα είστε πρωταγωνιστής και μπροστάρης, βάζοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας, των φοιτητών, των διδασκόντων, αλλά και των επιστημών που υπηρετεί το Ίδρυμα αυτό» σημείωσε.
Νέα εποχή
“Η χώρα περνά σε νέα εποχή» τόνισε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογραμμίζοντας ότι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία της χώρας έχουν αποκατασταθεί”. Ο ίδιος εξήγησε ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία της χώρας έχουν αποκατασταθεί”. Μάλιστα κατά τον ίδιο δύο σημαντικά γεγονότα που αφορούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργούν μια νέα κοινωνική πραγματικότητα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε “σπουδαίο πολιτικό επίτευγμα τη Συμφωνία των Πρεσπων”, επισημαίνοντας ότι “λειτούργησε ως καταλύτης για την αναδιαμόρφωση των πολιτικών συμμαχιών και συγκλίσεων. Έδωσε το έναυσμα για τις πρωτοβουλίες διαλόγου με τις προοδευτικές δυνάμεις”.
Η διεύρυνση του προοδευτικού χώρου
Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε “αναγκαία” τη διερεύνηση του προοδευτικού χώρου” για τη δημιουργία ενός μετώπου που θα εκφράζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, απεναντι σε πολιτικούς χώρους που έχουν ακροδεξιά ρητορική και κάνουν εμπόριο μίσους” Αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση υπογράμμισε ότι “οι πολιτικές επιλογές που κάνει κάποιος στο παρελθόν δεν έχουν το χαρακτήρα προπατορικου αμαρτήματος”. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο “το προοδευτικό μέτωπο δεν μπορεί να έχει μονοθεματικό χαρακτήρα. Το ρεύμα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη στέκεται αυτοκριτικά στο παρελθόν του. Δεν σημαίνει ότι θα ταυτιστούμε με τον κ. Ραγκούση, επειδή κάνουμε διαλογο”.
Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν δύο πολιτικές οικογένειες. “Αυτή του νεοφιλελευθερισμού, στην οποία ανήκει ο κ.Μητσοτάκης και εφάρμοσε στο παρελθόν η Μάργκαρετ Θάτσερ. Αυτό το μοντέλο πολιτικής, με την ακραία λιτότητα, απέτυχε.
Εμείς ανήκουμε σε μια πολιτική οικογένεια, η οποία θεωρεί δίκαιη ανάπτυξη την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολλών».