Τζανάκης για τον κοροναϊό: «Να προσέχουμε, η νέα παραλλαγή έχει 30 μεταλλάξεις»
Η παράσταση “4 εποχές” θα παρουσιαστεί στις 25-26 Αυγούστου

Την ανησυχία του για την πορεία του κοροναϊού εξέφρασε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. «Η νέα παραλλαγή έχει 30 μεταλλάξεις» και ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ο Νίκος Τζανάκης απηύθυνε έκκληση στους συναδέλφους του και τους κάλεσε «με το παραμικρό σύμπτωμα να κάνουν τεστ στους αρρώστους και εφόσον έχουν ένδειξη κοροναϊού, να συνταγογραφούνται πάραυτα αντιικά φάρμακα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι πάρα πάρα πολύ κρίσιμα και χρήσιμα». «Άνθρωποι κινδυνεύουν και πρέπει να προφυλαχτούν» σημείωσε.

Ειδικά στην Κρήτη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με πολλά συνοδά νοσήματα, ως απόρροια της μόλυνσης τους με κοροναϊό δήλωσε και πρόσθεσε: «Κάποιος που έχει καρδιακή ανεπάρκεια επιδεινώνεται εξαιτίας του κοροναϊού».

Μεγάλη ανησυχία διεθνώς για τη νέα μετάλλαξη

Η παραλλαγή του κοροναϊού που προκαλεί ανησυχία είναι στέλεχος το οποίο έχει αλλάξει σε 30 γονιδιακού τόπους, έχει δηλαδή 30 μεταλλάξεις συνολικά, είπε ο καθηγητής. «Οι βιολόγοι μιλούν για ίσως ένα νέο εξελικτικό άλμα του κοροναϊού. Μην ξεχνάτε ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, είχαμε αυτές τις 30 αλλαγές της ακίδας από τις οποίες προέκυψαν τα στελέχη της Όμικρον που μας ταλαιπωρούν έως σήμερα.

Επομένως, είναι ένα στέλεχος υπό παρακολούθηση, να δούμε πώς συμπεριφέρεται και ως προς τη μεταδοτικότητά του και ως προς τη νοσογόνο και παθογόνο του δύναμη. Ελπίζω ότι είναι ένα στέλεχος το οποίο δεν θα μας βάλει σε μια νέα αφετηρία» εξήγησε. «Πάντως είναι πολύ ανησυχητική αυτή η δυναμική του κοροναϊού που κάθε 4, 5, 6 μήνες αλλάζει και μας δίνει επιδερμικά κύματα, τα οποία έστω το φέρνουν στην επικαιρότητα και έστω επιδεινώνουν την κατάσταση στα υγειονομικά ιδρύματα», είπε ο Νίκος Τζανάκης.

«Το νέο εμβόλιο πιάνει όλες τις παραλλαγές της Όμικρον»

«Η ανοσία όντως έχει μειωθεί, σίγουρα όμως τα κύτταρά μας, η άμυνά μας και τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης, θυμούνται ότι αυτός δεν είναι καλός τύπος που μπαίνει στο σώμα μας και κάπως αντιδρούν. Όσο νεότερος είναι ο άνθρωπος, τόσο καλύτερη είναι αυτή η άμυνα μνήμης. Επομένως, δεν είμαστε γυμνοί, δεν είμαστε παρθένοι οργανισμοί όπως το 2020 και πριν βγουν τα εμβόλια» δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης.

«Το νέο εμβόλιο στην ουσία πιάνει όλες τις παραλλαγές της Όμικρον, συμπεριλαμβανομένης πιθανότατα και της Eris, που όπως είπαμε, αναφέρεται στην αρχαία θεά των Ελλήνων, η οποία αντιπροσώπευε δυστυχώς τη ζήλια και τη διχόνοια» είπε ο καθηγητής και κλείνοντας δήλωσε ότι «πιθανότατα να έχουμε μια ισχυρή σύσταση από τις επιτροπές που ασχολούνται με τον εμβολιασμό, όπως και η δικιά μας Εθνική Επιτροπή, για εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα.