Ξεκινά με συστάσεις αλλά, σύντομα έρχονται και οι χρεώσεις προστίμων του νέου κανονισμού καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου. Ο κανονισμός θεσμοθετεί καινούριους κανόνες με τους οποίους τιμωρούνται νέες κατηγορίες παραβατών που δυσχεραίνουν το έργο της αποκομιδής, ή συμβάλλουν στην περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Έτσι, για παράδειγμα, τιμωρούνται όσοι παρκάρουν μπροστά από τους κάδους και εμποδίζουν την αποκομιδή ή όσοι βγάζουν ό,τι ώρα θέλουν τα σκουπίδια τους στους κάδους, αφού στο εξής θα εφαρμόζεται συγκεκριμένο ωράριο. Επίσης θεσπίζεται ειδικό πρόστιμο για τους πολίτες που έχουν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα ή σπίτια που δε φροντίζουν για τον καθαρισμό τους και αποτελούν απειλή για την πρόκληση πυρκαγιάς.
«Μόνο το Σάββατο εντοπίστηκαν 56 χωματερές στη γεωγραφική περιφέρεια του δήμου» τονίζει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μηνάς Καπετανάκης, τονίζοντας ότι αυτή τη χρονική περίοδο που διάγουμε έχει διαπιστωθεί ότι διαχρονικά έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή σκουπιδιών, λόγω των κλαδεμάτων, μετακομίσεων και ανακαινίσεων.
Ο νέος κανονισμός, όπως εξηγεί, χρεώνει βαρύτατα πρόστιμα που μπορεί να ξεκινήσουν από 150 ευρώ και να φτάσουν ως και τα 1.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της ρύπανσης.
“Όμως στην ουσία αυτό το οποίο επιδιώκουμε δεν είναι μια φοροεισπρακτική πολιτική, αλλά να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να συμβάλει στην υπόθεση του ευπρεπισμού της πόλης.
Θυμάστε πριν λίγα χρόνια που κανείς δεν φορούσε κράνος στο μηχανάκι του και τώρα η κατάσταση αυτή έχει πλήρως αντιστραφεί;
Το ίδιο επιδιώκουμε και με τον νέο κανονισμό. Ο κόσμος να μάθει να συνεργάζεται με την υπηρεσία, με στόχο μια πιο καθαρή πόλη”.
Χαλαρά αντανακλαστικά
Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που ο Δήμος Ηρακλείου εμφανίζεται τιμωρός όσων παραβιάζουν τους κανόνες διατήρησης της καθαριότητας, δεν δείχνει το ίδιο ετοιμοπόλεμος στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν.
Κάτοικοι από πολλές περιοχές της πόλης καταγγέλλουν ότι υπάρχει απίστευτη χρονοτριβή στη διαδικασία της αποκομιδής και αυτό έχει σαν συνέπεια να δημιουργούνται εστίες αφόρητης ρύπανσης έκλοντας τα έντομα και τις κατσαρίδες που έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση αυτό το καλοκαίρι. Παράλληλα καταγγέλλουν ότι οι κάδοι απορριμμάτων δεν είναι καθαροί και ότι στα σημεία που τοποθετούνται πέφτουν στραγγίσματα των σκουπιδιών, τα οποία κανείς δεν τα καθαρίζει.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, ο Δήμος εάν θέλει να επιβάλλει πρόστιμα, οφείλει καταρχήν να συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε σχέση με τις υποχρεώσεις του, και στη συνέχεια να τιμωρεί και τους παραβάτες. Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εξηγεί ότι είναι φυσικό να υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις στην αποκομιδή, ακριβώς επειδή το κόστος διαχείρισης είναι μεγαλύτερο και απαιτεί περισσότερα δρομολόγια.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι πολίτες να επικοινωνούν με το αρμόδιο Τμήμα Αποκομιδής Ογκωδών Αντικειμένων στο τηλέφωνο 2813409660, για να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της δημιουργίας αυτοσχέδιων χωματερών, το οποίο έχει παρατηρηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα και εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την πολιτική προστασία.
Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός
Ο κανονισμός προβλέπει μεταξύ άλλων την καθιέρωση ωραρίου απόθεσης και αποκομιδής των απορριμμάτων, τη δημιουργία χώρου απόθεσης ογκωδών αντικειμένων, παρεμβάσεις βελτίωσης της συνεργασίας των συναρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, συγκεκριμένα πρόστιμα ανά κατηγορία παράβασης κ.ά.
Για παράδειγμα όσοι χρησιμοποιούν δημόσιους και δημοτικούς χώρους για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, οφείλουν να τους διατηρούν καθαρούς. Όπως προβλέπει ο κανονισμός, ο Δήμος αναλαμβάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων μόνο κατόπιν συνεννοήσεως των διοργανωτών με την αρμόδια Διεύθυνση Καθαριότητας και καταβολής του προβλεπόμενου τέλους. Το τέλος ορίζεται από 150 ευρώ έως και 500 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση και την έκταση της ρύπανσης.
Αντίστοιχα τιμωρούνται με 250 ευρώ πρόστιμο όσοι αφαιρούν ανακυκλώσιμα υλικά από τους κάδους διαλογής όπου συλλέγεται χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικά και όσοι εντοπιστούν κατ’ επανάληψη να αφαιρούν ανακυκλώσιμα στοιχεία θα τους χρεώνεται πρόστιμο 500 ευρώ.
Ακόμα ο κανονισμός προβλέπει ότι η Διεύθυνση Καθαριότητας με απόφαση του αρμόδιου Αντιδημάρχου θα ορίσει ωράριο εναπόθεσης απορριμμάτων. Η καθιέρωση ωραρίου μπορεί να αφορά συγκεκριμένη κατηγορία απορριμμάτων εξαιρώντας τα υπόλοιπα και συγκεκριμένη περιοχή αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων που προκύπτουν (π.χ. τουριστικές περιοχές).
Στο πλαίσιο αυτό θα ενημερωθούν οι πολίτες για την ημερομηνία έναρξης και λήξης της ενεργοποίησης του ωραρίου που θα προβλέψει η υπηρεσία, και η παραβίασή του, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 150 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης.
Ο κανονισμός προβλέπει μεταξύ άλλων ότι όσοι ρυπαίνουν μνημεία, αγάλματα ή αρχαιολογικούς χώρους θα χρεώνονται από 500 ευρώ έως 3.000 ευρώ, για τη ρύπανση ή καταστροφή αστικού εξοπλισμού θα χρεώνονται από 500 έως 3.000 ευρώ, όσοι παρεμποδίζουν την τοποθέτηση κάδων με προστατευτικά μέσα θα χρεώνονται 150 ευρώ, ενώ η επικόλληση αυτοκόλλητων ή το γράψιμο συνθημάτων σε κάδους θα χρεώνεται με 100 ευρώ.
Ακόμα απαγορεύεται η στάθμευση μπροστά από κάδους και η εμπόδιση της μηχανικής αποκομιδής των απορριμμάτων και η παρεμπόδιση δημοτών στην εναπόθεση απορριμμάτων στους κάδους. Στους παραβάτες επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 100 ευρώ και σε περίπτωση παρεμπόδισης της κυκλοφορίας θα εφαρμόζονται παράλληλα και οι αντίστοιχες διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Απαγορεύεται ο εσταβλισμός ή εκτροφή ζώων πτηνών (π.χ. κότες, κατσίκες, βοοειδή, άλογα κ.λ.π.) κοντά σε κατοικημένες περιοχές χωρίς σχετική άδεια.
Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ και υποχρεούνται στην άμεση κατάργηση των υποδομών που έχουν δημιουργήσει και τη μεταφορά των ζώων σε αδειοδοτημενο κατάλληλο χώρο εντος 10 ημερών από τη βεβαίωση του σχετικού προστίμου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή υποτροπής επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Επίσης σε περίπτωση που σε κοινόχρηστους χώρους εγκαταλείπονται οικοδομικά υλικά ή υλικά κατεδαφίσεων (μπάζα) πλέον του τριημέρου, ο Δήμος τα απομακρύνει με δικά του μέσα και στη συνέχεια καταλογίζει σε βάρος των παραπάνω υπευθύνων χρηματικό πρόστιμο 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Για τη ρύπανση με αφίσες, φέιγ-βολάν, φυλλάδια, εναέριες επιγραφές το πρόστιμο ξεκινά από 300 και μπορεί να φράσει τα 1.500 ευρώ. Για την εναπόθεση τοξικών αποβλήτων σε κοινόχρηστους χώρους, τα πρόστιμα ξεκινούν από 500,00 ευρώ και φτάνουν τα 3.000,00 ευρώ.
Για τα απορρίμματα από κουζίνα εστιατορίων, μαγειρείων καφενείων, ουζερί, fast food κ.α. που δεν έχουν στραγγιστεί επιμελώς χρεώνεται πρόστιμο 200 ευρώ, ενώ για την απόρριψη χαρτιών, πακέτων, μικροαντικειμένων σε πεζοδρόμια, κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους χρεώνεται ο πολίτης 100 ευρώ.
Πρόστιμο για τα εγκαταλελειμμένα σπίτια με υλικά που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά
Ο κανονισμός ορίζει ξεκάθαρα ότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, ακάλυπτων χώρων, σπιτιών υποχρεούνται να αποψιλώνουν τα ξερά χόρτα και να τα απομακρύνουν, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.
Στους παραπάνω χώρους απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον νέο κανονισμό γίνεται αναφορά στις διατάξεις του ΠΔ 116/05-03-2004 που προβλέπει ότι εάν ένα εγκαταλελειμμένο όχημα βρίσκεται σε ένα οικόπεδο αντιμετωπίζεται ως στερεό απόβλητο για την οποία αρμόδια υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας. Εφόσον τα εγκαταλελειμμένα οχήματα περιέλθουν στην κατοχή του Δήμου ως στερεό απόβλητο, η αρμόδια υπηρεσία φροντίζει για την απομάκρυνσή τους.