Ανέκαμψαν οι τιμές ελαιολάδου το τελευταίο δίμηνο, φτάνοντας ακόμα και τα 4,60 ευρώ το κιλό σε δημοπρασίες στην Κρήτη, με τα αποθέματα της προηγούμενης σεζόν να είναι πλέον ελάχιστα, λίγο πριν την έναρξη ελαιοκομικής χρονιάς.
Κι αν η χρονιά που πέρασε φαίνεται να κλείνει καλά, από άποψη τουλάχιστον τιμών, η νέα χρονιά δεν φαίνεται να ξεκινά αισιόδοξα, αφού αναμένεται μειωμένη παραγωγή, που στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, θα είναι της τάξης του 30%.
Τώρα όσον αφορά στις τωρινές τιμές του ελαιολάδου, η πραγματική τιμή που μπορεί να πάρει ένας παραγωγός είναι 4,20 ευρώ ως 4,30 ευρώ το κιλό, αφού όπως επισημαίνει ο Μάκης Αφθονίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ηρακλείου, περιγράφοντας την κατάσταση ως «ασφαλώς καλύτερη από τον περασμένο Ιούνιο – Μάιο», αλλά τονίζει ότι η τρέχουσα εικόνα των δημοπρασιών δεν αντιπροσωπεύει πλήρως την πραγματική αγορά.
«Μπορεί για ειδικούς λόγους ένας τυποποιητής ή έμπορος να δώσει 20 – 30 λεπτά πάνω, αλλά η τιμή που πραγματικά μπορεί να πωληθεί ένα προϊόν από έναν παραγωγό με διαθέσιμα αποθέματα, κυμαίνεται γύρω στα 4,20 – 4,30 €/κιλό», σημειώνει.
Φυσικά η κατάσταση είναι καλύτερη από το προηγούμενο διάστημα, που οι τιμές έφθασαν και στα 3,60, ενώ υπήρχε και περίοδος όπου η αγορά παρουσίαζε στασιμότητα και το λάδι δεν πουλιόταν.
Πάντως, όπως τονίζει ο πρόεδρος των ελαιουργών, τη φετινή χρονιά θα υπάρχει μειωμένη παραγωγή, με εκτιμήσεις που φτάνουν το 30%, λιγότερο σε σύγκριση με το μέσο όρο του νομού Ηρακλείου. «Δεν αναμένουμε μεγάλη παραγωγή – η μείωση είναι σημαντική και θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Κάποιες περιοχές θα διατηρήσουν καλύτερη απόδοση, ενώ άλλες θα υποστούν μεγαλύτερη ζημία», προσθέτει ο κ. Αφθονίδης.
Πάντως ο δάκος συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή για την παραγωγή, ενώ οι καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο. Οι βροχές μέχρι το τέλος Μαΐου βοήθησαν στην αναζωογόνηση των δέντρων.
Ωστόσο, δεν υπήρξαν οι χαμηλές θερμοκρασίες των χειμερινών μηνών (κάτω των 5 °C) που ευνοούν τη σωστή «ανάπαυση» των ελαιώνων, εξασφαλίζοντας καλύτερη καρποφορία.
Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία και η περιορισμένη βροχόπτωση σε ορισμένες περιοχές, έχουν ήδη επηρεάσει την παραγωγή.
Οι ειδικοί του κλάδου προειδοποιούν ότι ακόμα και μικρές αποκλίσεις από τις ιδανικές συνθήκες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποσότητα, ενώ η ποιότητα μπορεί να επηρεαστεί από την ένταση του ήλιου και την υγρασία των τελευταίων μηνών πριν τη συγκομιδή.
Καλή ποιότητα
Ένας από τους παράγοντες που βοηθά την Κρήτη να παράγει όλο και καλύτερες ποιότητες λαδιού, είναι η συνεχής αναβάθμιση των ελαιουργείων. Ο κ. Αφθονίδης τονίζει ότι ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού επιτρέπει στα τελικά προϊόντα να φτάνουν στον καταναλωτή σε υψηλή ποιότητα, διατηρώντας τη φήμη του κρητικού ελαιολάδου διεθνώς.
Η επένδυση σε τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, η χρήση ψυχρής έκθλιψης και ο έλεγχος της υγρασίας κατά τη συσκευασία, αποτελούν βασικούς παράγοντες για την παραγωγή ενός premium προϊόντος που ανταγωνίζεται τα καλύτερα ελαιόλαδα της Μεσογείου.
Η ζήτηση για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παραμένει υψηλή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρά τη μείωση της προσφοράς. Οι αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας συνεχίζουν να εκτιμούν την ποιότητα του κρητικού προϊόντος, γεγονός που δίνει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την εμπορική πορεία της νέας σεζόν.
Συνολικά, η σεζόν 2025-2026 ξεκινά με αυξημένες τιμές, περιορισμένη παραγωγή και προσδοκία υψηλής ποιότητας, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τη σημασία της επένδυσης στην τεχνολογία, την πρόληψη των ασθενειών και τη σωστή διαχείριση των ελαιώνων.
Δημοπρασίες συνεταιρισμών το προηγούμενο δίμηνο στην Κρήτη
Σημαντικές κατακυρώσεις σημειώθηκαν στις τελευταίες δημοπρασίες ελαιολάδου σε συνεταιρισμούς της Κρήτης και της Λακωνίας, αναδεικνύοντας την αυξημένη ζήτηση για προϊόντα χαμηλής οξύτητας, αλλά και τις πιέσεις που ασκούνται στις τιμές όταν το ελαιόλαδο παρουσιάζει ποιοτικά μειονεκτήματα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βρυσών Λασιθίου έκλεισε με την υψηλότερη τιμή της περιόδου. Στις 31 Αυγούστου 2025, 96 τόνοι ελαιολάδου με οξύτητα 0,22 κατακυρώθηκαν στα 4,60 ευρώ το κιλό, μετά από πέντε προσφορές. Αντίστοιχα, ο Α.Σ. Ζάκρου στις 8 Αυγούστου πέτυχε 4,477 ευρώ για 30 τόνους οξύτητας 0,25, διατηρώντας το ιστορικά υψηλό επίπεδο τιμών για την περιοχή.
Στη Λακωνία, ο Α.Σ. Αιγιών διέθεσε στις 18 Ιουλίου 40 τόνους ελαιολάδου (οξύτητα 0,24) στα 4,43 ευρώ, ενώ ο Α.Σ. Κριτσάς στην Κρήτη κατέγραψε στις 10 Ιουλίου τιμή 4,27 ευρώ για 30 τόνους με οξύτητα 0,22. Και στις δύο περιπτώσεις, οι προσφορές ξεπέρασαν τις τρεις, δείχνοντας ενεργή παρουσία εμπορικών εταιρειών.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτέλεσε ο Α.Σ. Εμπάρου, που στις 10 Ιουλίου δημοπράτησε 110 τόνους με εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα (0,17-0,20). Η δημοπράτηση κατανεμήθηκε σε δύο τμήματα:
- 28 τόνοι κατακυρώθηκαν στα 4,20 ευρώ,
- οι υπόλοιποι 82 τόνοι στα 4,15 ευρώ.
- Οι δύο τελευταίες δημοπρασίες του Α.Σ. Σελίνου κατέγραψαν τις χαμηλότερες τιμές της περιόδου. Ελαιόλαδο με υψηλή οξύτητα (5,0 και 4,8) κατακυρώθηκε μόλις στα 2,60 και 2,40 ευρώ αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες διάθεσης προϊόντων που δεν πληρούν τα ποιοτικά στάνταρντ.