Οι Περιφέρειες και οι παραγωγοί της AREPO στέκονται μαζί ενάντια στην υπεραπλούστευση των διατροφικών πληροφοριών, όπως προέκυψε στο πλαίσιο διαδικτυακής διάσκεψης που έγινε για να εμπλουτιστεί η συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τη διατροφική επισήμανση.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που αναπτύχθηκε, τόσο οι εκπρόσωποι των Περιφερειών όσο και οι παραγωγοί της AREPO παρουσίασαν στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και στους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς της ΕΕ τις ανησυχίες τους σχετικά με το θέμα της διατροφικής επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.
Η AREPO ξεκαθάρισε ότι αντιτίθεται στο χρωματικό σύστημα επισήμανσης Nutri-Score, προειδοποιώντας για την υπεραπλούστευση των διατροφικών πληροφοριών.
Η Ειρήνη Χουδετσανάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης και απερχόμενη Πρόεδρος της Ένωσης AREPO – στο πλαίσιο της καταληκτήριας συνεδρίας όπου η Κρήτη παρέδωσε την Προεδρία της Ένωσης – αναφέρθηκε στην επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση της ένωσης AREPO ως αποτέλεσμα πολύμηνης διαβούλευσης και συνεργασίας με το σύνολο των περιφερειών μελών ειδικότερα δήλωσε ότι «Δεν πιστεύουμε ότι η υπεραπλούστευση των διατροφικών πληροφοριών του ένα προϊόν θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή σαφών και ακριβών πληροφοριών στους καταναλωτές, ειδικά σε ό,τι αφορά τα προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων» προσθέτοντας ότι «με την AREPO καλέσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την εξαίρεση από το σύστημα της χρωματικής επισήμανσης Nutri-score τα προϊόντα στο πλαίσιο συστημάτων ποιότητας της ΕΕ (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ ) και ορισμένα προϊόντα ενός συστατικού, όπως το ελαιόλαδο».
Στη συνέχεια της παρέμβασης της μάλιστα πρότεινε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει την επιστημονική έρευνα σχετικά με τις Γεωγραφικές Ενδείξεις και το διατροφικό τους δυναμικό στο πλαίσιο των διατροφικών προτύπων. Η διατροφική αξία των Γεωγραφικών Ενδείξεων πρέπει να μελετηθεί με ολιστικό τρόπο, όχι εξετάζοντας αποκλειστικά τα επιμέρους συστατικά τους, αλλά διερευνώντας τη συμβολή τους σε μια ισορροπημένη καθημερινή διατροφή.
Υποστήριξε ότι η διαθεσιμότητα των δεδομένων της έρευνας θα διευκολύνει την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ερευνητών, διεθνών και εθνικών οργανισμών, φορέων χάραξης πολιτικής, καθώς και την ευαισθητοποίηση των παραγωγών σχετικά με τη διατροφική ποιότητα των προϊόντων τους και τον αντίκτυπό τους στην υγεία.
Τέλος πρότεινε στην Επιτροπή να συνεχίσει να διαθέτει σημαντικό προϋπολογισμό για την προώθηση των συστημάτων ποιότητας της ΕΕ. Μια ισχυρή στρατηγική προώθησης θα είναι το κλειδί για την κατανόηση των ευεργετικών χαρακτηριστικών των προϊόντων ΓΕ από τους καταναλωτές.