Ανήσυχη η κατάσταση με τα τροχαία

Την πολιτική παρέμβαση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών κ. Γεραπετρίτη και του υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη ζητά το Τμήμα ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αφού όπως επισημαίνει, η αντίστοιχη απαξίωση – που τραγικά επιβεβαιώθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών- εντοπίζεται και στο οδικό δίκτυο (αστικό και υπεραστικό) και αφορά κυρίως στη συντήρηση και αναβάθμιση με άρση των επικινδυνοτήτων του υφιστάμενου δικτύου μας.

Όπως αξιολογεί το ΤΕΕ ΤΑΚ «σειρά παραλείψεων, εγκληματικών λαθών και λανθασμένων προτεραιοτήτων διαχρονικά οδήγησαν στο συμβάν με απαρχή την σταδιακή εγκατάλειψη του συστήματος των σιδηροδρομικών μεταφορών με στόχο την προώθηση της αυτοκίνησης, την υποχρηματοδότησή του σε κάθε επίσημο προϋπολογισμό και στρατηγικό σχεδιασμό, και εν συνεχεία την εγκατάλειψη δεκάδων χιλιομέτρων δικτύου σε όλη την Ελλάδα, την εγκατάλειψη σταθμών και κατάργηση συνδέσεων, την διαρκή μείωση προσωπικού που έφτασε να είναι υποδιπλάσιο των ελάχιστων απαιτήσεων της ΕΕ,  την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων των επιμέρους φορέων, την απαξίωση των προειδοποιήσεων του προσωπικού προς όλες τις κατευθύνσεις, τις  συμβάσεις με τις δεκάδες τροποποιήσεις αυτών κ.ά.».

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η Κρήτη το πληρώνει με ισάριθμους νεκρούς σε ετήσια βάση αφού 57 ήταν και οι νεκροί σε τροχαία στην Κρήτη το 2022.  Στο πλαίσιο αυτό το ΤΕΕ ΤΑΚ διεκδικεί, «τον επανέλεγχο των υποδομών που συνιστούν το μεταφορικό δίκτυο της Κρήτης (άρση επικινδυνότητας με άμεσες εργασίες συντήρησης) με ενίσχυση της χρηματοδότησης και της στελέχωσης με ικανό και έμπειρο προσωπικό. Την αναβάθμιση του συστήματος των αστικών – υπεραστικών μετακινήσεων μαζικής μεταφοράς (ιδίως των ΚΤΕΛ) με αντικατάσταση του στόλου, εκπαίδευση των οδηγών για τις σύγχρονες μεθόδους ασφάλειας.

Τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας με γεωχωρική πληροφορία θέσης και συνθηκών των τροχαίων συμβάντων που επισταμένα έχει ζητηθεί από το τμήμα μας με στόχο την καθοδήγηση των έργων αποκατάστασης/ συντήρησης και αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας σε σημεία που πραγματικά ‘δίδουν’ θανατηφόρα συμβάντα. Την οργάνωση συντονισμένων δράσεων των σωμάτων ελέγχου ασφαλείας και δη των Τοπικών Τμημάτων Τροχαίας σε κρίσιμα σημεία του δικτύου.

Την άμεση επαναλειτουργία του ελληνικού σιδηρόδρομου τηρώντας κατά γράμμα το πρωτόκολλο λειτουργίας, καθώς η καθυστέρηση οδηγεί σε περαιτέρω απαξίωση του μέσου που θα έπρεπε να αποτελεί τον πυρήνα των ασφαλών μέσων μετακίνησης.  Την ανάληψη δράσης για ενσωμάτωση όσων αρχών προβλέπονται για τη χώρα μας από την οδηγία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Χώρο όλων των κρατών μελών της Ένωσης.

Επίσης το Επιμελητήριο θέτει ζήτημα για την προτεραιοποίηση της ανάπτυξης και τη χρηματοδότηση και υλοποίηση Μέσων Σταθερής Τροχιάς στο σύνολο της χώρας και στην Κρήτη που θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα άλλα μέσα μετακίνησης και θα τηρούν τις αρχές της διατροπικότητας όπως ορίζει το ενωσιακό πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό ωστόσο θα πρέπει να ελέγχονται και να συντηρούνται όλες οι δημόσιες υποδομές μέσω του Μητρώου Δημόσιων Υποδομών.

Στη Βουλή η παρέμβαση του ΤΕΕ ΤΑΚ

Στη Βουλή φέρνουν την επιστολή του ΤΕΕ-ΤΑΚ για την ασφάλεια και επανέλεγχο των υποδομών που συνιστούν το μεταφορικό δίκτυο της Κρήτης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη. Στο έγγραφο επισημαίνεται ειδικά για την Κρήτη ότι «η αντίστοιχη απαξίωση-που τραγικά επιβεβαιώθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών – εντοπίζεται και στο οδικό δίκτυο (αστικό και υπεραστικό) και αφορά κυρίως στη συντήρηση και αναβάθμιση με άρση των επικινδυνοτήτων του υφιστάμενου δικτύου μας».

Η αναφορά που κατατίθεται στη Βουλή με θέμα «Έλεγχος και ασφάλεια υποδομών Μέσων Σταθερής Τροχιάς» απευθύνεται στον υπουργό Υποδομών κ. Γεραπετρίτη και συνυπογράφεται από του βουλευτές Σωκράτη Βαρδάκη, Μανώλη Θραψανιώτη και Χάρη Μαμουλάκη.

Οι βουλευτές επισημαίνουν τις προτάσεις του ΤΕΕ-ΤΑΚ, μεταξύ αυτών τον επανέλεγχο των υποδομών που συνιστούν το μεταφορικό δίκτυο της Κρήτης, την αναβάθμιση του συστήματος αστικών-υπεραστικών μετακινήσεων μαζικής μεταφοράς, τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας με γεωχωρική πληροφορία, τον έλεγχο και τη συντήρηση όλων των δημόσιων υποδομών μέσω του Μητρώου Δημόσιων Υποδομών κ.ά.