Στην κορυφή της παγκόσμιας γαστρονομίας βρίσκεται για άλλη μια φορά η Κρήτη.
Η Ελλάδα κερδίζει και πάλι τις εντυπώσεις στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, με το Taste Atlas να συμπεριλαμβάνει εννέα ελληνικές περιοχές ανάμεσα στους 100 κορυφαίους προορισμούς φαγητού ανά τον κόσμο. Στο επίκεντρο των διακρίσεων βρίσκεται η Κρήτη, η οποία κατακτά την 3η θέση παγκοσμίως με βαθμολογία 4,42, επιβεβαιώνοντας ότι η κουζίνα του νησιού αποτελεί θεμέλιο της μεσογειακής γαστρονομικής ταυτότητας.
Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχώρισαν διεθνώς βρίσκονται ο ντάκος, η πορτοκαλόπιτα, η στάκα με αυγά, τα καλιτσούνια και το αντικριστό — γεύσεις που για τους Κρητικούς είναι κομμάτι της καθημερινότητας και της πολιτιστικής τους μνήμης. Η Κρήτη, με την απλότητα και τη δύναμη των πρώτων υλών της, καταφέρνει για ακόμη μία φορά να σταθεί ισάξια απέναντι σε κορυφαίες γαστρονομικές περιοχές του κόσμου.
Οι υπόλοιπες κορυφαίες περιοχές του Taste Atlas και τα πιάτα που τις ανέδειξαν
Ιταλία – Καμπανία & Εμίλια-Ρομάνια (1η & 2η θέση)
Στην κορυφή βρίσκονται η Καμπανία και η Εμίλια-Ρομάνια, με πιάτα όπως πίτσα, τιραμισού, λαζάνια, τορτελίνια, μακαρονάδα μπολονέζ.
Μακεδονία – 5η θέση
Η Μακεδονία παρουσίασε ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα με μπουγάτσα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, τρίγωνα Πανοράματος, μανιταρόπιτα, ακανέ Σερρών.
Κυκλάδες – 6η θέση
Οι Κυκλάδες εντυπωσίασαν με ντοματοκεφτέδες, λαδένια Κιμώλου, κουφέτο Μήλου, τυρένια Κιμώλου, μελόπιτα Σίφνου.
Πελοπόννησος – 8η θέση
Η Πελοπόννησος κατέγραψε σημαντική διάκριση χάρη σε γεύσεις όπως γουρουνοπούλα Καλαμάτας, κουνουπίδι καπαμά, τσουχτή Μάνης, πέτουλες Μεσσηνίας.
Βόρειο Αιγαίο – 10η θέση
Η κουζίνα του Βορείου Αιγαίου ξεχώρισε με μαμούλια Χίου, σαμσάδες Λήμνου, σουφικό Ικαρίας, μασουράκια Χίου, βενιζελικά Λήμνου.
Θεσσαλία – 15η θέση
Η Θεσσαλία εντυπωσίασε με κασέρι, μανούρι, κουνέλι στιφάδο, αστακομακαρονάδα, γαλοτύρι.
Ιόνια Νησιά – 37η θέση
Τα Ιόνια Νησιά ανέδειξαν τη μοναδικότητά τους μέσα από παστιτσάδα Κέρκυρας, μαντολάτο, σοφρίτο, μπουρδέτο, ζακυνθινή φρυγανιά.
Σποράδες – 68η θέση
Οι Σποράδες καταγράφηκαν στη λίστα χάρη σε στιφάδο Σκιάθου, αστακομακαρονάδα Σκύρου, σκοπελίτικη τυρόπιτα, τόνο Αλοννήσου, φουσκάκια Αλοννήσου.
Λακωνία – 93η θέση
Η Λακωνία ξεχώρισε με ελαιόλαδο, κρασιά, σύγκλινο.
