Τρία μουσεία σε ένα σχολείο – Οι εκθέσεις του 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου που εντυπωσιάζουν
Τρία μουσεία... φιλοξενήθηκαν σ’ ένα σχολείο!

Τρία μουσεία σε ένα σχολείο του Ηρακλείου, το 8ο Γυμνάσιο της πόλης μας! Τρεις εκθέσεις που εντυπωσίασαν το κοινό που είδε τα έργα των μαθητών, υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους.

Πρόκειται για τις «Στιγμές Τέχνης» που παρουσίασαν οι μικροί καλλιτέχνες του σχολείου της οδού Γεωργίου Μαράντη, τα οποία όσοι δεν είδαν μπορούν να δουν μέσα από τη σελίδα του σχολείου ή σκανάροντας το QR code.

Ξεχωριστή στιγμή της δράσης αποτέλεσαν οι επίσημες επιστολές που συνέταξαν οι μαθητές προς το Βρετανικό Μουσείο στην αγγλική γλώσσα, ζητώντας με τεκμηριωμένα επιχειρήματα τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, οι μαθητές όχι μόνο διεκδίκησαν συμβολικά την επιστροφή των πολιτιστικών μας θησαυρών, αλλά και κατανόησαν σε βάθος την ιστορική τους σημασία.

Οι εκπαιδευτικοί μιλούν στην «Π» για τα εκθέματα που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αποκαλύπτοντας το πλούσιο υλικό που δημιούργησαν οι μαθητές μέσα από διαθεματικές δράσεις, έρευνα και καλλιτεχνική έκφραση.

Η Ιφιγένεια Αρναουτάκη, πολιτικός μηχανικός και εκπαιδευτικός, περιγράφει τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση που συνόδευσαν την υλοποίηση αυτής της πρωτότυπης δράσης. «Ένας χρόνος γεμάτος θαυμασμό για τα μουσεία του κόσμου, έρευνα για τα εκθέματά τους, προβληματισμό για το πώς ένα έκθεμα μουσείου μπορεί να γίνει εκπαιδευτική δράση μέσα στις τάξεις όλου του σχολείου, αλλά και ένας χρόνος γεμάτος χρώματα, πινέλα, καλή διάθεση, αυτοσχεδιασμό, συνδυαστική σκέψη.

Κι όλα αυτά για να στήσουμε μια διαφορετική έκθεση στο σχολείο μας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που ονομάζεται “Τα Δικά μας Μουσεία Τέχνης”», επισημαίνει. Κλείνοντας, η κυρία Αρναουτάκη επισημαίνει: «η καθοδήγηση της κυρίας Θεοφάνους Ειρήνης (μουσικός) στα μουσικά τεχνήματα (κιθάρες, φόρμιγγες, κρόταλα, κύμβαλα, πολυκάλαμοι σύριγγες) που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο Τεχνολογίας ήταν καθοριστική.

Οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου έστειλαν επιστολές στο Βρετανικό Μουσείο

Επίσης, στα εργαστήρια που συγκρότησαν οι καθηγητές, οι μαθητές εξασκήθηκαν σε ένα νέο τρόπο συνεργασίας. Τα κατασκευάσματα που δημιούργησαν περνούσαν από χέρι σε χέρι. Οι ρόλοι των μαθητών εναλλάσσονται ανάλογα με την αποδοτικότητα και το κέφι τους, αρμονισμένοι όμως στο κοινό στόχο του Τεχνήματος που δημιουργούν».

Η πορεία ξεκίνησε με ένα μουσείο χριστιανικής τέχνης, συνεχίστηκε με ένα μουσείο αρχαίας τεχνολογίας – γεμάτο κιθάρες, αυλούς, επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, πολεμικές μηχανές και ευφυείς μικροσυσκευές των αρχαίων Ελλήνων – και κατέληξε σε ένα μουσείο αρχαιοελληνικών εκθεμάτων από συλλογές του εξωτερικού.

«Οι δικές μας χειροποίητες συλλογές αποτελούνται από αντικείμενα που σε ταξιδεύουν στο δικό σου παρελθόν, σε κάνουν να σκεφτείς, να νιώσεις, και αντανακλούν την προσωπικότητά μας», προσθέτει.

Η Μαρία Αγγελιδάκη, θεολόγος, μιλά για τη δική της θεματική ενότητα με τίτλο «Από τα πορτρέτα Φαγιούμ στις Βυζαντινές εικόνες», η οποία εξερεύνησε την πορεία της τέχνης του προσώπου από ρεαλιστική απεικόνιση σε πνευματική και συμβολική.

«Οι μαθητές του Γ2 συμμετείχαν ενεργά στη δημιουργία εικόνων, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά όπως η κασσία, το κρακελέ, η ξυλόκολλα και το γυαλιστικό ξύλου, προσεγγίζοντας με σεβασμό την αισθητική των εικόνων», σημειώνει, προσθέτοντας ότι συμμετείχαν και μαθητές από τα τμήματα Β3, Α1, Α2, Α4, Γ1 και Γ2.

Η Μαρία Ζήκου, καθηγήτρια Αγγλικών, υπογραμμίζει τη διαθεματική προσέγγιση της έκθεσης, μέσα από τη συνεργασία των μαθητών των τμημάτων Α3, Α4, Β1, Γ1, Γ2 και Γ3. «Οι μαθητές συνέλεξαν πληροφορίες και δημιούργησαν αναπαραστάσεις αρχαιοελληνικών ευρημάτων, τα οποία ταξίδεψαν από τις αίθουσες μουσείων του εξωτερικού στη σχολική μας αίθουσα.

Μέσα από αυτό το ταξίδι, περπατήσαμε στα μονοπάτια της αρχαίας Αθήνας, της Μινωικής Κρήτης και των Μυκηνών, ενώ περιηγηθήκαμε εικονικά σε μουσεία όπως το Βρετανικό, το Λούβρο και το Βατικανό», εξηγεί.

Οι μαθητές εργάστηκαν με συνέπεια, δημιουργώντας αντίγραφα αγγείων, μυκηναϊκών ειδωλίων και κοσμημάτων, αλλά και αφίσες με ιστορικό περιεχόμενο.

Έργα των μαθητών

Σημαντικές δράσεις περιελάμβαναν τη δημιουργία ερυθρόμορφων αγγείων μέσω της τεχνικής κολλάζ, την κατασκευή μυκηναϊκών ειδωλίων από πηλό, αλλά και τη φιλοτέχνηση αντιγράφων εμβληματικών εκθεμάτων όπως η Καρυάτιδα, η Νίκη της Σαμοθράκης, η Αφροδίτη της Μήλου και το μαρμάρινο μνημείο των Νηρηίδων.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη δράση – Ιφιγένεια Αρναουτάκη, Μαρία Αγγελιδάκη, Ειρήνη Θεοφάνους και Μαρία Ζήκου – επισημαίνουν ότι οι εκθέσεις αυτές αποτέλεσαν μια γιορτή της δημιουργικότητας και της συνεργασίας, αποδεικνύοντας ότι το σχολείο μπορεί να μετατραπεί σε μια ζωντανή πολιτιστική κυψέλη.

Για όσους δεν κατάφεραν να επισκεφτούν από κοντά αυτές τις «Στιγμές Τέχνης», το υλικό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του σχολείου (http://ekuemata.blogspot.com/) ή μέσω του QR code, προσκαλώντας τους να δουν το έργο των μαθητών που με μεράκι και φαντασία έδωσαν μορφή και πνοή στην ιστορία και την τέχνη.