Στόχο την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα είχε η χθεσινή τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, η οποία και πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τέθηκε στο προσκήνιο, το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και άμεσης διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων, παγετού και άλλων έντονων καιρικών φαινομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.
Στη συνεδρίαση του οργάνου στη Περιφέρεια, που συγκάλεσε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης, συμμετείχαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, η επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Πλουμίδη, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, υπηρεσιών, φορέων, εθελοντικών οργανώσεων κι εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Σκοπός της συνεδρίασης του οργάνου είναι η ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων, εμπειριών, με σκοπό να θωρακίσουμε όσο γίνεται καλύτερα το νησί μας από τέτοιου είδους φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, τα οποία είναι απροσδιόριστα, ακραία, και σύντομα» ανέφερε με δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης τονίζοντας πως στόχος όλων είναι η προστασία και η θωράκιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και του περιβάλλοντος.
Αναφέρεται ότι ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, με αφορμή την επικείμενη κακοκαιρία, επισκέφθηκε τον Ξηροπόταμο, το Γιόφυρο, την Χρυσοβαλάντου και τον Δρακουλιάρη, όπου έχουν γίνει καθαριασμοί και διανοίξεις στα ρέματα.
Στη συνάντηση επίσης, μεταξύ άλλων τονίστηκε πως η ειδική σήμανση στις ιρλανδικού τύπου διαβάσεις, έχει αποδειχθεί σωτήρια σε πολλές των περιπτώσεων, ενώ διαπιστώθηκε πως η μεγάλη βαρύτητα που δίνεται στα θέματα πολιτικής προστασίας και σε κεντρικό επίπεδο, αποτυπώνεται και τοπικά, αφού στο προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας, όλα τα προβλήματα μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν σε ικανοποιητικό βαθμό.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, για μία ακόμα φορά τονίστηκαν τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή, καθώς και η ανάγκη για έναν ευρύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων και μια εναρμόνιση των ευθυνών και αρμοδιοτήτων προκειμένου το Συντονιστικό Όργανο να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικό.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης παράλληλα τέθηκε το θέμα του εθνικού σχεδίου για έναν μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, καθώς επίσης και η δημιουργία ενός κεντρικού συντονιστικού, που θα έχει την ευθύνη σε επίπεδο περιφέρειας για την αντιμετώπιση και συντονισμό φαινομένων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του οργάνου πολιτικής προστασίας.