Το δημοσίευμα της «Π»
Το δημοσίευμα της «Π»

Αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, όμως, η φετινή εφαρμογή της δεν προκάλεσε τσουνάμι μετεξεταστέων, όπως είχε γίνει παλιότερα.

Ο κ. Παπαδάκης
του Δικτύου έχει οριστεί
Ο κ. Αλεξάκης

Σύμφωνα με όσα λένε στην «Π» διευθυντές Λυκείων του Ηρακλείου, οι μαθητές βγήκαν αλώβητοι από την Τράπεζα Θεμάτων.

Ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο τρόπος που βγαίνει ο μέσος όρος και ο μαθητής προβιβάζεται, γιατί εισιτήριο για την επόμενη τάξη παίρνει ακόμα και κάποιος που έχει γράψει 4 σε ένα μάθημα!

Ο διευθυντής του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλεξάκης, αναφέρει ότι, εν τέλει, δεν υπήρξαν προβλήματα από την εφαρμογή της, ακόμα και μαθητές που έγραψαν χαμηλό βαθμό πέρασαν την τάξη με τον γενικό Μέσο Όρο.

Ίσως επειδή οι εκπαιδευτικοί τη φοβήθηκαν, επέλεξαν τα πιο εύκολα θέματα για να μη δημιουργήσουν δυσκολίες στα παιδιά.

Λειτούργησε καλά ως διαδικασία, όμως, οι ενστάσεις παραμένουν. Το θέμα, όπως λέει ο κ. Αλεξάκης, είναι και ιδεολογικό, κατά πόσο είναι στα χέρια του καθηγητή που διδάσκει ένα μάθημα να επιλέξει και τα θέματα που θα εξεταστούν οι μαθητές του. Φέτος, χρειάστηκε να «τρέξουν» την ύλη, δυστυχώς, επένδυσαν στην ποσότητα και όχι την ποιότητα, κάτι που δε θεωρείται, φυσικά, σωστό για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο κ. Κωνσταντίνου
Η κ. Λάμψα

Ο διευθυντής του 5ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Σταμάτης Παπαδάκης, αναφέρει ότι δεν υπήρξε κανένα τεχνικό πρόβλημα, όλα κύλησαν άρτια και δεν προέκυψε καμία δυσκολία κατά την κλήρωση των θεμάτων. Στο σχολείο, όλοι οι μαθητές πέρασαν στη μεγαλύτερη τάξη.

Ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Κώστας Κωνσταντίνου, λέει πως πρόβλημα δεν υπήρξε και, μάλιστα, κάποια θέματα ήταν πολύ εύκολα. Όπως αναφέρει, στην προηγούμενη εφαρμογή της, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, για αυτό είχαμε τόσους μετεξεταστέους.

Η ταμίας στην Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου, κ. Κασσιανή Λάμψα, αναφέρει πως οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων θα φανούν τα επόμενα ένα με δύο χρόνια. Θεωρεί πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για να επιλέξουν οι απόφοιτοι του Γυμνασίου να προχωρήσουν στο Γενικό Λύκειο και θα δούμε φαινόμενα σχολικής διαρροής.