τριανταλλίδειο
Ο Ρίκο προσαρμόστηκε γρήγορα στη σκηνή

Η ισχυρή σεισμική δόνηση της 27ης Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των Δήμων Ηρακλείου και Ρεθύμνου για την αποκατάσταση του ιστορικού Τρανταλλίδειου, όπου αρχίζουν εργασίες αποκατάστασης την ερχόμενη εβδομάδα. Η όλη διαδικασία δρομολογήθηκε μετά από συνεννόηση των δύο Δήμων που κατάφεραν να βρουν φόρμουλα συνεργασίας για την άρση της επικινδυνότητας του ετοιμόρροπου διατηρητέου, που απειλείται με κατάρρευση.

Όπως είναι γνωστό η κατάσταση του ιστορικού κτηρίου έχει επιβαρυνθεί σημαντικά καθώς έχουν χαλαρώσει τα κλειδιά (η κορυφαία πέτρα) σε πολλά τόξα των κουφωμάτων των παραθύρων. Το ενδεχόμενο εκδήλωσης ατυχήματος μοιάζει πιο εύκολο από ποτέ, ακόμα και χωρίς τη συνδρομή μιας ελάχιστης σεισμικής μετακίνησης που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σημειωθεί, για να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της πόλης που θα είναι πραγματικό θαύμα εάν δεν τραυματιστεί κάποιος με την πτώση του.

Τα δεδομένα αυτά φαίνεται ότι ενεργοποίησαν τους δύο Δήμους και για πρώτη φορά δρομολογείται με ευθύνη του Δήμου Ρεθύμνου μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αποκατάστασης των βαρύτατων προβλημάτων στατικότητας που αντιμετωπίζει.

Όπως είναι γνωστό μετά την εκδήλωση του μεγάλου σεισμού ο δρόμος περιμετρικά του κτηρίου έκλεισε για λόγους δημόσιας ασφάλειας, προκειμένου να προστατευθούν οι διερχόμενοι πολίτες. Όπως είναι γνωστό το σπουδαίο Τρανταλλίδειο, που βρίσκεται επί της Αγίου Τίτου -δίπλα ακριβώς από τη Λότζια- και είναι χαρακτηρισμένο μνημείο, είχε τη μεγάλη ατυχία να συνδέσει άρρηκτα την πορεία του στο χρόνο με μια μνημειώδη γραφειοκρατία, που όχι μόνο περιπλέκεται όλο και πιο σύνθετα, αλλά συνοδεύεται και από μια απαράδεκτη πολιτική αδιαφορία που προκαλεί ευθέως την τοπική κοινωνία.

Το μνημείο, που κυριολεκτικά στέκεται όρθιο χάρη στην αξιοθαύμαστη φιλοτιμία του, στηρίζεται περιμετρικά από υποστηλώματα που είχαν τοποθετηθεί σχεδόν προ εικοσαετίας και έχουν πια χαλαρώσει. Είναι εμφανές ότι δεν είναι ικανά να προστατεύσουν τη δημόσια ασφάλεια σε περίπτωση κατάρρευσης.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον προσωποποιούνται οι ευθύνες όσων δε δίνουν λύση στην αναστήλωση του μνημείου, καθώς εγείρονται σοβαρότατοι λόγοι πολιτικής προστασίας για την αποκατάσταση του ιστορικού Τρανταλλίδειου, το οποίο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης, που αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα κινδυνεύει να χαθεί οριστικά. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ και η πρόβλεψη για το μέλλον ακόμα πιο οδυνηρή εάν συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, καθώς ο σκελετός του κτηρίου έχει επιβαρυνθεί δραματικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» το νομικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη της διαχείρισης του κληροδοτήματος έχει στα άμεσα σχέδια του να προχωρήσει σε ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο οποίο είχαν οδηγήσει οι συζητήσεις με το Δήμο Ηρακλείου, που είχε αρχικά προτείνει τη σύνταξη της προγραμματικής συμφωνίας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ουσιαστικά η συμφωνία θα προέβλεπε τη μίσθωση του κτηρίου από τον Δήμο Ηρακλείου στον Δήμο Ρεθύμνου και τη διαμόρφωσή του ως κέντρου κρητικής γαστρονομίας. Η συμφωνία προέβλεπε να αναζητηθεί ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να αποκατασταθεί το κτήριο και να επαναχρησιμοποιηθεί. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν προχώρησε και σε κάθε περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον αν τελικά η Λότζια αποφασίσει να συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία που θα βγει σύντομα στον αέρα ή αν θα αποσύρει το ενφιαφέρον της.