Σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε η δίκη για το θάνατο της Μελίνας
Σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε η δίκη για το θάνατο της Μελίνας

Σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε ουσιαστικά χθες η πολύκροτη δίκη για τον άδικο θάνατο της μικρής Μελίνας Παρασκάκη από τη Νεάπολη, η οποία ξεψύχησε μετά από μια απλή επέμβαση που είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2015 στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση των μαρτύρων και ο πρώτος που κατέθεσε ήταν ο πατέρας του μικρού κοριτσιού, Μάνος Παρασκάκης, ο οποίος με πόνο ψυχής αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνη της ημέρας.

Οι στιγμές της έντονης συναισθηματικής φόρτισης για το χαροκαμένο πατέρα ήταν πολλές και παρά το ότι ο ίδιος προσπάθησε με ψυχραιμία να περιγράψει τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Βενιζέλειο αρχικά και στο ΠΑΓΝΗ στη συνέχεια. Καταθέτοντας ο κ. Παρασκάκης είπε ότι είχε ακολουθήσει με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγίες που είχαν δώσει οι γιατροί και στον προεγχειρητικό έλεγχο δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Είπε ότι αντιλήφθηκε την ημέρα της επέμβασης νοσοκόμες να τρέχουν πανικόβλητες, ενώ ήταν εμφανής και η καθυστέρηση που υπήρχε για να βγει το παιδί του από το χειρουργείο. Τελικά, όπως είπε, βγήκε ο χειρουργός και τους ενημέρωσε ότι το παιδί προσπάθησαν να το ξυπνήσουν δυο φορές, δεν μπορούσαν και ότι κάνει βρογχοσπασμό.

“Ρώτησα σαν πατέρας αν κινδυνεύει το παιδί μου. Με καθησύχασαν. Αν ήξερα ότι η συγκεκριμένη αναισθησιολόγος (η οποία κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο της Μελίνας)  θα αναλάμβανε το παιδί μου, μετά από αυτά που άκουσα ότι έκανε χρήση πεθιδινης δεν θα το πήγαινα σε αυτή.

Δυστυχώς δεν μπορώ να το αποδείξω ότι έχει σχέση με αυτήν την κατάσταση. Το παιδί μου το αντιμετώπισε με λάθος τρόπο”, είπε μεταξύ άλλων.

“Το παιδί μου έγινε θυσία για αλλάξουν κάποια πράγματα – όπως μαθαίνω – στο ΕΣΥ σχετικά με τον προεγχειρητικό έλεγχο των παιδιών και την εκπαίδευση των αναισθησιολόγων. Το να κάνει ένα παιδί βρογχοσπασμο δεν είναι σπάνιο, το θέμα είναι πως αντιμετωπίστηκε αυτό”, υπογράμμισε ο πατέρας της Μελίνας.

Ακολούθησε η κατάθεση της μητέρας της μικρής Μελίνας, η οποία μίλησε για την τελευταία ημέρα της ζωής της κόρης της. Κι εκείνη, όπως και ο σύζυγός της αναφέρθηκε  στο τι είχε προηγηθεί, αλλά και για την ενημέρωση που είχαν από το Βενιζέλειο νοσοκομείο, η οποία ήταν: “Το παιδί σας δεν ξυπνάει, δεν υπάρχει ένδειξη ότι κινδυνεύει και για τη δίκη της ασφάλεια θα μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του ΠΑΓΝΗ”.

Τόνισε όμως ότι όταν έφθασαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “σαν τρελοί” και είπαν στη γιατρό που τους υποδέχθηκε ότι το παιδί δεν κινδυνεύει, με βάση την ενημέρωση που είχαν από το Βενιζέλειο, εκείνη γύρισε και τους είπε: “Σας είπαν ψέματα”

Η επόμενη που κατέθεσε ήταν η γιατρός στην οποία προηγουμένως αναφέρθηκε η μητέρα της Μελίνας. Η συγκεκριμένη επιστήμονας είναι σήμερα Διευθύντρια της ΜΕΘ Παίδων και εκείνο το διάστημα ήταν Επιμελήτρια Α’.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου ρώτησε τη μάρτυρα εάν είπε στους γονείς της 4χρονης ότι οι γιατροί του Βενιζέλειου «τους είπαν ψέματα». Η ίδια απάντησε πως δε θυμόταν να έχει πει κάτι τέτοιο.  «Στα τόσα χρόνια που δουλεύω αποφεύγω τέτοιες ακραίες εκφράσεις».

Λίγο αργότερα η ίδια δήλωσε: «Τους είπα “όχι δεν είναι έτσι που σας είπαν. Το παιδί έχει πάνω από 90% πιθανότητα να πεθάνει” αυτό τους είπα τώρα που τα φέρνω στο μυαλό μου, μας έφεραν ένα παιδί ωχρό, ψυχρό, χωρίς σημεία κυκλοφορίας, που έκανε μπροστά μας ανακοπή».

Στην Διευθύντρια της ΜΕΘ έγιναν πολλές ερωτήσεις τόσο από την πλευρά του Εισαγγελέα όσο και από την Πρόεδρο της Έδρας και τους δικαστές, σε μια υπερπροσπάθεια να αποσαφηνιστεί όσο το δυνατό καλύτερα τι ήταν αυτό που οδήγησε στην μοιραία για την 4χρονη κατάληξη της χειρουργικής επέμβασης.

Μεταξύ άλλων, η εντατικολόγος ρωτήθηκε για το τι μπορεί να προκάλεσε τον βρογχοσπασμο, αν έπρεπε να χορηγηθεί στο παιδί αδρεναλίνη, πόσες φορές και σε ποιες ποσότητες, σύμφωνα πάντα με το σχετικό πρωτόκολλο και τους αλγόριθμους. Η δίκη όπως ανακοινώθηκε χθες θα συνεχιστεί στις 30 Οκτωβρίου.