Ούτε καν με μάσκες και αντισηπτικά δεν έχουν εφοδιαστεί οι δικαστικοί υπάλληλοι στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου που επαναλειτουργούν από σήμερα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις τόσο από τους υπαλλήλους όσο και από τους δικηγόρους.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου για εξασφάλιση των προβλεπόμενων συνθηκών ασφαλείας, αυτό δεν έχει συμβεί και οι αντιδράσεις είναι εύλογες.
Χθες, οι δικηγόροι στο Ηράκλειο αποφάσισαν αποχή μέχρι και τις 30 Απριλίου οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου για να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Όπως δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρης Ροζάκης δεν υπάρχει τόσο ανησυχία για το Πρωτοδικείο Ηρακλείου όσο κυρίως για το Υποθηκοφυλακείο και το Ειρηνοδικείο.
Στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου έχουν ρυθμιστεί τα ζητήματα αυτά από πολύ νωρίς, τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας και σε κάθε περίπτωση ο φόρτος είναι μικρός με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Το πρόβλημα εστιάζεται σε ό,τι αφορά στο Υποθηκοφυλακείο αλλά και το Ειρηνοδικείο όπου αναμένεται να υπάρξει μεγάλη προσέλευση.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια ιδιαίτερη μέριμνα και αυτό ανησυχεί. Ο κ. Ροζάκης ανέφερε ότι θα απέχουν μέχρι και την Πέμπτη ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο να οργανωθούν κατάλληλα για την ασφάλεια όλων ενώ η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να βοηθήσει στην εξασφάλιση προμηθειών για την υγειονομική προστασία των υπαλλήλων.
Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι σε τοπικό επίπεδο. Το Υποθηκοφυλακείο που στεγάζεται στην οδό Ζωγράφου είναι αρκετά περιορισμένος έως ασφυκτικός χώρος. Οι υπάλληλοι δεν έχουν καν εφοδιαστεί με τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό αν και οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου αναφέρουν ότι έχει σταλεί. Δεν έχουν αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, δεν έχουν τοποθετηθεί, όπως επισημαίνουν, κάποια προστατευτικά πλέξιγκλας για τις συναλλαγές με τους πολίτες που αναμένεται να κατακλύσουν τις υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Μαυρογένη, μέλος της διοίκησης του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων Ηρακλείου και υπεύθυνο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος η προστασία όλων επαφίεται στην ατομική ευθύνη του κάθε ένα αφού ακόμα και για την είσοδο των πολιτών στις υπηρεσίες δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος ούτε καν η στοιχειώδης θερμομέτρηση. Ανάλογες επιφυλάξεις υπάρχουν και για την εν μέρει επαναλειτουργία των δικαστηρίων, του Ειρηνοδικείου και του Κτηματολογίου.
Σε ανακοινώσεις που εξέδωσε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Και μπορεί η επαναλειτουργία να μην αφορά για μεν τα Δικαστήρια, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το σύνολο των διαδικασιών, παρά μόνον διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία ,όμως είναι πλήρης για τα Υποθηκοφυλακεία (Έμμισθα και Άμισθα) και τα Κτηματολογικά Γραφεία.
Είναι λοιπόν «απορίας άξιον» το γεγονός ότι, ευρισκόμενοι εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, χωρίς ακόμα να έχει γίνει άρση του μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων(μάλιστα μόλις χθες ανακοινώθηκε παράτασή του μέτρου ως 4 Μαϊου 2020), η κυβέρνηση προβαίνει σε μια «ιδιαίτερη μεταχείριση» των τραπεζών, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα-πρόσχημα την «δήθεν» προστασία των πολιτών, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι από 1η Μαϊου 2020, παύει και επίσημα να ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η ανησυχία μας για την δυνατότητα από μέρους της πολιτείας, να διασφαλίσει την προστασία των εργαζομένων στα Δικαστήρια, είναι εύλογη, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα και παρά τις «επικοινωνιακές διαβεβαιώσεις» του ίδιου του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, περί έγκαιρης προμήθειας υλικών προστασίας στις δικαστικές υπηρεσίες όλης της χώρας, σε πολλές δικαστικές υπηρεσίες τα υλικά αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμα, ενώ σε άλλες δικαστικές υπηρεσίες οι ποσότητες που εστάλησαν και παρά την σημαντική ενίσχυση των ποσοτήτων αυτών από το Ταμείο της Ο.Δ.Υ.Ε., είναι πολύ λίγες για να καλύψουν τις ανάγκες Δικαστικών Λειτουργών και Δικαστικών Υπαλλήλων.
Επιπλέον, δεν έχει προβλεφθεί καμία διαδικασία ελέγχου των εισερχομένων στα δικαστικά κτήρια, καθώς και αποφυγής του συνωστισμού και συγχρωτισμού μέσα σ΄ αυτά, ενώ δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα καμία γνωμοδότηση επί του θέματος των αρμοδίων υγειονομικών αρχών, ενώ θα έπρεπε η όποια άποψη τους να προηγηθεί της κυβερνητικής εξαγγελίας περί μερικής επαναλειτουργίας».