Τον Ιανουάριο στη Βουλή η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο

Μέσα στον Ιανουάριο θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, υποστηρίζουν στο Υπουργείο Υποδομών.  Ταυτόχρονα προβλέπουν πως εντός του πρώτου εξαμήνου θα έχει υπογραφεί και η σύμβαση για το νέο σύστημα δορυφορικών, αναλογικών, διοδίων, ενώ επισημαίνουν πως ήδη ψηφίστηκαν από τη Βουλή, με ευρύτατη πλειοψηφία, οι αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του νότιου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 και σύντομα ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες στο τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα.

Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι

Για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι   θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης καθώς και Μελέτη, Κατασκευή και Χρηματοδότηση των οδικών συνδέσεων αυτού».

Την κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – GMR.

Με τη θετική ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και την κύρωση της από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ξεκινά η υλοποίηση «ενός έργου συμβατικού αντικειμένου πάνω από 520.000.000 ευρώ. Με την έναρξη του έργου δημιουργούνται άμεσα 1.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και πολλαπλάσιες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και την περίοδο που θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και οι χρήσεις».

Στο Υπουργείο Υποδομών υποστηρίζουν πως πέτυχαν «για πρώτη φορά το Δημόσιο να διατηρήσει ισχυρή παρουσία σε μια εξαιρετικής σημασίας επένδυση, τόσο στη φάση της υλοποίησης όσο και στη λειτουργία του αεροδρομίου, με συγκεκριμένα οφέλη για την τοπική κοινωνία. Έτσι:

  • το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας του νέου αερολιμένα αυξήθηκε στο 46%.
  • το ανταποδοτικό τέλος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυξήθηκε στο 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων του αερολιμένα, τόσο για τον Δήμο Μίνωα Πεδιάδος όσο και για τους όμορους Δήμους.
  • η ύπαρξη εκθεσιακού χώρου για τις τοπικές εταιρείες και προϊόντα
  • οι οδικές συνδέσεις του αεροδρομίου τόσο με τον ΒΟΑΚ, όσο και με το νότιο οδικό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι ήδη διασφαλίστηκε χρηματοδότηση για το χωροταξικό σχέδιο της ευρύτερης περιοχής.