Ο κ. Γιάννης Πεϊνίρης αγάπησε την πυρογραφία όταν έμεινε άνεργος

Εργολάβος οικοδομών μένει άνεργος και σε μία… μαγική στιγμή αλλάζει η ζωή του, ένας νέος δρόμος ανοίγεται μπροστά του, αυτός της πυρογραφίας.

Ο κ. Γιάννης Πεϊνίρης, με καταγωγή από το Ηράκλειο που μένει μόνιμα στο Ρέθυμνο, διηγείται στην «Π» μία ιστορία που ξεκινά όπως ξεκινούν πολλές την περίοδο της κρίσης.

Ωστόσο, κάπου στη μέση αποφάσισε να γεμίσει πιο δημιουργικά τον χρόνο του και σήμερα έχει να παρουσιάσει μία σειρά από μοναδικά έργα, μεταξύ αυτών και πολλές αγιογραφίες, που μάλιστα βρίσκονται και σε ναούς.

Τυχαία έγινε η αρχή

«Η ενασχόλησή μου με την πυρογραφία ξεκίνησε λόγω ανεργίας. Καθόμουν στο σπίτι, στο δωμάτιό μου, με ένα απλό μαχαίρι της κουζίνας και σκάλιζα ένα ξύλο, με τη μύτη του μαχαιριού έξυνα το ξύλο. Λίγη ώρα αργότερα κατάλαβα τι ήθελα να κάνω, ήθελα να φτιάξω το πρόσωπό μου, όπως και έγινε» θυμάται την πρώτη επαφή του με την πυρογραφία.

Το πρώτο διάστημα που ασχολήθηκε με την τέχνη, όταν ακόμα σκάλιζε το ξύλο, χωρίς να πυρώνει τη μύτη του μαχαιριού, βρέθηκε στο Ηράκλειο και είδε μία έκθεση στην πλατεία Ελευθερίας.

Είδε μία εικόνα πυρογραφίας και σκέφτηκε να αρχίσει να πυρώνει το μαχαίρι για να καίει το ξύλο. Τότε έβαλε στοίχημα ότι θα καταφέρει να φτιάξει ανάλογο έργο και το κέρδισε. Είναι αυτοδίδακτος, ποτέ του δεν παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και κανείς δεν του έδειξε κάποια τεχνική.

Σε μικρή ηλικία δεν είχε… αποκαλύψει το ταλέντο του και ο ίδιος δεν γνώριζε την κλίση του, μέχρι που έφτασε τα 40.
Φαίνεται όμως ότι η οικογένεια είναι καλλιτεχνικής φύσης, αφού η αδελφή του έχει σπουδάσει καλές τέχνες.
Αγιογραφίες

Η μεγάλη του αγάπη είναι οι αγιογραφίες. Είναι, εξάλλου ένας τρόπος να εκφράζει την πίστη του στο Θεό. Ο κ. Πεϊνίρης ανακάλυψε την πυρογραφία σε μία δύσκολη περίοδο στη ζωή του, όταν έμεινε άνεργος, χώρισε από τη σύζυγό του, με την οποία έχει ένα γιο, και αντιμετώπισε μία περιπέτεια υγείας.

Ο κ. Γιάννης Πεϊνίρης αγάπησε την πυρογραφία όταν έμεινε άνεργος
«Με ένα καμινέτο πύρωνα τη μύτη του μαχαιριού, έκαιγα το ξύλο σταλιά- σταλιά και έφτιαξα μία εικόνα της Παναγίας. Την έχω δωρίσει στην εκκλησία Παναγιά Ελευθερώτρια στο Ρέθυμνο» αναφέρει. Έργο του βρίσκεται ακόμα, στην Παναγία Χαρακιανή, ενώ ο κ. Πεϊνίρης έχει προσφέρει μία εικόνα της Θεοτόκου σε ναό της Τήνου.

Ο κ. Πεϊνίρης, ο οποίος εργάζεται σήμερα ως διανομέας, δημιουργεί και άλλα έργα, με παραστάσεις καραβιών αλλά και πρόσωπα, όπως του Νίκου Ξυλούρη, του Στέλιου Καζαντζίδη και του Στράτου Διονυσίου.

«Είναι ένα είδος ζωγραφικής που δε συγχωρεί το λάθος.

Αν κάνεις λάθος στο ξύλο, το πετάς, δεν μπορείς να το διορθώσεις με γυαλόχαρτο, φαίνεται. Πρώτα σχεδιάζω με μολύβι και μετά προχωράω» περιγράφει.

Έργα του κ. Πεϊνίρη μπορεί να δει κανείς στη σελίδα του https://www.facebook.com/pyrographyandreligiousart/

ή να επικοινωνήσει μαζί του στο email: [email protected]