Από το Τμήμα Πρασίνου και συγκεκριμένα από τον γεωπόνο MSc, PhD κ.Εμμανουήλ Τραντά, τομεάρχη Τμήματος Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου Δήμου Ηρακλείου λάβαμε μια απάντηση στο κείμενο του κ. Μανώλη Θαλασσινάκη με τίτλο «Ο Δήμος Ηρακλείου μισεί το πράσινο (ψηφίστε τον)».
Αναλυτικότερα το κείμενο του κ. Τραντά έχει ως εξής:
«Κ. Θαλασσινάκη,
βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να απαντήσω σε ένα κείμενο για να αποπέμψω από πάνω μου/μας τη μομφή για έλλειψη επιστημονικότητας. Αυτό το οποίο εξαρχής έχω να παρατηρήσω είναι ότι ενώ γράψατε πολλά για τις «αντιεπιστημονικές» πρακτικές που εφαρμόστηκαν δεν συνοδέψατε το κείμενο σας με φωτογραφίες όλης της νησίδας ώστε να φαίνεται πως παραδόθηκε η νησίδα μετά το τέλος των εργασιών, παρά αρκεστήκατε στην παρουσίαση μιας μόνο φωτογραφίας με ένα βαριά κλαδεμένο δέντρο Γιούκας, προφανώς για να δημιουργήσετε εντυπώσεις.
Αν και θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω το χρόνο μου για πιο παραγωγικές εργασίες θα προσπαθήσω να εξηγήσω την σκοπιμότητα των εργασιών που έγιναν στη νησίδα παραθέτοντας και τις «ξεχασμένες» φωτογραφίες.
Όσο αφορά το κλάδεμα των δέντρων στο οποίο αναφερθήκατε, τα πράγματα δεν είναι όπως επιλέξατε να τα παρουσιάσετε. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, έγινε ήπιας μορφής αφαίρεση φυλλικής επιφάνειας ώστε να επιτραπεί η είσοδος στο εσωτερικό φωτός και αέρα, γεγονός που θα αποτρέψει την ξήρανση αλλά και πολλές προσβολές από ασθένειες.
Το αποτέλεσμα είναι παντελώς σε αντίθεση με αυτό που αναφέρεται στο κείμενο σας για δημιουργία σεληνιακού τοπίου· η κάλυψη επιφάνειας με πράσινο στη νησίδα σακλαμπάνη είναι μεγαλύτερη από την επιφάνειας της, μακάρι να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αντίστοιχο πράσινο στη σελήνη.
Αυτού του τύπου η επέμβαση είναι καθόλα σύμφωνη με την Εθνική Τεχνική Προδιαγραφή (10-06-04-01) του υπουργείου που αφορά τα Φυτοτεχνικά Έργα σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνεται: «η επιλεκτική αφαίρεση κλάδων με σκοπό την αύξηση διείσδυσης του αέρα και του φωτισμού στο εσωτερικό της κόμης, ταυτόχρονη διατήρηση της δομής και του σχήματος του δέντρου.
Με τη μείωση της πυκνότητας του φυλλώματος, μειώνεται η αντίσταση του δέντρου στον άνεμο και συνεπώς αυξάνεται η σταθερότητα του. Για την αποφυγή καταπόνησης του δένδρου και υπερβολικής παραγωγής λαίμαργων βλαστών, δεν πρέπει να αφαιρείται πάνω από το 1/4 των ζωντανών βλαστών ανά κλάδεμα.
Η αφαίρεση βλάστησης θα γίνεται και εσωτερικά και εξωτερικά της κόμης, με τρόπο ώστε να διατηρείται η ισορροπία της βλάστησης και στους κλάδους και συνολικά στην κόμη». Όσον αφορά την κεντρική φωτογραφία του άρθρου, στην οποία στηρίζεται ολόκληρη η μομφή, στο δέντρο της Γιούκα. Το συγκεκριμένο δέντρο, είναι ξενικό, ιδιαίτερα επιθετικό και δημιουργεί πρόβλημα σε όποιο σημείο φυτεύεται λόγω της έντονης δευτερογενούς ανάπτυξης (κατά πάχος) του βλαστού.
Αντί να απομακρυνθεί το συγκεκριμένο δέντρο από το σημείο, αποφάσισα ότι θα ήταν σκόπιμη η ανανέωση του με ενός τύπου αυστηρό κλάδεμα, με στόχο την μείωση των προβλημάτων που δημιουργούσε στο χώρο και φυσικά την ανανέωση της βλάστησης. Αυτή η πρακτική δεν είναι άγνωστη σε όσους ασχολούνται με το αντικείμενο και φυσικά είναι σύμφωνη με την Εθνική Τεχνική Προδιαγραφή (10-06-04-01): «3.4.1. Κλάδεμα ανανέωσης.
Αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών βλαστών του φυτού, με στόχο την ανανέωση της βλάστησης. Κατά την αφαίρεση πολλών κλάδων πρέπει να δοθεί μέριμνα ώστε να μείνουν αρκετοί οφθαλμοί, για να μπορεί το φυτό να βλαστήσει». Σημειώστε ότι η επιλογή του σημείου της τομής έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μείνουν στο υπόλοιπο τμήμα τουλάχιστον 3 ενεργοί οφθαλμοί.
Παρόμοια προσέγγιση έγινε σε άλλο ένα δέντρο Γιούκα στο οποίο είναι πολύ περισσότερο εμφανείς οι νέο-αναπτυσσόμενοι οφθαλμοί (και άρα δεν έκαναν για το πρωτοσέλιδο). Αν ο μόνος μας στόχος, όπως λέτε, ήταν να καταστρέψουμε τα δέντρα Γιούκας θα κάναμε το ίδιο και σε παραπλήσιο δέντρο το οποίο το αφήσαμε ανέγγιχτο ακριβώς επειδή δεν βρήκαμε ενεργοποιημένους οφθαλμούς.
Συμπερασματικά, στη νησίδα Σακλαμπάνη έγινε πολύ καλή δουλειά από τεχνική άποψη, ακολουθώντας πάντα το πνεύμα που θέτουν οι εγκεκριμένοι κανονισμοί».