Την κατηγορηματική αντίθεσή του στη διαγωνιστική διαδικασία Φωτοβολταϊκών Σταθμών στην Κρήτη εκφράζει το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου με επιστολή του προς στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, και το Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. κ. Αναστάσιο Μάνο.
Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε η όλη διαδικασία, καθώς η επιτυχή υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ήταν το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας, το Επιμελητήριο εκφράζει την αντίθεσή του στις διαγωνιστικές διαδικασίες με χρονική προτεραιότητα, που δεν εξασφαλίζουν κάποιο ποιοτικό ή αδιάβλητο κριτήριο, και θεωρούμε δίκαιο και αξιοκρατικό.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη σχετική επιστολή, «ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την απόκτηση άδειας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 400 KW στην Κρήτη έλαβε χώρα στις 25.10.2022 μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.. To μοναδικό κριτήριο ως προς την επιτυχή υποβολή της αίτησης στην ως άνω ηλεκτρονική πλατφόρμα, ήταν το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας – ταχύτητας.
Αρκετές ειδικότητες μηχανικών απαιτούνται για την προετοιμασία και την υποβολή αίτησης στη διαγωνιστική διαδικασία. Δυστυχώς και σε αυτή τη διαδικασία αντιμετωπίσαμε προβλήματα και αδικίες που έχουμε ήδη αξιολογήσει ως άδικα στο παρελθόν, όπως καταγράφηκαν κατά την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος «εξοικονομώ κατ`οίκον».
Το μόνο θετικό στοιχείο που υπήρχε, όχι στο βαθμό που υποστηρίζουμε, ήταν η αποδοχή αιτήσεων στο 200% του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, ώστε τη θέση από απορριπτέες αιτήσεις να μπορούν να τις καταλάβουν επιλαχόντες, διατηρώντας βέβαια επιφυλάξεις και για το 200%.
Η λογική της ταχύτητας στις αιτήσεις δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο και καθοριστικός παράγοντας για την αξιοποίηση του ηλεκτρικού χώρου στη χώρα. Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που θα μπορούσε να διατυπώσει η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. με πιο εξειδικευμένες προμελέτες, οικονομοτεχνική σκοπιμότητα των επενδύσεων, απαίτηση επέκτασης δικτύου, κτλ. ώστε να έχουν προτεραιότητα οι πιο ώριμες και αποδοτικές επενδύσεις με το μικρότερο αποτύπωμα. Ας αναλογιστούμε πόσες πιο ώριμες αιτήσεις για υλοποίηση έργων μπορεί να έχουν απορριφθεί λόγω του περιορισμένου χρόνου που το σύστημα δεχόταν αιτήσεις.
Ως εκ τούτου στη λογική της ταχύτητας δεν φάνηκε να αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των αυτοματοποιημένων συστημάτων για τη συμπλήρωση της φόρμας. Για το λόγο αυτό, έκαστος πιστοποιημένος χρήστης όφειλε, κατά την είσοδο του στην εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα, να δηλώσει υπευθύνως, υπογράφοντας ηλεκτρονική Υπεύθυνη Δήλωση με το εξής περιεχόμενο: «Συνεχίζοντας στην είσοδο μέσω ΓΓΠΣ (taxisnet)/επιβεβαίωση για υποβολή της αίτησης σύνδεσης δηλώνω υπεύθυνα ότι δεν είμαι ρομπότ».
Στη διαδικασία είναι πολύ πιθανό ότι έγινε παράνομη χρήση ρομποτικών λογισμικών από κάποιους εκ των συμμετεχόντων, καθώς υπάρχουν αιτήσεις που κατατέθηκαν σε διάρκεια ενός λεπτού ή και λιγότερο, πράγμα ανθρωπίνως αδύνατο. Τα ρομπότ προφανώς δημιούργησαν συνθήκες απόλυτης έλλειψης ισονομίας και νόθευσης των συνθηκών ανταγωνισμού μεταξύ των ενδιαφερομένων.
Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., όφειλε και οφείλει να διασφαλίσει την τήρηση των διαδικασιών που η ίδια έθεσε, μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και τήρησης της αρχής της νομιμότητας και της ισονομίας. Συνεπώς η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε οφείλει να εντοπίσει και να αποκλείσει από το διαγωνισμό τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν με χρήση λογισμικού «ρομπότ».
Ως Δ.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τμήματος Ανατολικής Κρήτης θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στις διαγωνιστικές διαδικασίες με χρονική προτεραιότητα, που δεν εξασφαλίζουν κάποιο ποιοτικό ή αδιάβλητο κριτήριο, και θεωρούμε δίκαιο και αξιοκρατικό, για τις επόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες και προγράμματα που θα τρέξουν στο μέλλον, να ορίζονται αδιάβλητες διαδικασίες με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης που θα προάγουν την ισονομία αλλά και τις πιο ορθά τεκμηριωμένες αιτήσεις-προτάσεις».