Το ζήτημα των υποκλοπών αποτελεί «πολύ σημαντικό πλήγμα για τον κοινοβουλευτισμό» και είναι «δημοκρατική εκτροπή», τόνισε προχθές μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Βούτσης, στην ομιλία του, στην εκδήλωση που οργάνωσε ο πολιτισμικός φορέας « Συμπόσιο Πολιτισμού» στην αίθουσα του Πολύκεντρου του Δήμου Ηρακλείου.
Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα του «καθεστώτος» Μητσοτάκη, το οποίο δεν πρόκειται για παρακράτος, δήλωσε ο κ. Βούτσης, με θύλακες που δρουν εκ παραλλήλου ή εν αγνοία των αρμοδίων, το παρακράτος βρίσκεται στο Μαξίμου. Εν συνεχεία ο ίδιος ομιλητής αναφέρθηκε στον ρόλο των συστημικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία έθαψαν το σκάνδαλο και τις μεγάλες διαστάσεις του κάνοντας «καλλωπισμό» στον κ. Μητσοτάκη και προσπαθώντας να μη φτάσει η ενημέρωση για το σκάνδαλο στον κόσμο. Χαρακτήρισε «στημένο» και «ύβρις» το γεγονός πως ο κόσμος δεν ασχολείται με τα κορυφαία θέματα της Δημοκρατίας.
Ο κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος, τόνισε εμφατικά πως με τις υποκλοπές παραβιάστηκε η συμφωνία της Γ ΄Ελληνικής Δημοκρατίας που ισχύει από το 1975, ότι δεν υπάρχει εσωτερικός εχθρός, «όπως και ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι εσωτερικός εχθρός». Το παρακράτος «μπήκε στην καρδιά του Μαξίμου», «το παρακράτος έγινε κεντρικό κράτος στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πολιτικός διανοητής.
Στην ιστορία των προέδρων των ΗΠΑ, παραιτήθηκε μόνο ο πρόεδρος Νίξον με το σκάνδαλο των υποκλοπών και αν οι κυβερνώντες στην Ελλάδα ήταν στην Αμερική θα είχαν «πέσει με τον πιο παταγώδη τρόπο» ισχυρίστηκε ο κ. Χριστόπουλος. Ο ίδιος ομιλητής είπε πως η χώρα μας «έχει γίνει διεθνές εργαστήριο των παράνομων υποκλοπών», για να ζητήσει την παραίτηση του κ. Μητσοτάκη ως διέξοδο της Δημοκρατίας, με το εξής επιχείρημα: Οι πολιτικές ευθύνες στην Δημοκρατία αφορούν τα αιρετά πρόσωπα, Μητσοτάκης κ.λ.π., όχι τους μετακλητούς.
Διέξοδος είναι η παραίτηση του προϊσταμένου της ΕΥΠ, που επέλεξε την «θεσμική καινοτομία» να γίνει ο πρωθυπουργός προϊστάμενός της. Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και αυτό δεν σημαίνει εκλογές. Παραίτηση Μητσοτάκη είναι μια θεσμική διέξοδος που δίνει το Σύνταγμα, κατέληξε ο κ. Χριστόπουλος.