«Αγκάθι» στα χέρια της Τεχνικής Υπηρεσίας αποδεικνύεται το έργο της άρδευσης που τελεί υπό την ευθύνη της, αφού ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα των οφειλών, ενώ αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση η εξεύρεση κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών και η αντικατάσταση των αρδευτικών υποδομών. Αυτό σημειώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης με δηλώσεις του στην «Π», υπογραμμίζοντας ότι στον σχεδιασμό της νέας χρονιάς η στόχευση που έχει τεθεί είναι να αξιοποιηθεί συνολικά η τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, ώστε να καλύπτεται η άρδευση όλου του αστικού πρασίνου και παράλληλα να διοχετευτεί σε αγροτικές εκτάσεις στο νότια γεωγραφικά όρια του Δήμου Ηρακλείου και συγκεκριμένα στις περιοχές των Βασιλειών, του Μαραθίτη της Σύλλαμου του Άγιου Βλάσση, του Άγιου Σύλλα και της ευρύτερης περιοχής του Τεμένους.
Όπως εξηγεί, για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού απαιτείται ένα ποσό της τάξεως του μισού εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα γίνει προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Τρίτσης», με την προοπτική ότι θα δοθεί διέξοδος στην άρδευση δεκάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών.
Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, το βασικό πρόβλημα που υπάρχει με τη διαχείριση της άρδευσης είναι ότι η λειτουργία της έχει αυστηρά ανταποδοτικό χαρακτήρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα έργα που προγραμματίζονται θα πρέπει να είναι αντίστοιχα των εισπράξεων που γίνονται. «Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι η Τεχνική Υπηρεσία παρέλαβε τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, ενώ υπάρχει ένα οικονομικό άνοιγμα το οποίο είναι απότοκο μιας μακροχρόνιας πολιτικής διαχείρισης που σήμερα δεν είναι απλό πράγμα να αντιμετωπισθούν οι παρενέργειες της. Αναθέσαμε δύο μεγάλα έργα που αφορούσαν στην αντικατάσταση δικτύων για τα οποία δαπανήθηκε ένα ποσό της τάξεως των 96 χιλιάδων ευρώ, ενώ αντίστοιχα για την αντιμετώπιση ζημιών που προκλήθηκαν δαπανήθηκαν 70,7 χιλιάδες ευρώ.
Ωστόσο οι δύο αυτοί κρίσιμοι τομείς που αφορούν στην ανάγκη ανανέωσης τους εξοπλισμού των δικτύων σε συνδυασμό με τις συνεχείς ανάγκες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση ζημιών». Ο κ. Αναστασάκης σημειώνει ότι με ελάχιστα έσοδα γίνεται προσπάθεια να αντιμεωτπιστεί μια δύσκολη κατάσταση στον κρίσιμο και κεντροβαρή τομέα της άρδευσης. «Μας λείπουν χρήματα και προσπαθούμε να καλύψουμε πολύ σοβαρές ανάγκες για τις οποίες θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα για να μπορέσουμε να αντέξουμε τις πιέσεις και γίνεται πολύ συγκροτημένη προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή όποιας άλλης δεξαμενής από όπου μπορούν να αντληθούν κονδύλια».