Ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός
Ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός

Ένα οριοθετημένο πλαίσιο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής συνεργασίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες» απευθυνόμενη προς το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινό τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αν επιθυμεί μια πραγματικά ισότιμη προγραμματική συνεργασία, που θα σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα και την αυτοτέλεια των παρατάξεων, υπάρχουν λύσεις που ξεπερνούν τα παραπάνω εμπόδια και στις οποίες η παράταξη μπορεί να συμβάλλει.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο σχετικό κείμενο, «η προγραμματική συμφωνία μεταξύ των παρατάξεων για την διατύπωση των κοινών μας στόχων και πλαισίου συνεργασίας πρέπει να διασφαλίσει την  κοινή προγραμματική συνεννόηση, με συγκλίσεις και υπερβάσεις στην οποία θα περιλαμβάνονται έργα, δράσεις και ενέργειες της νέας δημοτικής Αρχής. Το συνεκτικό αρχικό κείμενο, θα πρέπει να αναλυθεί και να μετουσιωθεί σε πρόγραμμα έργων και στόχων με ιεραρχήσεις και όραμα άμεσα από μία κοινή, των παρατάξεων ομάδα. Είναι δε απαραίτητη η σύνταξη τετραετούς επιχειρησιακού προγράμματος.

Στην προγραμματική συμφωνία θα πρέπει να αναφέρεται ρητά  ότι ύδρευση και καθαριότητα είναι δημόσια κοινωνικά αγαθά, περιγράφονται σχεδιασμούς και μέτρα, που υπηρετούν τον παραπάνω στόχο. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίνεται στην αποτελεσματική κοινωνική πολιτική του Δήμου, που θα προσπαθεί να υλοποιεί αυτοτελώς δικές του πολιτικές δράσεις όπως, νέοι παιδικοί σταθμοί, ξενώνας αστέγων, φροντίδα και μέριμνα της τρίτης ηλικίας, στήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας, μέτρα κατά της ανεργίας, αλλά και να αξιοποιεί αποτελεσματικά κεντρικές ή ευρωπαϊκές κοινωνικές δράσεις και προγράμματα. Θα προκρίνει τον  ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου προσφέροντας υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τους δημότες όπως ενημερότητα, πληρωμές, κυκλοφορία, στάθμευση, ΤΑΠ, κλπ. Η απλούστευση και προσαρμοστικότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι θεμελιώδες ζήτημα για την εξυπηρέτηση των δημοτών, επισκεπτών και θα πρέπει να γίνεται απλά, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Θα προτείνει την εφαρμογή εσωτερικής (ενδοδημοτικής) αποκέντρωσης με  ουσιαστική ενίσχυση κοινοτήτων, διαμερισμάτων οικονομικά και θεσμικά με στόχο την ανάπτυξη τους, την προβολή και αξιοποίηση τους παραγωγικά, τουριστικά και οικονομικά  Άμεση δρομολόγηση δράσεων για αποπεράτωση των έργων που καθυστερούν και άλλων που έχουν προγραμματιστεί ώστε να  σχεδιαστούν παρεμβάσεις στο σύνολο του δήμου για αναπλάσεις, διανοίξεις, επίλυση καθυστερήσεων έγκρισης σχεδίων πόλης, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ενίσχυση πράσινου κλπ.Θα αναφέρεται στον ιδιαίτερο ρόλο και την ενίσχυση που πρέπει να διαδραματίσει η Βικελαία  Δημοτική Βιβλιοθήκη με προσθήκη του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και σχεδιασμού προβολών και δράσεων που θα την οδηγήσουν ξαναν  στην πρώτη γραμμή του πολιτιστικού ενδιαφέροντος αναδεικνύοντας την πολιτιστικό σημείο αναφοράς.

Η προγραμματική συμφωνία δεν αποτελεί προγραμματική παράταξη αλλά κοινό προωθητικό  κείμενο παρατάξεων που συμφωνούν για την δημοκρατική διακυβέρνηση του Δήμου με εσωτερική δημοκρατία και διακριτό αυτοτελή ρόλο σε κάθε παράταξη .

Ο ρόλος του Δημάρχου είναι ξεχωριστός και ουσιαστικός στην δυνατότητα  υιοθέτησης και υλοποίησης όλων των παραπάνω. Οι αρμοδιότητες του ορίζονται από τον νόμο, δεν αμφισβητούνται και  ο τρόπος εφαρμογής καθορίζει και το βάθος της δημοκρατίας.

Η δυνατότητα ενιαίας εμφάνισης και παρέμβασης των παρατάξεων της προγραμματικής συμφωνίας, είναι κάτι θεμιτό για την κατοχύρωση και προώθηση των στόχων, προϋποθέτει όμως συμπληρωματικές  και αποτελεσματικές συμφωνίες που αναγνωρίζουν τον αυτοτελή ρόλο, δεν είναι συγκρουσιακές αλλά υπερβατικές και κυρίως υλοποιούνται από εγνωσμένης αξίας και αποτελεσματικότητας  πρόσωπα.

Οι Ενεργοί Πολίτες προσεγγίζουν αυτή την προσπάθεια θετικά με σεβασμό στην διαφορετικότητα κάθε παράταξης και προσώπου, θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια προωθητικής συνεργασίας, διευκρινίζοντας ότι το παραπάνω κείμενο είναι διαφορετικό από τις προγραμματικές μας θέσεις, είναι  το όριο αυτής της συνεργασίας».