Μια νέα μεγάλη παρέμβαση ξεκινά σύντομα στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου αυτή τη φορά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που δρομολογεί την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου θωράκισης του από τον κυματισμό, στο κτήριο όπου στεγάζεται στην παραλιακή οδό.
Όπως είναι γνωστό όλο το παραλιακό τμήμα της πόλης, το οποίο διαχρονιά δεν έχει συντηρηθεί με ένα συγκροτημένο τρόπο έχει υποστεί μεγάλες σπηλαιώσεις, ενώ παράλληλα έχουν καταγραφεί υποσκαφές των ενετικών τειχών σε πολλά σημεία, με αποκορύφωμα τη θεαματική υποχώρηση της παραλίας του Δερματά, που πρόσφατα αποκαταστάθηκε.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το οποίο βρίσκεται στην προμετωπίδα της παραλιακής ζώνης, έχουν προκληθεί σημαντικά προβλήματα ειδικά όταν εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν καταστροφές.
Όπως τονίζει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Νίκος Πουλακάκης διαχρονικά το κτήριο έχει υποστεί αρκετές ζημιές, άλλες μεγαλύτερες και άλλες μικρότερες από τον έντονο κυματισμό.
Ωστόσο αυτό το οποίο εξελικτικά διαπιστώθηκε ήταν ότι τα εξωτερικά τοιχία του κτηρίου έχουν υποστεί φθορές οι οποίες εάν προοπτικά συνεχιστούν ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στατικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η παρέμβαση αυτή η οποία έχει σκοπό να αποτρέψει τα προβλήματα αυτά και παράλληλα να θωρακίσει το κτήριο που στεγάζει την έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
Η διευθύντρια της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Λένα Μπορμπουδάκη, σημειώνει ότι διαδικαστικά προχωρά η υπογραφή της σύμβασης με τον μελετητή και επιβλέποντα του έργου.
Συγκεκριμένα την ερχόμενη Τρίτη 23 του μήνα, έχει προγραμματιστεί η υπογραφή της ανάθεσης του έργου.
Ειδικότερα, η σύμβαση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επικαιροποίηση των μελετών, την έκδοση τευχών δημοπράτησης και τη δημοπράτηση του έργου, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Λιμενικού Έργου ως το τέλος του 2019.
Η ίδια σημειώνει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο θωράκισης του κτηρίου το οποίο είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί, καθώς εντείνεται το πρόβλημα των σπηλαιώσεων όταν σημειώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα.
Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που έχουν καταγραφεί και ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει σε κάθε κακοκαιρία, όπου ο έντονος κυματισμός έχει σαν αποτέλεσμα την αποκόλληση βράχων που πέφτουν με δύναμη πάνω στο κτήριο και μοιραία έχει υποστεί ζημιές.
Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα να υπάρξει μια ασπίδα προστασίας για το κτήριο του Μουσείου όπως αυτονόητα θα πρέπει να γίνει για το σύνολο του παραλιακού μετώπου το οποίο θα πρέπει να προστατευθεί από τον έντονο κυματισμό.
Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διερεύνηση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής στα ενετικά τείχη και στο δυτικό παραλιακό μέτωπο, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ηρακλείου και του ΙΤΕ . Η έρευνα αυτή έχει καταγράψει
θεαματικές σπηλαιώσεις του ενετικού τείχους στο Κούλε και στο λιμενικό περίπτερο, όπως επίσης και στη διαδρομή κατά μήκος του παραθαλάσσιου τμήματος του ιστορικού μνημείου που αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο σημεία .
Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στις μεταβολές της ακτογραμμής μεταπολεμικά από τα οποία προκύπτει μεταξύ άλλων ότι το πλάτος της παραλίας του Δερματά το 1945 ήταν 41 μέτρα και σήμερα δεν ξεπερνά τα 8 μέτρα!