Το μνημείο του παλικαριού της Κρήτης Λούη Τίκα στις ΗΠΑ έκρυβε πολλά ευρήματα

Ο αγώνας  των βιομηχανικών εργατών στα ορυχεία της οικογένειας των Ροκφέλερ, στο Λάντλοου  στις αρχές του 20ου αιώνα που βάφτηκε με αίμα το 1914 είχε ως πρωτεργάτη,τ ο παλικάρι από την Κρήτη, Λούη Τίκα.

Πρόκειται για τον Ηλία Σπαντιδάκη, ο οποίος  από τη Λούτρα Ρεθύμνου όπου γεννήθηκε  το 1886 βρέθηκε μετανάστης στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1900, υιοθετώντας  το όνομα Λούης Τίκας.

Για τη θυσία του Κρητικού παλικαριού έχει στηθεί ένα μνημείο προς τιμήν του στο  Λάντλοου, όπου όπως τονίζει ο ανιψιός του Γιώργος Σταυρουλάκης, οικονομολόγος και συγγραφέας, πρόσφατες εργασίες  συντήρησης του παλιού σκυροδέματος του κελαριού  που κατέρρεε έφεραν στο φως μια σειρά από σημαντικά ευρήματα.

Μπροστά από το μνημείο   βρίσκεται ένα από τα ορύγματα που έριξαν κηροζίνη οι στρατιώτες. Εκεί κάηκαν έντεκα παιδιά και τέσσερις γυναίκες ενώ σώθηκε μια γυναίκα που ήταν έγκυος. Κατά τις πρόσφατες εργασίες συντήρησης   αποκαλύφθηκε   στον εξωτερικό πήλινο τοίχο μια ασπίδα χαραγμένη έχοντας  στο μέσον ένα μεγάλο σταυρό.

Από την αρχαιολόγο  Karin Larkin βρέθηκε επίσης ο πάσσαλος που στήριζε τη σκηνή και διακρίνεται η καμένη επιφάνεια του εδάφους.

Ο ανθρωπολόγος του πανεπιστημίου του Ντένβερ Dean Saitta ανέσυρε επίσης πολλά αντικείμενα των απεργών ανθρακωρύχων.

Ο διευθυντής της Ένωσης Ανθρακωρύχων Αμερικής (UMWA) Bob Butero δήλωσε: “Αυτό το έδαφος είναι ιερό και η απεργία του 1914 τράβηξε την προσοχή του έθνους στις θανατηφόρες συνθήκες που επικρατούσαν τότε στα ανθρακωρυχεία.

Ο Λούης Τίκας ήταν η αφορμή να θεσπίσει το κράτος νόμους και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων και για να αμείβονται με δίκαιους μισθούς και να απολαμβάνουν σήμερα την ελευθερία και τα δικαιώματά τους”.