πυροσβεστική δάσος πυρκαγιά

Η ισχύς εν τη ενώσει… Αυτό ήταν το συμπέρασμα αλλά και το ζητούμενο στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (ΠΕΣΟΠΠ/ΠΕΗ), στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας, με θέμα: «Σχεδιασμός δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2024, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η άσκηση «Μίνωας» που προηγήθηκε στο νησί για την αντιμετώπιση ενός ισχυρού σεισμού, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, άνοιξε ακόμα περισσότερο τον δρόμο για την αναγκαιότητα της άμεσης και σωστής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και για τις δράσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά οι δασικές πυρκαγιές στη διάρκεια ενός καλοκαιριού, το οποίο όλοι εκτιμούν ότι θα είναι από τα δυσκολότερα που έχει βιώσει η Κρήτη.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Ηρακλείου, Γιώργος Δημητρακούδης, μιλώντας στην «Π» τόνισε ότι στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο της άμεσης επέμβασης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σημειώνοντας ότι χρόνο με τον χρόνο η συνεργασία των υπηρεσιών γίνεται όλο και καλύτερη, με κοινό στόχο την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος

sinendriasi-politiki-prostasia-foties
Η καλή συνεργασία των φορέων φάνηκε και από τη χθεσινή σύσκεψη

«Συζητήσαμε τα βήματα και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη σταδιακή ενεργοποίηση όλων όσοι εμπλέκονται στην αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς, ανάλογα με το συμβάν. Η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία, ως άμεσα εμπλεκόμενες, αλλά και οι άλλες υπηρεσίες, θα είναι σε επιφυλακή για την όσο το δυνατόν πιο άμεση αντιμετώπιση, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι οδηγίες που θα δίνονται προς τους πολίτες».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πολύτιμη βοήθεια, εκτός από τους δήμους με την παροχή υδροφόρων και άλλων μέσων, και από το ΕΚΑΒ, τους εθελοντές και όλους όσοι θα αναλάβουν δράση την ώρα που θα απαιτηθεί

sinedriasi-politiki-prostasia-
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης Γιώργος Τσαπάκος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου Γιάννης Λεονταράκης, ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης Μανόλης Παραβολιδάκης, διευθυντικά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών καθώς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Στρατού, εθελοντικών οργανώσεων και των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Για μεγάλη ανταπόκριση των υπηρεσιών και των φορέων έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Ο Νίκος Συριγωνάκης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία και την συνεργασία. Σημείωσε πως κοινός σκοπός όλων είναι η καλή και έγκαιρη προετοιμασία στην αντιπυρική περίοδο που διανύουμε, η ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων, εμπειριών, με πρώτο στόχο να θωρακιστεί η Κρήτη σε επίπεδο πρόληψης και προετοιμασίας για τη βέλτιστη αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων.