Με αφετηρία την Κρήτη ξεκίνησε η κούρσα διάδοσης μηνυμάτων για την οδική ασφάλεια και την οδική συμπεριφορά στο πλαίσιο του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις το οποίο διοργανώθηκε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και την Motorsport Greece και με συνδιοργανωτή τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.
Mε επίκεντρο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα που σχετίζονται με την προώθηση καλών πρακτικών και μηνυμάτων για την οδική ασφάλεια και συμπεριφορά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021, εκδήλωση στο Λιμάνι του Ηρακλείου, με την προσοχή των Υφυπουργών, των αρμόδιων τοπικών φορέων, των πολιτών και των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού να είναι στραμμένη στα θέματα της οδικής ασφάλειας με την σχεδιαζόμενη προσομοίωση σύγκρουσης (crash test) και απεγκλωβισμού τραυματία.
Η προσομοίωση τροχαίου ατυχήματος με την αναπαράσταση να πραγματοποιείται στην προβλήτα απέναντι από το ενετικό φρούριο του λιμανιού, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την ανάπτυξη σκέψεων και προτάσεων που ανέδειξαν την μάστιγα και τις επιπτώσεις των τροχαίων ατυχημάτων με αρνητικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο αλλά και επεσήμαναν ότι η ενημέρωση, η πρόληψη, η διαπαιδαγώγηση είναι απαραίτητη για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων ώστε να µειωθεί η απώλεια σε άψυχο και κυρίως σε έµψυχο υλικό.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Μηνάς Παπαδάκης, αφού συνεχάρη τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για την πρωτοβουλία της διεξαγωγής μιας σειράς δράσεων σε όλη την Ελλάδα για την οδική ασφάλεια όπως επίσης και για την συγκεκριμένη διοργάνωση, αναφέρθηκε στο ότι «η οδική ασφάλεια χαρακτηρίζει μια κοινωνία και αποτελεί δείκτη πολιτισμού.
Δυστυχώς όμως η τρομακτική και αλόγιστη αύξηση του αριθμού των ατυχημάτων, -34 νεκροί στην άσφαλτο- για το 2021, δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης των τροχαίων ατυχημάτων έχει ο παράγοντας άνθρωπος, με την τριπλή ιδιότητα ως οδηγού – επιβάτη – πεζού και η πιο αποτελεσματική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να γίνει μέσω της κυκλοφοριακής εκπαίδευσής του.
Προϋπόθεση επομένως για την επιτυχία οποιασδήποτε πολιτικής στην οδική ασφάλεια είναι η καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας. Η παιδεία οδικής ασφάλειας, αναφέρεται ότι στην ουσιαστική καλλιέργεια της προσωπικότητας του ατόμου, στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του στον δρόμο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τον εκσυγχρονισμό του oδικού dικτύου της Κρήτης με απαραίτητη προϋπόθεση την κατασκευή του εξαγγελθέντος νέου ΒΟΑΚ καθώς και τη βελτίωση των επαρχιακών και κοινοτικών οδικών δικτύων. Ωστόσο τόνισε ότι η οδική ασφάλεια για όλους μας πρέπει να αποτελεί ένα καυτό κοινωνικό θέμα, το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με την σοβαρότητα που απαιτείται εφαρμόζοντας με συνέπεια τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης».
Η εκδήλωση με τη σχεδιαζόμενη προσομοίωση σύγκρουσης οχήματος ανέδειξε ότι η οδική ασφάλεια δεν είναι μόνο ζήτημα νομοθεσίας, έργων και υποδομών. Απαιτεί βαθιά και ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας και στάσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας, προστατεύοντας το θεμελιώδες δικαίωμά της ζωής.