Από τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου
Από τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Τους ιερούς αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης γιόρτασε χθες το Ηράκλειο με συγκεντρώσεις, ομιλίες, κατάθεση στεφανιών και πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και στην πλατεία Ελευθερίας όπου συγκεντρώθηκε το ΠΑΜΕ, ενώ έγινε κατάθεση στεφανιών στη μνήμη των νεκρών της εργατικής τάξης, τόσο στο μνημείο δίπλα στο Εργατικό Κέντρο, όσο και στα σημεία όπου έπεσαν ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδελφοί Χατζηγεωργίου στο κέντρο της πόλης.

Με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης σε μήνυμά του τονίζει ότι «είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Είναι μια ημέρα που αναδεικνύει, ακόμα περισσότερο, την ανάγκη για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και τη συνολική βελτίωση της καθημερινότητάς τους».

Αντίστοιχα ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σε ανακοίνωση του τονίζει ότι «στον Δήμο Ηρακλείου –με  πνεύμα αλληλεγγύης και με διαρκείς προσπάθειες– βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η συνεχής συρρίκνωση του δυναμικού τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα καθοριστικό ζήτημα, που δεν έχει επιλυθεί εδώ και χρόνια. Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας, ως αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου».

Από τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης σε μήνυμά του αναφέρει ότι «η 1η του Μάη είναι η ημέρα που τιμούμε τους αγώνες της Εργατικής Τάξης.

Είναι η ημέρα μνήμης και τιμής ιδιαίτερα για εκείνους που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για να υπερασπιστούν τα Εργατικά Δικαιώματα, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Συναδέλφωση και την Ειρήνη των λαών.

Σήμερα η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει πως οι κατακτήσεις των Εργαζομένων, βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο οπισθοδρομικών δυνάμεων που επιδιώκουν την συρρίκνωση τους».

Αντίστοιχα ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος για την Πρωτομαγιά σε μήνυμα του αναφέρει ότι «αν η Πρωτομαγιά είχε φωνή, αυτή θα ήταν των ανθρώπων της εργασίας και του μόχθου, των ανέργων και των νέων, των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων. Και αυτό γιατί είναι η φύτρα της κοινωνικής αφύπνισης, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ίσων ευκαιριών.

Η ιστορική μνήμη το επιβεβαιώνει,  υπενθυμίζοντάς μας ότι ο άνθρωπος είναι μέριμνα, για τον οποίο όλοι μας οφείλουμε να επιδείξουμε την απαιτούμενη πρόνοια και το προσωπικό ενδιαφέρον».

Ο δήμαρχος  Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης  με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς τόνισε ότι «είναι μια μέρα μνήμης και τιμής για όλους εκείνους και εκείνες που αγωνίστηκαν για μια κοινωνία καλύτερη και πιο ανθρώπινη. Τιμούμε τους αγώνες που διασφάλισαν για τις επόμενες γενιές δικαιώματα που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα κεκτημένα. Η οικονομική αβεβαιότητα των περασμένων ετών, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ζωές όλων μας, καθιστούν πιο επίκαιρα και διαχρονικά από ποτέ τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς».

Ακόμα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, σε μήνυμά του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σ’αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε τώρα, έχουμε ιερή υποχρέωση να τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης Πρωτομαγιάς του 1924, τον Μάη του ’36, τους 200 της Καισαριανής και τα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης διαχρονικά. Ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, το πέτυχε ο λαός, οι μαχόμενοι υγειονομικοί που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, δεν το πέτυχε η τραγική υποχρηματοδότηση της υγείας.

Μετά τη συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης
Μετά τη συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης

Δεν το πέτυχαν οι πολυεθνικές του φαρμάκου, του ιατρικού εξοπλισμού και των μέτρων προστασίας της υγείας. Δεν το πέτυχαν οι πολυδιαφημιζόμενοι όμιλοι με τις διάφορες “δωρεές” τους, που εξασφάλισαν με τις ΠΝΠ τεράστια κέρδη. Η κυρίαρχη αντίληψη είναι πως οι υπηρεσίας Υγείας πρέπει να παρέχουν κέρδος! Αν δεν έχεις χρήμα, πεθαίνεις. Χιλιάδες περιστατικά διαβάζουμε κάθε μέρα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη.

Έμειναν κυριολεκτικά αβοήθητοι μυριάδες συνανθρώπων μας, θύματα του αιμοβόρου τέρατος που λέγεται καπιταλισμός. Γιατί αυτός είναι ο πραγματικός ιός! Αυτό εδειξε το εγκλημα στα ΤΕΜΠΗ. Την ελπίδα τη γεννά η οργανωμένη πάλη από το πιο απλό πρόβλημα στο πιο σύνθετο, με μόνιμο στόχο μια άλλη κοινωνία που θα μας επιτρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή μας, να μην είναι η δουλειά δουλεία, να υπάρχει δουλειά, να είμαστε υγιείς, να αντέχουμε στις επιδημίες, να υπάρχει σπίτι και κυρίως να έχουμε τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να είμαστε αλληλέγγυοι, με δύο λόγια να ζούμε ανθρώπινα».

 

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Εκεί που έπεσαν οι ήρωες της εργατικής τάξης

Οι Οργανώσεις Ηρακλείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά, κατέθεσαν στεφάνια στα σημεία που έπεσαν οι ήρωες της εργατικής τάξης και συγκεκριμένα στη Ρούσου Χούρδου, όπου δολοφονήθηκε ο αγωνιστής πρόεδρος του ΕΚΗ Στρατής Περγαλίδης και στον πεζόδρομο της Δικαιοσύνης, στο ύψος του σημείου που έπεσε ο Χρήστος Χατζηγεωργίου (παλιό ξενοδοχείο «Πέτρα»).

Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η  Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα ορόσημο για το εργατικό κίνημα, φωτίζει το δρόμο της ταξικής πάλης και της κοινωνικής ανατροπής του σάπιου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, φωτίζει το δρόμο για τη νέα κοινωνία,  το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Όλοι οι ηρωικοί αγώνες στην ιστορία του εργατικού κινήματος, η θυσία των εργατών στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη το Μάη του 1936, των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, ιδιαίτερα οι πρόσφατοι μαζικοί εργατικοί-λαϊκοί αγώνες σε πολλές χώρες της Ευρώπης δείχνουν τονμόνο δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Δείχνουν ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τη μισθωτή σκλαβιά είναι ο δρόμος για την απελευθέρωση συνολικά της ανθρωπότητας από τα καπιταλιστικά δεσμά».