Ρεπορτάζ: Αναστασία Ερμείδου-Γιάννης Χατζησυμεών
«Ναι» στη γενίκευση του μέτρου της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους λένε, σε μεγάλο ποσοστό, οι πολίτες.
Όμως, κακή εντύπωση αφήνει στους πολίτες η «εμμονή» που, σύμφωνα με τους ίδιους, δείχνει η κυβέρνηση στα πρόστιμα για περιπτώσεις παραβάσεων, ενώ θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις, σε μια εποχή που τα οικονομικά των πολιτών πάνε από το κακό στο χειρότερο, χωρίς δική τους ευθύνη. Ως προς το ζήτημα των ελέγχων στις πύλες εισόδου και γενικότερα σε τουρίστες, οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη δυσκολία εφαρμογής αυτών των μέτρων ζητώντας όμως την τήρησή τους κι εκεί χωρίς να νιώσουν ανεπιθύμητοι ή πως κινδυνεύουν οι άνθρωποι που επέλεξαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.
Για τον κ. Κωνσταντίνο Βαβουδάκη η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους είναι απόφαση που αφορά το κοινό καλό. «Όσον αφορά την αυστηροποίηση των μέτρων πιστεύω ότι γίνεται για το καλό όλων μας, καθώς έτσι θα μπορεί να προστατευτεί ο κόσμος από τον ιό. Οπότε, είμαι σίγουρα σύμφωνος με τα συγκεκριμένα μέτρα και έχω εμπιστοσύνη σε όποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση. Όσο αφορά τις εκκλησίες, ίσως θα πρέπει κι εκεί να αυστηροποιηθούν τα μέτρα και να γίνονται και έλεγχοι, καθώς σίγουρα ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εκκλησίες να αποτελέσουν πηγές μόλυνσης των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των πιο ηλικιωμένων. Ο τουρισμός από την άλλη μεριά αποτελεί πηγή εσόδων για τη χώρα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορείς να έχεις αυστηρά μέτρα απέναντι στους τουρίστες και να πρέπει να αισθανθούν ότι είναι καλοδεχούμενοι και όχι ότι φοβόμαστε το ενδεχόμενο να κολλήσουμε από εκείνους. Οπότε, πιστεύω ότι είναι σε καλό επίπεδο τα όσα μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση στις πύλες εισόδου. Γενικότερα, η κυβέρνηση έπραξε σωστά με όσα μέτρα έλαβε και αυτό φαίνεται από τα λιγοστά κρούσματα και θανάτους που έχει η χώρα».
Εμπιστοσύνη στους ευσυνείδητους πολίτες δείχνει ο κ. Αλέξανδρος Τσολακίδης θεωρώντας πως οι λίγες άμυνες που έχουμε απέναντι στον ιό πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο για να υπάρχει αποτέλεσμα. «Γενικά πιστεύω πως όσοι είναι ευσυνείδητοι, συμφωνούν και ήδη θα πίστευαν πως είναι απαραίτητα αντίστοιχα μέτρα! Η θέση των πολιτών (της μεγάλης πλειοψηφίας των ευσυνείδητων και με αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στους οικείους τους όσο κι απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία) απέναντι στα μέχρι τώρα ανεπαρκή μέτρα προστασίας πιστεύω φάνηκε από τη μειωμένη γενικά προσέλευση σε μαγαζιά, ξενοδοχεία, τουριστικά θέρετρα και άλλα. Πιστεύω πως η πλεονότητα των πολιτών ακόμα και των βαθιά θρησκευόμενων θα συμφωνούσε στην χρήση της μάσκας στις εκκλησίες, δεν ξέρω βέβαια το ποια θα ήταν η άποψή τους για τη Θεία Κοινωνία. Οι περισσότεροι πιστεύω πως θεωρούν σωστή τη διαχείριση από τη μεριά της κυβέρνησης, αλλά αντιμετωπίζουν με καχυποψία την προσέλευση των τουριστών, ειδικά και μετά τα τελευταία δεδομένα που οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα περισσότερα κρούσματα είναι εισαγόμενα ή σχετιζόμενα με τα εισαγόμενα. Προσωπικά θεωρώ πως η μάσκα θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο μέγιστος αριθμός των ατόμων, να ελέγχεται η σωστότερη χρήση της μάσκας τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους πολίτες, να μην χρησιμοποιούνται λανθασμένοι τρόποι προστασίας. Επίσης για τις εκκλησίες ήθελα να πω πως δεν πρέπει να εξαιρεθούν σε κανέναν βαθμό από τα μέτρα… Πρέπει να αυξηθούν τα τεστ στους τουρίστες ή ακόμη και να ζητείται πρόσφατο τεστ από τη χώρα προέλευσης. Και γενικά πιστεύω πως η κυβέρνηση μέχρι τώρα το διαχειρίστηκε καλά, αλλά έχει δρόμο ακόμη μέχρι να κριθεί το εάν διαχειρίστηκε την πανδημία σωστά. Πιστεύω πως δεν είναι απαραίτητα κακό που άνοιξαν τα σύνορα για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά κατά τη γνώμη μου σοφό θα ήταν να απαιτείται τεστ από όλους τους τουρίστες και να συνεχίσει να γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στην Ελλάδα, σε τουρίστες όμως από χώρες υψηλού κινδύνου ή με επικίνδυνο ιστορικό (θα λαμβάνεται στο κατά την είσοδο στη χώρα) να γίνεται άμεσα, και να καταγράφεται η κάθε τους κίνηση μέχρι να αποδειχθούν αρνητικά. Ίσως σκληρό αλλά πιστεύω θα ωφελούσε».
Και η κα. Ιωάννα Κωστοπούλου συμφωνεί με την αυστηροποίηση της χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους ως μέσο προστασίας αλλά και ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους εκτεθειμένους εργαζόμενους, μας λέει. «Ναι, συμφωνώ με την αυστηροποίηση των μέτρων, αρκεί να μην υπάρχουν διακρίσεις και να μας αφορούν όλους. Θεωρώ πως δεν κάνει κόπο σε κανέναν να φορά τη μάσκα για κάποια λεπτά όταν πραγματοποιεί τις αγορές του. Επίσης τηρώντας αυτό το μέτρο σεβόμαστε και το προσωπικό των καταστημάτων που έρχεται σε επαφή καθημερινά με δεκάδες ή και εκατοντάδες άτομα. Θα ήθελα και στις εκκλησίες όμως να ισχύει το μέτρο για τις μάσκες, εφόσον είναι κλειστός χώρος (δεν ξέρω αν ακόμα τελούνται σε εξωτερικό χώρο οι λειτουργίες), αλλά εφόσον υπάρχει συχνά μεγάλος συνωστισμός δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται εξαίρεση».
Ο κ. Ηλίας Σωμαρακάκης φορώντας τη μάσκα του με μεγάλη συνέπεια, παρατηρεί την αντίθεση που προκύπτει από τις απλές συστάσεις που δόθηκαν στις εκκλησίες και απαιτεί από την κυβέρνηση κοινή λογική. «Από αυτά που βλέπω από την αρχή της κρίσης με τον κοροναϊό η κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς σαφές σχέδιο, απλώς με εντολές για πρόστιμα κάθε φορά που ξεφεύγει λίγο η κατάσταση. Είναι δυνατόν να είναι προαιρετική η χρήση μάσκας στις εκκλησίες και να είναι υποχρεωτική σε ένα μικρό κατάστημα ψιλικών; Όλο αυτό μοιάζει παράλογο, γιατί είτε ο ιός είναι πράγματι πολύ μεταδοτικός και τα μέτρα θα μας αφορούν όλους το ίδιο, είτε δεν είναι τόσο μεταδοτικός και τα μέτρα πρέπει να είναι προαιρετικά για όλους. Όχι αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Η κα. Μαρία Τσαραμπουλίδου συμφωνεί με τη χρήση μάσκας παντού και μας μιλά για την υπερβολική έμφαση της κυβέρνησης στα πρόστιμα απέναντι σε έναν λαό που έχει απαντήσει με μεγάλη σοβαρότητα και συνέπεια προς τις επιστημονικές υποδείξεις στην κρίση του κοροναϊού «Η χρήση μάσκας αποτελεί αναγκαιότητα και θα πρέπει να ισχύει παντού, χωρίς εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα στην εκκλησία, ωστόσο δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε τιμωρία αυτή η κατάσταση. Θυμίζει μυθιστόρημα του Όργουελ όλο αυτό. “Ζούμε φυσιολογικά”, το 2020 αυτή η έκφραση μοιάζει σαν εφιάλτης. Η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να τιμωρεί και όχι να ενημερώνει δίνοντας το καλό παράδειγμα. Έρχονται οι τουρίστες από το εξωτερικό χωρίς ουσιαστική οργάνωση από τη μεριά του κράτους κι αυτό δείχνει κινήσεις σπασμωδικές, σαν να θέλουν να σώσουν οτιδήποτε την τελευταία στιγμή. Οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα έδειξαν στο διάστημα της καραντίνας ότι έχουν κοινωνική παιδεία κι ευαισθησία, συμμορφώθηκαν με τις επιστημονικές οδηγίες, βοηθάνε, συναισθάνονται, συμπάσχουν».