Η 31χρονη νηπιαγωγός Κάλλια Μηλιαρά άφησε την τελευταία της πνοή στα βράχια του φαραγγιού του Αμπά, στα Αστερούσια, κοντά στις Τρεις Εκκλησιές.

Τα τραγικά μαντάτα μεταδόθηκαν αστραπιαία, προκαλώντας σοκ σε συγγενείς, φίλους και ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονταν το ίδιο πάθος για την καταρρίχηση  σε φαράγγια. Ένα πάθος που δυστυχώς το πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή.

Η 31χρονη νηπιαγωγός Κάλλια Μηλιαρά, μία πανέμορφη κοπέλα γεμάτη ενέργεια και αγάπη για τη φύση, άφησε την τελευταία της πνοή στα βράχια του φαραγγιού του Αμπά, στα Αστερούσια, κοντά στις Τρεις Εκκλησιές.

Μία μοιραία πτώση  σε χαοτικό βάθος.  Η μάχη για τη ζωή της ήταν άνιση. Τα τραύματά της βαρύτατα.

Η άτυχη νηπιαγωγός Κάλλια Μηλιαρά
Η άτυχη νηπιαγωγός Κάλλια Μηλιαρά

Το κορίτσι με τα γαλαζοπράσινα μάτια και το γλυκό χαμόγελο ξεψύχησε βυθίζοντας στο πένθος τους δικούς της ανθρώπους.

«Η Κάλλια ήταν εξπέρ στο ραπέλ (καταρρίχηση με σχοινιά σε φαράγγια).

Ήταν η πιο έμπειρη στον νομό Ηρακλείου. Ασχολούνταν με αυτό πολλά χρόνια και πλέον είχε περάσει σε άλλο επίπεδο.

Εκπαίδευε τους αρχάριους. Αν εγώ ήθελα να ασχοληθώ με το ραπέλ, σε εκείνη θα πήγαινα» ανέφερε στην «Π»  φιλικό της πρόσωπο που συμπωματικά πληροφορήθηκε την τραγωδία στην διάρκεια πεζοπορίας.

«Έχουμε πάθει όλοι σοκ, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Η Κάλλια;

Τι μπορεί να πήγε στραβά;» αναρωτήθηκε, λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν.

Το τραγικό συμβάν  φέρνει στο μυαλό τους τον χαμό ενός άλλου   αγαπημένου προσώπου, της 40χρονης Ελένης Αναθρεπτάκη, η οποία τον Μάιο του 2017 βρήκε τραγικό θάνατο στη διάρκεια ορειβατικής εκδρομής στη Ζούρβα Χανίων.

Η 40χρονη μητέρα έπεσε σε γκρεμό μεγάλου βάθους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα και να υποκύψει.

Η είδηση του θανάτου της 31χρονης  έχει προκαλέσει σοκ και στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς η Κάλλια ήταν νηπιαγωγός σε κορυφαίο σχολείο του Ηρακλείου. Συνάδελφοί της και γονείς των μικρών μαθητών της δεν μπορούν να πιστέψουν ότι αυτός ο υπέροχος άνθρωπος, αυτή η εξαιρετική νηπιαγωγός, χαρισματική όπως την περιγράφουν με τα παιδιά,  χάθηκε τόσο άδικα και πρόωρα.

Το φαράγγι «κατάπιε» την εξπέρ της καταρρίχησης Κάλλια Μηλιαρά
Η τελευταία φωτογραφία που ανάρτησε στη σελίδα της στο facebook η Κάλλια Μηλιαρά

Ισχυρό σοκ όμως έχουν υποστεί και οι φίλοι της με τους οποίους ήταν παρέα κατά την μοιραία πτώση. Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε μία γιγαντιαία επιχείρηση για την ανάσυρσή της, όμως οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Δύο φορές επιχείρησε στην περιοχή ελικόπτερο, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα. Έτσι και αφού πλέον διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρή, ανέλαβαν να μεταφέρουν τη σορό της άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης.

Μία διαδικασία επίπονη και εξουθενωτική, καθώς έπρεπε να μεταφέρουν το φορείο με το άψυχο σώμα σχεδόν κάθετα προς τα πάνω. Μία διαδικασία που ολοκληρώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα, με τους άνδρες της ΕΜΑΚ να καταβάλλουν μια συγκλονιστική προσπάθεια κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες.

Το φαράγγι του Αμπά κόβει την ανάσα. Στο βάθος οι Τρεις Εκκλησιές
Το φαράγγι του Αμπά κόβει την ανάσα. Στο βάθος οι Τρεις Εκκλησιές

Το φαράγγι του Αμπά είναι αρκετά μεγάλο, με πολλά στενά περάσματα, το οποίο δεν είναι προσβάσιμο, παρά μόνο από έμπειρους.

Κύριο χαρακτηριστικό του φαραγγιού είναι ο καταρράκτης που σχηματίζεται κοντά στην αρχή του, με ύψος 145 μέτρα.  Κάτοικοι των Τριών Εκκλησιών ανέφεραν στην «Π» ότι σε κάποια σημεία το βάθος του φαραγγιού φθάνει τα 60-70 μέτρα. «Ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να έχουν πρόσβαση, εξαιρετικά έμπειροι στο αντικείμενο και κάποιοι βοσκοί που γνωρίζουν τα κατατόπια».

Μία επιπλέον δραματική πτυχή αυτής της τραγωδίας ήταν η σπαρακτική αγωνία των οικείων της μέχρι να ενημερωθούν επίσημα από τις Αρχές ότι πρόκειται για την 31χρονη.