Περισσότερος όγκος δουλειάς με λιγότερο προσωπικό; Ε, δεν γίνεται!
Σε μία περίοδο που ο τουρισμός- ας πούμε- πάει καλά, πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι αναγκάζονται να διαχειριστούν και να εξυπηρετήσουν περισσότερους πελάτες από όσους μπορούν να… καταναλώσουν.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Στέλιος Βοργιάς, αναφέρει στην «Π» πως τη φετινή τουριστική χρονιά επικρατεί ένας ιδιαίτερος προβληματισμός. Η πορεία του τουρισμού είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το 2020 που, λόγω πανδημίας, κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αν και ο κοροναϊός σε καμία περίπτωση δεν έχει εξαφανιστεί, τουναντίον, μάλιστα, οι αφίξεις και οι πληρότητες πηγαίνουν καλά.
Το διάστημα, όμως, της αβεβαιότητας, πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, προκειμένου να ζήσουν- πολύ απλά- άλλαξαν αντικείμενο εργασίας, μετακύλησαν σε άλλους κλάδους που έχουν δουλειά δώδεκα μήνες τον χρόνο. Στελέχωσαν τον κατασκευαστικό κλάδο, έγιναν διανομείς, ενώ προσωπικό της κουζίνας, όπως σεφ, βρήκαν εργασία σε εστιατόρια.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ξενοδοχεία, όπου επικρατούν σκληρές συνθήκες εργασίας, δεν τηρείται η συλλογική σύμβαση, οι μισθοί, με λίγα λόγια, είναι χαμηλοί, δεν καταβάλλονται υπερωρίες, τα ρεπό μετατρέπονται σε εργάσιμες ημέρες… Όλα αυτά λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάποιους για να καταθέσουν βιογραφικά.
Ο κ. Βοργιάς τονίζει πως οι ξενοδόχοι, γενικότερα οι εργοδότες, θα πρέπει να καταλάβουν ότι για να λειτουργήσουν σωστά θα πρέπει να επενδύσουν στο προσωπικό τους. Οι χαμηλοί μισθοί σε προσωπικό μη εκπαιδευμένο και περιστασιακό δεν θα αποδώσουν, η δουλειά δεν θα βγει όπως πρέπει.
Ένας εργαζόμενος πρέπει να βλέπει ότι έχει προοπτικές εξέλιξης για να δώσει το 100% του εαυτού του. Διαφορετικά, μόλις εμφανίζεται η πρώτη κρίση, το πλοίο εγκαταλείπεται και κανείς δεν επιστρέφει στο πόστο του.
Όταν μιλάμε για ξενοδοχεία, για παροχή δηλαδή υπηρεσιών, ο εργαζόμενος είναι το πρόσωπο της επιχείρησης, αυτό που βλέπει ο πελάτης. Η καμαριέρα, ο άνθρωπος στην υποδοχή, ο σερβιτόρος, γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας και δεν μπορούν να το κάνουν με εξοντωτικά ωράρια, χωρίς ικανοποιητικές απολαβές.
Να σημειωθεί πως σε μεγάλο ποσοστό, τα ξενοδοχεία δουλεύουν all inclusive. Όταν μιλάμε για χίλιους πελάτες, για παράδειγμα, και τρία γεύματα την ημέρα, αυτό σημαίνει πως μέχρι να εξυπηρετηθεί ο τελευταίος στη σειρά, ξεκινάει η επόμενη. Πώς να αντέξει ένας εργαζόμενος σε τέτοια πίεση; Όταν κάποια ξενοδοχεία δουλεύουν στο φουλ με το 75% του προσωπικού τους σε σχέση με το 2019;
Έχουμε λιποθυμίες, ατυχήματα, μικροτραυματισμούς από την εξάντληση των εργαζομένων.
Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα υπάρχουν πάντα πρόθυμοι να εργαστούν κάτω από τέτοιες συνθήκες.
Δεν είναι, φυσικά, μόνο τα ξενοδοχεία, και σε άλλους κλάδους, όπως είναι ο επισιτισμός, κάποιοι ζητάνε προσωπικό με φτηνά μεροκάματα, χαρτζιλίκια στην ουσία, κυρίως νεαρής ηλικίας που λόγω απειρίας ή επειδή δεν έχουν οικογένεια δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις.
Παλιότερα, στην εστίαση, το προσωπικό λάμβανε επιπλέον ποσοστό, φιλοδωρήματα, είχε οικονομικά κίνητρα να δουλέψει.
Η πανδημία, όπως αναφέρει ο κ. Βοργιάς, δεν έχει επηρεάσει προς το παρόν τον κατασκευαστικό τομέα. Τονίζει, ωστόσο, πως σε κάποια εργοτάξια δεν τηρούνται τα μέτρα όπως πρέπει, έχουμε και εργατικά ατυχήματα, ακόμα και δυστυχήματα. Πέρα από τις ευθύνες των εργολάβων και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να προστατεύουν τους εαυτούς τους. Δεν είναι λογικό να βλέπουμε οικοδόμους με σαγιονάρες, άτομα να κρέμονται από σκαλωσιές χωρίς να έχουν δεθεί όπως πρέπει. Πρώτα από όλα μετράει η υγεία και μετά το μεροκάματο.
Θλιβερό ήταν, ακόμα, το γεγονός ότι μέσα στον καύσωνα βλέπαμε να εργάζονται κάποιοι άνθρωποι όπως οι διανομείς.
Το νέο lockdown στο Ηράκλειο προκαλεί ακόμα έναν προβληματισμό, τι θα συμβεί στο εξής στις επιχειρήσεις. Ενδέχεται κάποιοι να οδηγηθούν σε λουκέτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προσωπικό τους.
Προς το παρόν κάτι κινείται στην αγορά και υπάρχουν φόβοι πως θα απειληθούν ξανά θέσεις εργασίας.
Εν όψει του Δεκαπενταύγουστου, ο πρόεδρος του ΕΚΗ αναφέρει πως το επίδομα αδείας πρέπει να κατατεθεί, να μπορέσουν οι άνθρωποι να απολαύσουν, στο μέτρο του δυνατού, τις διακοπές τους με αξιοπρέπεια.