Το Χρυσό Κλειδί του Λιμένος Ηρακλείου απένειμε στον διακεκριμένο αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Νίκο Μουρέλο, ο ΟΛΗ σε μια τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022, στο ξενοδοχείο «Μέγαρον».
Η εκδήλωση που οργανωσε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου έγινε παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του βουλευτή κ. Μάξιμου Σενετάκη, του δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού, της προϊσταμένης του Τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ελένης Κανάκη, εκπροσώπων των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΟΛΗ, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΗ και συγγενών του τιμώμενου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης αναφέρθηκε στην προσφορά και στο κοινωνικό έργο του κ. Μουρέλου, τονίζοντας ότι μέσω των εικαστικών παρεμβάσεων αλλά κυρίως με γνώμονα τη διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης, αναβάθμισε αισθητικά το κτήριο του Ψυγείου αναδεικνύοντας, τη μυθική, την ιστορική αλλά και την αρχιτεκτονική του αξία αλλά και του περιβάλλοντα χώρου.
Επίσης έκανε αναφορά στην ιστορικότητα του κτηρίου του Ψυγείου, το οποίο καθρεφτίζει τα χαρακτηριστικά της εποχής στην οποία δημιουργήθηκε και την χρήση που στέγασε και που εδραιώθηκε στη μνήμη των πολιτών Ηρακλείου με την εμπορική του δραστηριότητα σε εξαγωγές φρούτων και λαχανικών όπου συντηρούσαν και διαφύλασσαν τα προϊόντα σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους. Η συνεισφορά του κτηρίου στην οικονομική ανάπτυξη και η σύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα αποτέλεσε και την ξεχωριστή του ταυτότητα αλλά και το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς παρέδωσε το κλειδί του Λιμένα Ηρακλείου στον κ. Μουρέλο, αναφέροντας ότι περικλείει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και αποτελεί σύμβολο ανοιχτής καρδιάς και προσφοράς στο τιμώμενο πρόσωπο, ένδειξη εμπιστοσύνης, ανοιχτής αγκαλιάς, ανοιχτού μυαλού και είναι υποχρέωση όχι μόνο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου αλλά και άλλων τοπικών φορέων να αναγνωρίζει και να τιμά τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει.
Ο κ. Μουρέλος αφού ευχαρίστησε την Διοίκηση του ΟΛΗ και τους παρευρισκόμενους , αναφέρθηκε στον σπουδαίο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο που απλώνεται ολόγυρα του κτηρίου του Ψυγείου, με τα Νεώρια και το φρούριο του Κούλε, αλλά και την παραδοσιακή αύρα του κτηρίου, όπου με τις εικαστικές του παρεμβάσεις έφερε το κτήριο να στέκεται στον ιστό της πόλης και να μετατρέπεται σε ένα όχημα που οξύνει τις αισθήσεις και επιτρέπει την διάχυση αρκετών συμβολισμών και συναισθημάτων.Ένα έργο που δεν λειτουργεί μόνο διακοσμητικά αλλά έργο με αναφορά στις έννοιες της ελευθερίας, της περιπλάνησης, της χαράς και της ενσυναίσθησης.
Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση υπενθυμίζονται από τους ισχυρούς συμβολισμούς του εθνικού μας συμβόλου, που ο Μουρέλος ως εθελοντής δημιουργός του έργου, φέρνει τους διαχρονικούς αγώνες για ελευθερία και την κατανίκηση του φόβου της δουλείας, να δένουν αρμονικά με τους συμβολισμούς του μύθου του Δαίδαλου και του Ικαρου, όπου ο Ικαρος οδηγείται ενσυνείδητα σε δοξασμένο θάνατο και καίγεται από την ίδια του την φλόγα για ελευθερία.
Και πέραν από τη ματαιοδοξία του εγωισμού, της αλαζονείας, της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων αλλά και του ενθουσιασμού της νιότης του Ικαρου, τονίζεται ότι ο δειλός είναι άξιος της δουλείας ενώ ο τολμηρός μένει αδούλωτος στο φρόνημα και στη ζωή.