ΒΟΑΚ ΓΟΥΡΝΕΣ

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του Βόρειου Οδικού Άξονα ανακοίνωσε χθες η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, μετά από προσωπικές επαφές που είχε ο πρόεδρος Γ. Κουράκης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών. Όπως προκύπτει, μέσα στο καλοκαίρι θα υποβληθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τμήματος Καστέλλι Κισσάμου- Χανιά, ενώ η αντίστοιχη μελέτη του τμήματος Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο-Χερσόνησος εκτιμάται ότι θα υποβληθεί τον Απρίλιο.

Στις επαφές που είχε η ηγεσία της ΠΕΔ με την  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών συζητήθηκε αναλυτικά η ωριμότητα κάθε τμήματος του νέου Οδικού Άξονα καθώς και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εκπόνηση  των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για τη δημοπράτησή του. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, το τμήμα Καστέλλι Κισσάμου- Χανιά βρίσκεται σε φάση εκπόνησης των τοπογραφικών μελετών, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η προμελέτη οδοποιίας και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Αντίστοιχα η ΜΠΕ για αυτό το Τμήμα εκτιμάται ότι θα υποβληθεί το καλοκαίρι του 2021. Το έργο θα κατασκευαστεί ως προαίρεση μέσω της σύμβασης του έργου Χανιά – Ηράκλειο – Χερσόνησος. Επίσης το τμήμα Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο-Χερσόνησος (ή Χανιά – Χερσόνησος όπως χαρακτηρίζεται) βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της ΜΠΕ για τον νέο αυτοκινητόδρομο προκειμένου αυτή να υποβληθεί τον Απρίλιο του 2021.

Παράλληλα εκπονείται η μελέτη βελτίωσης των υφιστάμενων παρακάμψεων Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων ώστε στη συνέχεια (και αφού πρώτα υποβληθούν οι ΜΠΕ για τα τμήματα Χερσόνησος – Νεάπολη και Χανιά -Χερσόνησος κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Απρίλιο αντίστοιχα, όπως ανακοινώθηκε) να υποβληθεί και η ΜΠΕ για τη βελτίωση των υφιστάμενων παρακάμψεων Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων που ανήκουν στη σύμβαση του έργου Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος.

Σε ό,τι αφορά στο τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη ήδη υποβλήθηκε για έγκριση η ΜΠΕ, ενώ το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος βρίσκεται σε φάση διενέργειας των γεωτεχνικών ερευνών, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες των τεχνικών έργων και στη συνέχεια να δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο. Σε ό,τι αφορά το τμήμα Άγιος Νικόλαος-Σητεία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης των μελετών που απαιτούνται, ώστε στη συνέχεια να δημοπρατηθούν ως δημόσια έργα τα ώριμα μελετητικά τμήματα του έργου (π.χ. Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή, Γέφυρα Φρουζή – Παχειά Άμμος, Καβούσι – Αυχένας Αγκαθιάς κλπ).

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου στο τμήμα Νεάπολη-Χανιά, προβλέπονται αρκετές σήραγγες μήκους δεκάδων χιλιομέτρων, δύο λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και διαχωριστική νησίδα με στηθαία new  jersey, βοηθητικοί παράπλευροι  δρόμοι προκειμένου όλες οι ιδιοκτησίες να έχουν πρόσβαση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης χαρακτηρίζει  “θετικό βήμα” την προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων ότι κατατέθηκε προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ, μήκους 22,5χλμ. Η εξέλιξη αυτή υπερθεματίζει την ανάγκη επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών που αφορούν την προώθηση του νέου Οδικού Άξονα Κρήτης και δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες της ΠΕΔ Κρήτης.

Θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης έθεσαν κρίσιμες παραμέτρους γύρω από το μείζον για το νησί μας ζήτημα του ΒΟΑΚ και υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών και ενεργειών για την υλοποίηση του έργου. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Κουράκης «η συνεργασία και οι συνεχείς πιέσεις από πλευράς ΠΕΔ Κρήτης θα συνεχιστούν προκειμένου να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος τελικός σκοπός, να περάσουμε από το στάδιο των σχεδιασμών και των προετοιμασιών στο στάδιο της πλήρους υλοποίησης της κατασκευής του νέου Οδικού Άξονα που έχει ανάγκη και δικαιούται η Κρήτη».