Η καθηγήτρια, κ. Ελένη Μπενέκου, με τους τρεις μαθητές που συμμετείχαν στην ταινία
Η καθηγήτρια, κ. Ελένη Μπενέκου, με τους τρεις μαθητές που συμμετείχαν στην ταινία

Όταν «βούτηξαν» στην ιστορία της Κρήτης, ανακάλυψαν το πλοίο Τάναϊς και τις ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα στον βυθό της θάλασσας δε φαντάζονταν ότι η βράβευσή τους θα ερχότανι σε καιρό πολέμου.

Μαθητές του Λυκείου Αγίου Μύρωνα που ξεχώρισαν για την ταινία τους «Θάλασσα μνήμη», με την οποία συμμετείχαν στον 8ο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο), μιλούν στην «Π» για τη φρίκη του πολέμου. Αγόρια στην ιδιαίτερη ηλικία της εφηβείας κάνουν λόγο για μια σκακιέρα όπου εμείς, ο απλός κόσμος, είμαστε τα πιόνια και οι ισχυροί μάς κινούν κατά το δοκούν… Λόγια που όταν τα ακούς από παιδιά 16 ετών σε κάνουν να αισθάνεσαι αισιόδοξος για το αύριο, παρά τα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο την Ουκρανία.

Το Λύκειο Αγίου Μύρωνα διακρίθηκε στον διαγωνισμό με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι»
Ο μύθος, η Κατοχή, το προφυγόπουλο από τη Συρία

Στο καθηλωτικό βίντεο, που κλείνει με ένα σπαρακτικό τραγούδι, μπλέκονται αρχαίοι μύθοι, η πραγματική ιστορία του Τάναϊς και η προσφυγιά, με επίκεντρο τον τριών ετών Alan Kurdi από τη Συρία.

«Να θυμάσαι ότι ονειρεύτηκα την Ειρήνη» και «Μας θεωρούσαν επικίνδυνους, όμως, ήμασταν πληγωμένα θηρία, τρομαγμένα, αιχμάλωτοι πολέμου…» είναι ορισμένες από τις φράσεις που ακούγονται και κάνουν τους θεατές να ανατριχιάζουν.

Το Λύκειο Αγίου Μύρωνα, με την ταινία «Θάλασσα μνήμη» συμμετέχοντας στον 8ο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο), που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι», απέσπασε βραβείο και ειδική τιμητική διάκριση για διεθνή προβολή.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στην Καλαμάτα στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Ολοκαύτωμα, Γενοκτονίες και Μαζικές Θηριωδίες: Θυμόμαστε το παρελθόν για να προφυλάξουμε το μέλλον».

Στον διαγωνισμό, στο οποίο συμμετείχαν 59 σχολεία από όλη τη χώρα, απονέμονται πέντε βραβεία και 22 τιμητικοί έπαινοι. Τα πέντε σχολεία θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου» στην Πολωνία.

Το Λύκειο Αγίου Μύρωνα διακρίθηκε στον διαγωνισμό με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι»

Η διεθνής προβολή του έργου «Θάλασσα μνήμη», χάρη στην ειδική τιμητική διάκριση που έλαβε, με αφορμή την Ελληνική Προεδρία στον IHRA (International Holocaust Rememberance Alliance), θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές συνοδεία της επιβλέπουσας καθηγήτριας να συμμετέχουν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Στρασβούργο,  εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Ο Κωνσταντίνος Γιαννακάκης
Η καθηγήτρια, κ. Ελένη Μπενέκου, με τους τρεις μαθητές που συμμετείχαν στην ταινία
Ο Άγγελος Πιπεράκης

Η «Θάλασσα μνήμη» είναι μια εικαστική προσέγγιση στο θέμα, που συσχετίζει γεγονότα από τον Πελοποννησιακό πόλεμο, τη μυθολογία, τον διωγμό των Ελλήνων Εβραίων από την Κρήτη, αντιστασιακών Κρητών και Ιταλών αιχμαλώτων, τον τορπιλισμό του «Τάναϊς» και το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα. Στη θάλασσα πνίγουν όλους όσοι είναι «ανεπιθύμητοι ή επικίνδυνοι». Εκείνη, όμως, θυμάται…

Τη σκηνοθεσία και μοντάζ ανέλαβε ο Άγγελος Πιπεράκης, το σενάριο και την αφήγηση ο Κωνσταντίνος Γιαννακάκης, ηθοποιός είναι ο Νίκος Διαμαντάκης.

Υπεύθυνη καθηγήτρια είναι η κ. Ελένη Μπενέκου.

Την ταινία μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στον ακόλουθο σύνδεσμο

Όταν οι μαθητές μιλούν για τον πόλεμο, οι ενήλικες σιωπούν

«Δε θέλουμε οι ισχυροί του πλανήτη να αποφασίζουν για εμάς και να σκοτώνονται άδικα παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι…». Το παραπάνω μήνυμα στέλνουν μέσω της «Π» οι μαθητές που συνετέλεσαν στη δημιουργία της ταινίας.

Ο Άγγελος Πιπεράκης, μαθητής της Β’ Λυκείου, αναφέρει πως με τη βοήθεια της κ. Μπενέκου συνέλεξαν πληροφορίες για το Τάναϊς, τις ενσωμάτωσαν στο βίντεο και κατάφεραν να συνδυάσουν μυθολογία, ιστορία και το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα. «Όλα συγχρονίζονται, το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον», αναφέρει.

Ο Άγγελος λέει πως, δυστυχώς, η ανθρωπότητα βιώνει ακόμα μια φορά έναν πόλεμο. Στην εκδήλωση της βράβευσης γίνονταν πολλές συζητήσεις για την Ουκρανία. «Από ανοησίες και ανευθυνότητες των μεγάλων, οι άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους, δίχως καμιά αιτία», αναφέρει.

Ο Νίκος Διαμαντάκης
Ο Νίκος Διαμαντάκης

Ο Κωνσταντίνος Γιαννακάκης, μαθητής της Β’ τάξης του Λυκείου Αγίου Μύρωνα, αναφέρει πως μέσα από τη δημιουργία του βίντεο έμαθε την ιστορία του Τάναϊς, το πλοίο που βυθίστηκε μεταξύ Ντίας και Σαντορίνης.

«Δυστυχώς, προσωπικά, πίστευα ότι ο πόλεμος κάποια στιγμή θα σταματούσε. Είμαστε στον 21ο αιώνα και ενώ όλοι ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα γίνει καλύτερος, τελικά, σκέφτεται μόνο το συμφέρον του, πώς να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι γη, κάτι που δεν χρησιμεύει πουθενά. Σκοτώνονται παιδιά, γυναίκες και άντρες επειδή οι ανώτεροί τους θέλουν να βγάλουν κέρδος», αναφέρει.

Ο Νίκος Διαμαντάκης αναφέρει πως ο Alan Kurdi γίνεται σύμβολο της προσφυγιάς. Από την ιστορία του Τάναϊς, εκείνο που του έκανε εντύπωση ήταν ότι οι άνθρωποι έμειναν κλειδωμένοι και αφέθηκαν να πνιγούν, να βουλιάξουν, τα κελιά τους δεν άνοιξαν ποτέ…

Για την Ουκρανία, σχολιάζει πως ζούμε κάτι που δεν θα θέλαμε να ζήσει ξανά η ανθρωπότητα. «Αυτοί οι άνθρωποι παίζουν με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, εκείνοι είναι ανώτεροί μας κι εμείς είμαστε μόνο πιόνια σε αυτή την υπόθεση. Φαίνεται πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, στα όρια του μίσους και του φόβου», αναφέρει.