Τη χαρτογράφηση των κοινωνικών αναγκών μιας ιστορικής περιοχής της πόλης του Ηρακλείου, ξεκινά η Λότζια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης με σκοπό να δρομολογηθούν έργα και δράσεις που θα συμβάλουν στην ανάταξη των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της.
Στο επίκεντρο του ερευνητικού έργου που πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο, βρίσκεται η περιοχή των Δειλινών, με σκοπό να σχηματιστεί το κοινωνικό προφίλ της να μελετηθεί το οικονομικό υπόβαθρό της και όλοι εκείνοι οι μετρήσιμοι δείκτες που μπορούν να αξιοποιηθούν για να προκύψει ένας συνολικότερος σχεδιασμός αντιμετώπισης αναγκών και προβληματικών καταστάσεων που υπάρχουν στην περιοχή.
Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου κ. Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη, είναι κοινή η αγωνία και η προσπάθεια που καταβάλλουμε με τα στελέχη της υπηρεσίας μας να μπορέσουμε να παρέμβουμε ανακουφιστικά σε περιοχές όπου υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών αναγκών, και μέσα από συγκεκριμένες δράσεις να βελτιώσουμε ποιοτικά τις ζωές όσων ζουν εκεί.
Για την ακρίβεια ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι δυνατότητες που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο χρηματοδοτεί δραστηριότητες που έχουν κοινωνικούς σκοπούς.
Έτσι επιλέξαμε την περιοχή των Δειλινών, ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι του αστικού ιστού της πόλης, στο οποίο με βάση και τα στοιχεία των υπηρεσιών υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών αναγκών που αφορά σε ανθρώπους χαμηλοεισοδηματίες, με προνοιακές ανάγκες, με χαμηλό βιοτικό επίπεδο…
Για να μπορέσουμε όμως να απαντήσουμε το πως θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, θα πρέπει πρώτα να χαρτογραφήσουμε το κοινωνικό προφίλ της περιοχής να αποτυπώσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και να μπορέσουμε να παρέμβουμε για να καταπολεμηθεί η φτώχεια η κοινωνική στέρηση ο κοινωνικός αποκλεισμός…
Η αντιδήμαρχος εξηγεί ότι «η εκπόνηση έρευνας για την εκτίμηση αναγκών και ο κοινωνικός σχεδιασμός παρέμβασης για την κοινοτική ανάπτυξη στη συνοικία των Δειλινών της πόλης του Ηρακλείου», θα διαρκέσει συνολικά 9,5 μήνες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της σύμβασης που έχει υπογραφεί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, «το έργο βασίζεται σε επιτόπια έρευνα πεδίου που έχει σκοπό την εκτίμηση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής των Δειλινών και τη διερεύνηση των προοπτικών διαμόρφωσης των όρων και προϋποθέσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης που σέβονται τις κοινωνικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες καθώς επίσης το αξιακό σύστημα της τοπικής κοινωνίας.
Οι λόγοι που καθιστούν σημαντική την μελέτη αυτή είναι οι κοινωνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της συνοικίας, στις δυτικές παρυφές της πόλης του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου που δημιουργήθηκε την δεκαετία του ΄70, στα πλαίσια σχετικού προγράμματος εργατικής εστίας, το οποίο παραχωρούσε κατοικίες σε εργάτες κυρίως, χαμηλού οικονομικού εισοδήματος.
Με βάση στοιχεία που προέρχονται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου η συνοικία παρουσιάζει αρνητικούς δείκτες εξέλιξης πληθυσμού και αυξημένους δείκτες ανεργίας σε σχέση με το μέσο δείκτη του Δήμου Ηρακλείου, χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολυμελών οικογενειών και μια τάση εγκατάλειψης των αρχικών ιδιοκτητών – χρηστών κατοικιών.
Η περιοχή προσελκύει κατοίκους χαμηλών εισοδημάτων, κυρίως προνοιακών, με μειωμένη διάθεση για περαιτέρω εξέλιξή τους, ενισχύοντας έτσι το προφίλ του χαμηλού οικονομικού και βιοτικού επιπέδου της περιοχής. Η έρευνα-μελέτη θα δώσει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν και να περιγραφούν ιδιαίτερες περιοχές αναγκών, να ανακαλυφθούν παράγοντες που συμβάλλουν στη διαιώνιση τους, να αναδειχθούν τρόποι σκέψεις, κώδικες συμπεριφοράς, τοπικές αξίες και νοοτροπίες.
Απώτερος στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας στρατηγικός συμμετοχικός σχεδιασμός αντιμετώπισης αναγκών και προβληματικών καταστάσεων και την επεξεργασία λύσεων για την κοινοτική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση προβλημάτων κοινωνικής στέρησης, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού».