Μέχρι την Τετάρτη η διανομή των οικιακών καφέ κάδων

Την δωρεάν διανομή οικιακών καφέ κάδων 10ltlt σε δημότες, ξεκίνησε ο  Δήμος Ηρακλείου και η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης που υλοποιεί  για το καίριο αλλά και δύσκολο βήμα  της συλλογής των υπολειμμάτων από τις κουζίνες σπιτιών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα,  ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, μπροστά στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, η λειτουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου, στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν τον οικιακό κάδο και ταυτόχρονα να ενημερώνονται για τον τρόπο χρήσης του.

Στόχος αυτής της  κίνησης είναι η εξοικείωση των δημοτών με τους καφέ οικιακούς κάδους, ώστε όταν προχωρήσει η ανάπτυξη των εξωτερικών καφέ κάδων να είναι έτοιμοι να τους χρησιμοποιήσουν.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει θέσει υψηλούς στόχους για την κομποστοποίηση και τη σωστή διαχείριση των Βιοαποβλήτων, προκειμένου να επιτύχει μείωση κατά 40% των εκτρεπόμενων από την υγειονομική ταφή αποβλήτων.  Ήδη από το 2017, έχει θέσει σε εφαρμογή δράσεις ευαισθητοποίησης μέσω προγραμμάτων Οικιακής Κομποστοποίησης αφενός με την διανομή δωρεάν οικιακών κομποστοποιητών και αφετέρου με την πιλοτική τοποθέτηση μηχανικών κομποστοποιητών σε επιλεγμένα σημεία έτσι ώστε οι δημότες να μπορούν να εναποθέτουν τα υπολείμματα φαγητών.

Η δυσκολία της δράσης έγκειται στο ότι είναι συγκεκριμένα τα υλικά που μπορούν τοποθετούνται στους καφέ κάδους και οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν σχετικά.

Συγκεκριμένα η διαλογή στην πηγή των υπολειμμάτων τροφών αφορά:

Στραγγισμένα Υπολείμματα Μαγειρεμένων Τροφών (εκτός από μεγάλα κόκαλα).

Γαλακτοκομικά, Φρούτα, Λαχανικά, Αυγά (και τα τσόφλια).

Μικρές ποσότητες υπολειμμάτων κήπου (Γρασίδι, φύλλα, Άνθη).

Υπολείμματα καφέ και τσαγιού, φίλτρα καφέ, φακελάκια τσαγιού(ΠΡΟΣΟΧΗ να μην περιέχουν καθόλου πλαστικό).

Χαρτοπετσέτες, χάρτινο περιτύλιγμα φαγητού(ΠΡΟΣΟΧΗ να μην περιέχουν καθόλου πλαστικό και χρώμα).

Στάχτη τζακιών (κρύα).

Η διανομή οικιακών καφέ κάδων θα συνεχιστεί ολόκληρο τον Οκτώβριο στις γειτονιές του Ηρακλείου ενώ η απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού για την ανάπτυξη του ρεύματος καφέ κάδων, μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη.